Spania, un pas uriaș spre nemurire!

iulie 2, 2012 in EURO 2012

„Tiki-taka” a distrus „catenaccio” și aduce Spaniei tripla istorică!

Cine mai avea dubii e bine să renunțe la ele. Spania ne-a convins: este cea mai bună echipă din Europa! Dacă în grupa C a ajutat „squadra azzura” să ajungă în „sferturi”, în finală „Furia Roja” a măturat pe jos cu Italia. Un 4-0 imposibil de anticipat înaintea marii confruntări. David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres și Juan Matta au îngenunchiat o Italie mult prea încrezătoare în șansele ei. La cea mai mare diferență din istoria finalelor europene. Spania reușește astfel o triplă istorică: EURO 2008, CM 2010 și EURO 2012. Urmează Mondialul din 2014? 🙂

Capriciosul Mario Balotelli declara înaintea finalei că va marca patru goluri dar nici după cele mai negre vise n-ar fi crezut că Italia va termina în genunchi finala de la Kiev. Cu cele patru goluri în poarta echipei sale. O finală latină, spectaculoasă și cu multe goluri. Din acest punct de vedere chiar am avut ce vedea. S-a jucat în viteză, cu multe pase din prima așa cum stă bine ultimelor două campioane mondiale.
Meciul s-a rupt atunci când Chiellini s-a accidentat fiind înlocuit de Balzaretti. Era minutul 21 și Italia rămânea fără unul dintre cei mai buni fundași. În acel moment Spania avea doar 1-0. Finala s-a decis definitiv în minutul 57. La 2-0 pentru Spania, Thiago Motta l-a înlocuit pe Montolivo dar peste patru minute a făcut întindere fiind nevoit să renunțe. Selecționerul Cesare Prandelli epuizase toate schimbările, iar „squadra azzura” era nevoită să joace în inferioritate numerică.
„Armada” lui Vicente del Bosque nu s-a năpustit peste adversar deși putea face un scor pentru istorie. Ibericii au gâdilat mingea așa cum știu ei mai bine. Un joc gen „popa prostu’ ” la cărți cu Italia într-o postură jenantă. Torres și Matta au intrat în evidențele statisticienilor cu două goluri frumoase dar și cu cele două titluri consecutive câștigate în același sezon: Liga Campionilor și EURO 2012. Dacă mai pun la socoteală și cele două lovituri de la 11 metri pe care arbitrul Pedro Proenca le-a refuzat Spaniei în cea dea doua repriză, după hențul comis de Bonucci în propriul careu și faultul asupra lui Sergio Ramos, putem realiza mai bine dimensiunile acestei finale.
Una peste alta, Spania a meritat titlul ce campioană. O echipă care primește doar un gol în turneul final, o echipă care nu pierde niciun joc, o echipă care câștigă finala cu un scor-record merită să fie regina Europei. Nu ne rămâne decât să facem reverența de rigoare în fața acestei uluitoare reprezentative iberice și să spunem cu voce tare: Viva Espana!