Dulce si amar

octombrie 29, 2009 in Liga 1

Gloria continua sa ne surprinda pe toti. Incremenita inca de la inceputul sezonului in coada clasamentului Ligii 1, trupa din Bistrita a fost bagata la reanimare de profesorul Florin Halagian. Starea de lehamite a jucatorilor si neincrederea in fortele proprii au disparut, ca la un semn, dupa primele strigate de nemultumire ale „Armeanului”, adeptul ideii ca nimeni nu trebuie sa sufle in front decat atunci cand este intrebat. Intr-o mana bici, in cealalta zahar. Cam asta pare sa fie secretul fotbalistului roman pe care Halagian il cunoaste bine si stie sa-l struneasca ca sa dea randament maxim.

Stilul cazon impus de Halagian a dat repede roade. Mai repede decat a crezut insusi domn’ profesor. Egal in Ghencea, victorie acasa cu Otelul, egal la Dinamo este parcursul din ultimele trei etape de campionat, care au deschis portile unei nopti frumoase de octombrie in Cupa Romaniei. Miercuri seara, Gloria s-a calificat in „sferturile” Cupei dupa ce a invins Steaua cu 5-4, in urma executarii loviturilor de departajare.
Presat de timp, sufocat de program, cu un lot carpit si lovit de accidentari, antrenorul Mihai Stoichita a fost obligat sa improvizeze cum a stiut si cum a putut. Dupa readucerea primilor „renegati”, Dayro Moreno si Plesan, care incet, incet au intrat in ritmul echipei, „Lippi” a incercat si mai mult acordandu-le lui Bibiskov si Grzelak ultima sansa de a mai ramane la Steaua. Experiment ratat. Parca pentru a pune bomboana pe coliva Krum Bibiskov a jucat rolul de gropar al Stelei, bulgarul fiind singurul jucator care a ratat de la punctul cu var.
Daca in tabara „ros-albastrilor”, dupa meci, antrenorul Stoichita tuna si fulgera pe buna dreptate, „Lippi” anuntand masuri dure impotriva unor jucatori, la Gloria toata lumea era in delir. Mai ales Coroian, autorul golului decisiv. Ceva normal pentru o formatie de provincie de talia si conditia Gloriei. Adevarul este ca presedintele Jean Padureanu a fost inspirat prin aducerea lui Halagian, omul care a schimbat fata echipei.
Bucuria succesului a ravasit orasul Bistrita si imprejurimile. Steaua, o echipa mai iubita parca in afara Bucurestiului decat in Ghencea, paraseste, si in acest an, Cupa Romaniei inca din primele tururi. Umilitor, de asta data in fata „lanternei rosii” din Liga 1. Doua stari de spirit diametral opuse, cam de la dulce la amar.