Arena căzută-n genunchi

februarie 8, 2012 in Special

Cod roșu pe „Național Arena”: zăpada și gheața distrug gazonul!

Un titlu inspirat după romanul „Iarna căzută-n genunchi” scris de doctorul Dan Claudiu Tănăsescu. Dar cu alt subiect și cu roluri inversate. „Național Arena” este prizoniera iernii, iar incompetența celor puși să administreze acest stadion fac praf o investiție de sute de milioane de euro. Dincolo de Twente, Steaua mai are un adversar pe 16 februarie: gazonul. Cum și vremea se zbărlește în aceea zi e cam nașpa. Iarna asta îngheață tot. Chiar și fotbalul!

Responsabilii cu administrarea stadionului „Național Arena” au apelat la deținuți ca să poată degaja zăpada. Cel puțin așa s-a scris în presă. La prima vedere nu ar fi o problemă dar când vorbim despre gazon se cam schimbă datele problemei. Sunt mașini speciale, sunt procedee speciale prin care se înlătură zăpada de pe un teren destinat fotbalului. Cu lopeți, mături sau alte utilaje rudimentare riscul de a distruge o investiție care și așa a stârnit numeroase discuții este foarte mare.
Nu m-ar mira. În România orice este posibil. Este posibil să faci un stadion de cinci stele și să nu poți avea un gazon de calitate. Este posibil să ai acoperiș la arenă care să nu funcționeze atunci când plouă sau ninge. Este posibil să faci zeci de porți de acces în stadion dar la meciurile de campionat și nu numai se deschid doar o parte dintre ele obligând fanii să stea la cozi interminabile și să intre la minute bune după începerea meciului. Și lista poate continua lejer.
„Național Arena” este, în acest moment, un stadion paralizat de iarnă. De frig, de zăpadă. Dacă acoperișul funcționa poate nu se ajungea aici. Dar cui îi pasă? Banii s-au luat, treaba s-a făcut. De mântuială. Ca la români. Și Steaua vrea să treacă de Twente Enschede pe 16 februarie! O zi în care la ora 22:00, ora desfășurării partidei de la București, meteorologii anunță temperaturi de – 8 grade Celsius și ninsoare moderată în cursul zilei.
Din păcate, Steaua va avea parte de un meci de luptă, de angajament. Am serioase rezerve că gazonul se va ridica la nivelul unei confruntări din 16-imile Ligii Europa. O echipă cu jucători tehnici, de calitate, are nevoie de un gazon gen „masă de biliard” ca să poată arăta ce pot. Cum „Național Arena” are acoperiș doar cu numele e clar la ce ne putem aștepta.
Nu vreau să scuz Steaua ci să arăt cu degetul spre deja tradiționala incompetență de pe la noi. Cluburile care au jucat până acum pe „Național Arena” au plătit ceea ce li s-a cerut. Unde sunt serviciile? Unde există responsabilitatea? Mă apucă râsul cu gândul că, la vară, Bucureștiul va găzdui pe același stadion finala Europa League. Să dea Domnul să fie bine că altfel vor râde și curcile de noi. Acum, „Național Arena” a ajuns prizoniera iernii. Doar și pentru asta suntem de râs!