Despre un fotbal ciudat și nebun

octombrie 29, 2013 in Liga 1

În fotbalul românesc scandalurile și acuzațiile se țin lanț. Colac peste pupăză apucăturile amatoriste fac parte din decor. Ce nebunie!

În fotbalul românesc scandalurile și acuzațiile se țin lanț, iar apucăturile amatoriste fac parte din decor. Ce nebunie!

Există zile când nu mai ai putere ca să scrii ceva despre fotbalul românesc. Atâtea acuzații, atâtea suspiciuni. Toate formează un amestec letal care distruge orice urmă de credibilitate în fața celor care iubesc fenomenul în sine. Ce mai poți comenta când antrenorul Chiajnei, Ionuț Chirilă, spune după meciul pierdut cu Dinamo (1-2) că a fost „viciere de rezultat” sau „execuție în piața publică”? Ce mai poți comenta când vezi că jucătorii de la ACS Poli Timișoara refuză autocarul pentru că vor să vină la București cu avionul? Despre ce fotbal vorbim? După aparențe, unul ciudat și nebun. Nimic rațional. Fie interese, fie neprofesionalism. Cam tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în fotbalul de la noi poate fi explicat cu „nu” în față. O stare dramatică care trebuie schimbată. Cu orice preț!

Dinamo – Concordia Chiajna 2-1. La prima vedere, un rezultat normal. Nu mai spui asta după ce citești declarațiile date de antrenorul ilfovenilor, Ionuț Chirilă, la finalul partidei. „Este viciere de rezultat. Este execuţie în piaţa publică. Nu am mai văzut de pe vremea Victoriei. Este o ruşine naţională. A fost fault la Creţu, apoi nu a fost fault la Rotariu la lovitura liberă, e inventat. Şi din acea lovitură liberă Ţucudean loveşte cu mina”, a spus Chirilă la Sport.ro.
Dacă luăm în calcul că Ionuț Chirilă este un dinamovist pur-sânge, care a făcut performanțe la acest club, îți faci repede cruce și te gândești la ce este mai rău. E clar că domnul Chirilă nu bate câmpii și știe mai multe decât a spus. Cel puțin așa a lăsat impresia. Astfel de momente fac praf și ceea ce mai rămăsese bun într-un fotbal care își caută identitatea pierdută.
De la iz de corupție se sare repede la lipsă de profesionalism. Jucătorii Timișoarei au refuzat autocarul pentru meciul din „optimile” Cupei României, programat mâine, cu Steaua. Așa că vin la București cu avionul. Motivul invocat este oboseala. Poate așa o fi dar la ce joacă ei nu mai era loc de comentarii. Timp era suficient, iar un autocar modern le oferea destul confort ca să se simtă bine.
Chestia asta cu avionul e valabilă pentru jucătorii care își respectă meseria. Un fotbalist adevărat știe cu mingea și la ora cinci dimineața darmite atunci când vine la meci cu autocarul. Povestea cu avionul este un moft în raport cu ceea ce au arătat jucătorii de la ACS Poli în Liga 1. Să-i vedem în Cupă!