După 12 ani, Petrolul renaște!

martie 16, 2013 in Liga 1

Antrenorul Cosmin Contra a reușit să impună elevilor săi un tupeu de echipă mare. Drumul spre Europa e greu dar nu așa de lung!

Antrenorul Cosmin Contra a reușit să impună elevilor săi un tupeu de echipă mare. Drumul spre Europa e greu dar nu așa de lung!

Petrolul bate Dinamo, pe „Ilie Oană”, după 12 ani de așteptare. Un moment ce poate reprezenta o cotitură spectaculoasă în viața acestei echipe. Antrenorul Cosmin Contra, un fost mare dinamovist, a redat „găzarilor” acel tupeu de care are nevoie o formație dornică de a ajunge în Europa. Un 2-1 care a stricat aniversarea lui Dănciulescu cu ocazia celor 500 de meciuri adunate pe prima scenă fotbalistică. Petrolul este greu de bătut. Bokila și Sauvadet au îngropat speranțele „câinilor” în cel de-al patrulea succes consecutiv din acest sezon. La Ploiești se simte aerul tare al cupelor europene în timp ce Dinamo se depărtează, deocamdată, de Europa. Și tocmai când „câinii” și-au primit banii la zi. E chiar culmea, nu?

Petrolul rămâne o formație redutabilă pe teren propriu. În actuala ediție, acasă, are doar o înfrângere. Și aia cu Steaua, echipa care domină campionatul. Explicațiile sunt simple: curajul dat de un public cald și frenetic, stabilitatea financiară, dorința de performanță la cel mai înalt nivel.
Dinamo a venit la Ploiești cu o superioritate nejustificată care, în final, a fost păguboasă. Seria de trei victorii consecutive în actualul sezon i-a făcut pe unii dintre jucători să creadă că dacă fac un simplu act de prezență vor rezolva soarta meciului. Cu „găzarii” lui Contra astfel de abordări nu țin de cald și asta s-a văzut pe tabela de marcaj.
Petrolul a fost o echipă agresivă. În sensul bun. Mai organizată și mai ambițioasă. Cu un atacant de mare travaliu, Bokila, care a făcut cam ce a vrut cu fundașii dinamoviști. Ritmul „găzarilor” s-a ridicat peste media campionatului însă va trebui să-l păstreze și în jocurile următoare dacă vor să ajungă în competițiile continentale.
Cosmin Contra a reușit să le transmită elevilor săi atitudinea de echipă mare, cu personalitate și pretenții. Fără așa ceva nu se pot obține rezultate notabile. Faptul că, după 12 ani, „Guriță” și elevii săi au spart blestemul derby-urilor cu Dinamo este un semn pozitiv. Așteptăm confirmarea, în etapa viitoare, tot la Ploiești, cu CFR. Ăla este testul decisiv pentru Europa. Dacă bate și CFR, Petrolul e pe cai mari!