Dinamo – Lazio, zvonuri și suspiciuni printre… cișmele!

noiembrie 19, 2015 in Internaţional

Banii fac ravagii în fotbalul românesc. După transferurile suspecte urmează scandalul pariurilor?

Banii fac ravagii în fotbalul românesc. După transferurile suspecte urmează scandalul pariurilor?

În 2007 a fost doar un zvon. Lumea vorbea despre un presupus blat în meciul Dinamo – Lazio. După 1-1 pe „Stadio Olimpico”, în retur Dinamo a condus la pauză cu 1-0 dar a pierdut cu 1-3. După opt ani zvonul s-a transformat în suspiciune. Cristi Borcea, Victor Becali și Ioan Becali au fost audiați de DNA pe această temă. Tot în zona de suspiciune se află un alt „zvon” colateral. În noaptea premergătoare jocului de pe fostul stadion „23 August” au fost scoase… cișmelele. Arena urma să se demoleze. De ce? O firmă de catering a făcut bani frumoși din vânzarea apei și a băuturilor răcoritoare. Toate aceste suspiciuni se adună într-un amalgam letal pentru imaginea unui club ca Dinamo. Dar asta e viața, mai devreme sau mai târziu prostia se plătește!

Mulți s-au mirat atunci cum de a fost posibil ca Dinamo să scape din mână o calificare aproape sigură. După 1-1 pe „Olimpico”, la București „câinii” au condus la pauză cu 1-0. În repriza secundă au apărut, ca din senin, gafele lui Vali Năstase și s-a ajuns la 1-3.
Adio, Liga Campionilor dar nu și adio la bani. Surprinzător, după acea partidă de pomină fundașul Ștefan Radu a ajuns la Lazio pentru 7,2 milioane de euro. O sumă uriașă la acea vreme. Ca de obicei, în țară s-au vehiculat alte cifre. Ba chiar s-a vorbit despre un împrumut deși tranzacția avea o cu totul altă natură.
Nu era nici prima și nici ultima dată când se întâmpla așa ceva în fotbalul românesc. Celebrul „Dosar al Transferurilor” este o dovadă în acest sens. Țap ispășitor după eșecul cu Lazio a fost nu cine a semnat ci cine a șutat: Vali Năstase. Lumea vorbea atunci Năstase că a fost propus la echipă de Cristi Borcea, nu de antrenorul Mircea Rednic. Această speculație s-a transformat în suspiciune. Din acest motiv și audierile de la DNA.
Noaptea aceea din 2007 a mai avut o ciudățenie. Pentru că stadionul „23 August” urma să fie demolat, cineva s-a gândit să scoată cișmelele. Adevărul este că la acel joc suporterii nu puteau bea apă decât dacă o cumpărau la… pahar. Bani frumoși, afacere profitabilă. Altfel nu se explică de ce nu mai existau cișmelele. 🙂
Toate adunate demonstrează un management deficitar. Pe toate planurile. Cu erori grave care, dincolo de bani, au afectat sau vor afecta libertatea unor oameni. Nu cumva este un preț prea mare plătit fotbalului?