De la egal la… neputință

iulie 14, 2015 in Liga 1

Liga 1 are nevoie, mai mult ca niciodată, de calitate și promovarea antrenorilor care știu să joace doar la victorie!

Liga 1 are nevoie, mai mult ca niciodată, de calitate și promovarea antrenorilor care știu să joace doar la victorie!

Doar Pandurii lui Edi Iordănescu au izbutit victoria în etapa inaugurală a Ligii 1. În rest egaluri pe bandă rulantă. Aparent se creează senzația unui echilibru între competitoare însă cele mai multe remize ascund în spatele lor neputința. Prudența afișată încearcă să cosmetizeze imaginea și să supraliciteze valoarea loturilor. Unele partide au fost de-a dreptul plictisitoare fără ruperi de ritm, scheme de joc sau alte idei tactice. Totul la fie ce-o fi. Dar poate că e bine să mai avem un pic de răbdare. Jenant este că se vorbește deja despre… oboseala de după cantonamente. O nebunie. Dacă nici la startul sezonului jucătorii nu sunt „strong” atunci când să mai fie? La iarnă, înaintea sărbătorilor? 🙂 Ceva scârțâie în sistem și îndepărtează campionatul românesc de ceea ce se joacă în lumea bună!

În ultimul joc al etapei inaugurale, Pandurii câștigă la Timișoara cu 1-0 și s-a instalat în fotoliul de lider. În celelalte meciuri au fost doar remize. Un echilibru total care ascunde însă mai multe umbre decât lumini.
Majoritatea echipelor nu au ritm de joc. Mai în limbaj de peluză o cam lălăie. Pe la televiziunile de sport patronii sau președinții aruncă vina pe perioada de pregătire. De parcă și-ar fi dus jucătorii la ocnă nu la antrenament. Nu e deloc normal ceea ce se petrece și asta înseamnă lipsă de profesionalism.
Multe partide plictisitoare, fără angajament. Pase anapoda, mingi aruncate spre atacanți fără faze clare de construcție, greșeli la toată lumea. Și vorbim despre prima etapă când echipele ar fi trebuit să intre pe teren la turație maximă. O mica scuză ar putea avea reprezentantele în Europa care au un alt calendar și o altă strategie pentru atingerea vârfului de formă.
Sperie foarte tare calitatea jocurilor. Slabă. Egalurile în lanț nu sunt dovada echilibrului ci a neputinței de a câștiga cele trei puncte. Prudența nu scuză incoerența în joc sau stângăciile la construcție. Acesta este adevărul care trebuie spus. Un fel de fotbal în bășcălie care nu poate aduce ceva bun. Nici în competițiile europene, nici pentru echipa națională.
Testul Ligii 1 se dă însă în Europa. Urmează meciuri adevărate și vom vedea cât de tare este campionatul. Dar ca să apară rezultate bune în Europa e musai ca în Liga 1 să se joace un fotbal de calitate. La victorie, nu la… egal!