Dragoste pe bani

iulie 7, 2012 in Special

Fanii dinamoviști sunt pretențioși și gata să plătească pentru a vedea Barcelona. Dar nu oricât!

FC Barcelona vine la București ceea ce, să recunoaștem, este o performanță pentru marketingul de la Dinamo. Orice copil, indiferent de echipa pe care o are în suflet , își dorește să-l vadă pe Messi. Și pentru asta își va trage de mână tatăl ca să-l ducă la meci. Pe bani mulți. Poate prea mulți dacă ne gândim că pentru un milion de lei vechi ești nevoit să urci tocmai pe ultimul inel de pe „National Arena”. De acolo, Messi, și așa genul de pitic simpatic, măsoară doar… 10 cm. 🙂 Ideea de „tun financiar”, gândită probabil de șefii lui Dinamo, se poate dezumfla la fel de spectaculos precum calculele contabile. Fotbalul este o stare de spirit, nu dragoste pe bani!

O marcă celebră se vine în orice fel de condiții. Mai ales în fotbal. Echipa care a inventat „tiki-taka”, un fel de perfecțiune în fotbal, va veni la București ca să facă show cu Dinamo. Și la propriu, și la figurat. Messi și colegii săi sunt cu mult mai importanți decât achizițiile și jocul lui Dinamo. Măcar din perspectiva asta avem garantată, cel puțin teoretic, prezența unui număr mare de spectatori.
Dinamo visează să joace cu casa-nchisă. Adică să vândă toate biletele. Șefii „câinilor” își freacă deja mâinile. Cel mai ieftin tichet de acces costă 99 de lei (la peluze), iar cel mai scump 935 de lei (sectorul VIP 1). Ultimele sondaje arată că suporterii dinamoviști sunt primii din București la capitolul venituri. Și totuși sunt bani mulți de scos din buzunar pentru evenimentul din 11 august într-o perioadă dominată de concedii și de pregătirea copiilor pentru noul an școlar.
Cum se justifică aceste prețuri destul de piperate? E foarte simplu! Cu datorii importante către bugetul de stat, cu alte datorii la fel de importante către jucători, conducerea lui Dinamo speră să rezolve aceste probleme sau măcar o parte importantă dintre ele cu încasările din „meciul anului”. Vom trăi și vom vedea. Cu Argentina a fost cam la fel. Vine Argentina, vine Messi, s-au tipărit biletele și când colo… țeapă! Ăsta e primul aspect.
Apoi e posibil ca lumea să nu-și dea coate ca să ajungă la meci. Repet, la 11 august suntem în plin sezon de concedii și de început de pregătire al anului școlar. Fanii dinamoviștii, destul de generoși la bani atunci când vine vorba despre echipa lor favorită, s-ar putea să nu mai găsească prin buzunare felia de buget pentru „biletele de aur”. Chiar dacă este vorba de Barcelona. În aceste condiții, în loc de un stadion arhiplin o să avem o arenă semipopulată, cu vreo 25.000 – 30.000 de spectatori.
Fotbalul este o stare de spirit. Orice fan de pe lumea asta își iubește cu pasiune echipa favorită. La fel ar trebui să se întâmple și cu clubul în cauză. Cu o limită a bunului simț. Măcar pentru suporterii înfocați se impuneau niște tarife speciale. Dacă sentimentul de dragoste este reciproc. Dacă nu, atunci e dragoste pe bani. Și știți voi mai bine cum i se spune!