Bal latin la Kiev

iunie 30, 2012 in EURO 2012

Fanii iberici, în roșu și galben, împreună cu suporterii italieni. O dovadă că fotbalul înseamnă bucurie!

Spania vrea să confirme și să arate lumii că este una dintre cele mai mari echipe din toate timpurile. Italia mizează pe explozia lui Mario Balotelli pentru a-i învinge pe stăpânii lumii. Zeul fotbal a fost mai generos cu spectacolul și imaginația decât cu rigoarea matematică și disciplina dusă la extrem. „Armada” lui Vicente del Bosque este la un pas de o triplă extraordinară: EURO 2008, CM 2010 și EURO 2012. Duminică seară vom vedea cine este mai tare. Ambele formații dezvoltă adevărate filosofii în materie de fotbal așa că vom avea parte de un regal. Chiar și fără goluri. Poate cu prelungiri. Și, mai știi, cu penalty-uri. Un bal latin! La Kiev, de la ora 21:45!!!

Spania este în postura de favorită. Combinația Barcelona – Real Madrid a dat naștere unei mașini de fotbal care confiscă mingea. Apoi o plimbă cum vrea, cu grație și inteligență. „Tiki-taka” a devenit o temă de studiu despre evoluția fotbalului. Mă întreb dacă mai poate fi perfecționată. La ceea ce am văzut că sunt în stare Xavi, Iniesta, Xabi Alonso, Sergio Ramos și colegii lor mă aștept la minuni.
Italia are curaj după ce în faza grupelor a marcat gol Spaniei în egalul (1-1) de la Gdansk. Singurul încasat de iberici la acest turneu final. Apoi stilul greu de ghicit. Mereu altul, mereu în funcție de ceea ce joacă adversarul. Asta explică rezultatele pozitive ale Italiei. Selecționerul Cesare Prandelli a riscat și a câștigat. Cel puțin până acum. Știa că nu are jucători de top care să joace ultradefensiv și apoi pe contraatac. În locul celebrului „catenaccio” , Prandelli a preferat atacul generos și inventiv fapt ce i-a șocat pe mulți.
La EURO 2008, Spania și Italia au oferit un sfert de finală de pomină. Campioana en-titre s-a calificat după executarea loviturilor de la 11 metri. Cu 4-2. Pentru Italia au ratat, în ordine, De Rossi și Di Natale. Mă gândesc că nu-i exclus ca după patru ani să vedem revanșa, chiar acum, la Kiev.
Există și o ciudățenie. Așa mi-a venit să-i spun. Până la finală, Spania a marcat opt goluri. Italia, cu două mai puțin. Cu toate astea, „Furia Roja” nu are forța ofensivă a Italiei unde în avanposturi nebunul de Balotelli, susținut de imprevizibilul Cassano, face ravagii.
Oricât de încăpățânat este Del Bosque, absența unui număr 9 clasic, de careu, se simte și se vede. Nu-i exclus să îl urmărim la joc, din primul minut, pe Fernando Torres. E cam singura soluție viabilă pe care o are la dispoziție antrenorul Spaniei în fața unei echipe care știe să se apere în fel și chip.
Îmi doresc să avem spectacol deși miza va sufoca fotbalul. Nu știu cu cine să țin și nici să dau un pronostic. E posibil orice. Important este să ne bucurăm de fotbal!