Dreptate… suspendată

februarie 11, 2012 in Special

Martinovic a avut curajul să oprească un infractor gata să lovească pe orice iar fi ieșit în cale!

Pe 9 februarie huliganul Dragoș Enache, suporterul care a intrat pe teren la meciul dintre Petrolul și Steaua, în octombrie 2011, și l-a lovit pe Galamaz, a primit de la instanța de judecată trei ani de închisoare cu suspendare. Că judecătorii l-au pus să plătească lui George Galamaz 50.000 de lei tot pedeapsă e dar ca impact social efectul este zero. Infractorul a lovit un jucător și probabil mai avea victime în acel meci de pomină dacă stelistul Martinovic nu l-ar fi oprit cu un procedeu din artele marțiale. Trimiterea lui după gratii putea reprezenta un exemplu pentru alte lichele care vin la stadion doar ca să lovească și să împrăștie groază. În cazul de la Ploiești este vorba despre o dreptate… suspendată!

Tupeu incredibil. Să intri pe stadion și să lovești un jucător ține doar de fanatism și penal. Aș adăuga la socoteală și lipsa de reacție a stewarzilor puși să protejeze spectatorii și jucătorii. Pe acest fond construit din tupeu, pe de o parte, și lipsă de profesionalism, de cealaltă parte, Dragoș Enache a ajuns să-l loveacă din spate pe Galamaz. Ca un laș. Și poate că huliganul mai ataca un jucător dacă Martinovic nu îi aplica o binemeritată corecție permițând forțelor de ordine să-l rețină și să-l predea Poliției.
Din păcate, sistemul judiciar din România este incapabil să recționeze unitar și exemplar. Puterea exemplului poate rezolva numeroase teme din societate. Și bune, și rele. În cazul lui Dragoș Enache discutăm despre un om care a călcat totul în picioare. Ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice, deţinerea de droguri de mare risc în vederea consumului propriu și lovirea sau alte violenţe sunt infracțiuni grave puse în cârca huliganului de la Ploiești.
Reacția instanței? Trei ani cu suspendare! Alții au primit ani grei de pușcărie pentru aceleași abateri, iar agresorul lui Galamaz scapă de statul după gratii. Nu știu dacă interzicerea pe stadion sau cei 50.000 de lei pe care va trebui să-i plătească lui Galamaz sunt măsuri suficiente pentru a constitui un exemplu pentru alți „amatori” de violențe de stadion. Mă tem că nu. Pe unii o să-i doară în cot și abia așteaptă reluarea sezonului că să reînceapă bătăile în peluze sau în afara stadionului.
Un exemplu negativ de interpretare și aplicare a legii. Dacă pedeapsa era cu trimitere după gratii vă spun sigur că frica se furișa instantaneu în oasele celor veniți pe stadion doar pentru a da cu pumnul. Așa vom mai vedea spectacole triste de genul celui de la Ploiești.
Mă tem că nu este departe momentul în care pe stadioanele din Liga 1 vor apărea și morți. Amatorismul unor stewarzi, demența unor brute și lipsa de fermitate a instanțelor de judecată pun în pericol ideea de sport, de fair-pley, de competiție. Cazul de la Ploiești putea constitui un exemplu de fermitate în aplicarea legii dar nu a fost așa. Ce va urma?