Chiricheș și prețul corect!

iulie 9, 2012 in Liga 1

Plecarea lui Chiricheș de la Steaua reprezintă punctul fierbinte al verii fotbalistice. Care este prețul corect?

AC Milan, AS Roma, Lazio și FC Barcelona sunt numele mari despre care mass-media de pe la noi a spus că sunt interesate de transferul stelistului Vlad Chiricheș. Plus o grupare ceva mai mică, Frieburg, din Bundesliga. La prima vedere este frumos. Sumele au alternat între cinci milioane și 10 milioane de euro. De bucurie, Gigi Becali a urcat ștacheta la 15 milioane de euro însă transferul nu s-a perfectat. Logic. Astăzi, pretențiile patronului Stelei s-au mai temperat și au ajuns la „doar” nouă milioane de euro. Pleacă Chiricheș? Mă tem că nu. Prețul corect este cel plătit, nu cel dorit!

S-au vehiculat fel și fel de sume. Lazio ar fi oferit cinci milioane de euro. AC Milan tot cinci. AS Roma a urcat cota la șase milioane de euro, apoi a plusat la opt. Oferta colosală ar fi aparținut Barcelonei: 10 milioane de euro. Cel puțin așa au fost știrile din presa spaniolă. Asta acum câteva săptămâni. Nu s-a întâmplat însă nimic. Transferul stelistului Vlad Chiricheș bate pasul pe loc. Oricum, nu iese fum fără foc!
Plecarea lui Chiricheș de la Steaua este punctul de atracție al verii fotbalistice. Un jucător valoros, de echipă națională, care la 22 de ani are un potențial uriaș de progres. Acest aspect reprezintă principala miză a cluburilor cu nume din Europa. Și deși nu fac prea mare tam-tam mediatic, așa cum se întâmplă în fotbalul nostru, jucătorul este monitorizat cu multă discreție și cu mare atenție ca nu cumva să semneze cu cine nu trebuie.
Totul depinde de Gigi Becali. Amețit de ofertele în continuă creștere, deși a avut pe mână căruțe de bani, patronul Stelei a căzut în greșeala de a refuza continuu sume frumușele. La un moment dat, Gigi a declarat că vrea 15 milioane de euro pentru transferul lui Chiricheș. O sumă fabuloasă și greu de justificat pentru un fotbal dominat de lipsă de valoare, corupție și interese meschine. Prețul unui fotbalist cuprinde și o cotă din ceea ce reprezintă valoarea fotbalului din țara respectivă. Așa e normal și firesc.
Dacă Roma a vrut să plătească opt milioane, iar Barca vreo 10 cred că Gigi trebuia să accepte. Pe data de 11 iunie 2012, celebrul site www.transfermarkt.de îi acorda lui Vlad Chiricheș o cotă de… transfer estimată la 2,8 milioane de euro. Nimic nu-i întâmplător. Chiricheș este apreciat dar nici nu poate fi supraevaluat la infinit. Tocmai din acest motiv pretențiile lui Gigi Becali s-au redus la o sumă care să reflecte cât de cât realitatea speculațiilor care se fac. Steaua cere astăzi nouă milioane de euro. Totuși, să vedem cine va plăti atâția bani!
Ce să mai lungim vorba: banii care intră în contul Stelei reprezintă prețul corect. Restul sunt povești!