Despre trofee, tradiție și bun-simț

aprilie 25, 2014 in LPF

Pe vrea când CFR Cluj câștiga campionatul trofeul oferit avea valoare și stil. Acum a ajuns un kitsch!

Pe vremea când CFR Cluj câștiga campionatul trofeul (foto) oferit de Liga Profesionistă avea valoare și stil. Astăzi este un… kitsch!

Caricatura de trofeu pregătită de Liga Profesionistă pentru câștigătoarea Ligii 1 a făcut înconjurul țării și, fără exagerare, al mapamondului. Dincolo de prețul bășcălios al „lucrării de artă”, doar 85 de euro, fotbalul românesc mai trăiește o rușine. De parcă nu erau suficiente belelele de până acum. Dar și din asta se poate învăța. În fotbal, tradiția și istoria au dat farmecul acestui sport. Liga 1 are nevoie de un trofeu grandios, artistic, care să fie oferit câștigătoarei titlului mulți ani de acum încolo. Ca să fie râvnit de toți. Cum se întâmplă în Premier League, în Bundesliga, în Serie A sau în alte campionate respectabile din Europa. Același raționament este valabil pentru alte trofee puse în joc de Federație sau Ligă: Cupa României, Supercupa sau, mai nou, Cupa Ligii. Nu e un moft ci un minim respect pentru competițiile fotbalistice importante din România. Altfel, să se dea diplome ca să fie circul în toi! 🙂

Asta mai lipsea fotbalului românesc: un trofeu de 85 de euro pentru campioană. Ce bătaie de joc! Tare sunt curios cine a decis o asemenea idioțenie. Nu de alta dar măcar să primească „podoaba” atunci când își aniversează ziua de naștere. Poate așa va realiza semnificația celor două bețe cu minge-n vârf! 🙂
Astfel de trofee trebuie să dăinuie peste ani. Să fie râvnite de echipe, să fie dorite în vitrinele cluburilor. Argintul și aurul pot contribui decisiv la valoarea lor, iar un artist cu nume poate crea ceva nemuritor pentru istoria fotbalului românesc. Așa este frumos, așa se întâmplă în marile campionate ale Europei.
În fotbal, tradiția contează enorm. Îi conferă farmec. Un trofeu răsplătește munca dintr-un sezon. Cu cât este mai valoros și mai frumos cu atât este mai dorit. O recunoștință și pentru banii cheltuiți de cluburi atunci când s-au prezentat la startul competiției. O răsplată pentru munca unui colectiv.
E bine dacă președintele Ligii, Gino Iorgulescu, va da ordin să se facă un alt trofeu. În România sunt artiști care pot genera opere nemuritoare. Dar costă. La câți bani sunt vânturați în fotbal se vor găsi fondurile necesare pentru realizarea unui trofeu de anvergură. Ține de bun-simț și respect!