De la „cooperativă” la… „casa de pariuri”

martie 29, 2012 in Special

 

Mafia pariurilor se extinde! Cu implicații grave în multe sporturi dar mai ales în fotbal!

Înainte de 1989 era „cooperativa”. Funcționa simplu: eu câștig la mine acasă, tu câștigi la tine acasă. Atunci era greu să răzbești fără compromisuri. Între timp lumea a evoluat. Și, la începutul anilor ’90, s-a născut o nouă specie de blat: pariul. Prima dată cu hârtie și creion. Șmecherii din fotbalul românesc au marșat repede și au făcut „cărțile” prin interpuși. Acum e mult mai simplu pentru ei. Pe online, cu conturi la marile case de pariuri. De la sistemul reciprocităților, promovat de „cooperativă”, s-a ajuns peste ani la câștiguri fabuloase și nesperate. Băieții deștepți din fotbal și-au făcut repede card și cont. Bineînțeles, că au și… pont! 🙂

Despre „cooperativă” am mai scris. Iubitorii de fotbal își aduc aminte cu ce se ocupa. Echipele din sistem își împărțeau punctele frățește. Presa vremii a scris destule despre membrii „cooperativei”. Gloria, Ceahlăul, FC Braşov, Dinamo, FC Argeş, FCM Bacău, FC Naţional, Petrolul şi Farul sunt numele cele mai vehiculate la aceea vreme.
Dacă o echipă refuza sistemul avea probleme serioase în lupta pentru titlu, cu prezența în cupele europene sau cu evitarea retrogradării. Vremuri triste când se umbla cu punga de bani prin tribune. Dacă „mesagerul” făcea semnul convenit cu jucătorii atunci totul era ok. Dacă nu, era surpriză mare! 🙂
În fotbalul de astăzi „cooperativa” s-a ascuns între… pariuri. Cu profituri pe care nu le bănuia vreodată. Fără risc. E nevoie de un „username”, un cont bancar, un card și ponturi ca lumea. Plus un nebun care să iasă în față atunci când primește sau ridică bani. Acest „nebun” este „clona” unui nume important care știe exact cu ce scor se termină meciul x sau y.
Să zicem că nu vă plac pariurile. Uite o partidă recentă: Petrolul – Concordia 3-4. În minutul 84, scorul era 3-1 în favoarea „găzarilor”. Pe scor corect, pauză/final sau număr de goluri marcate s-a câștigat enorm. Chiar și de 50 de ori suma pariată. Presa a scris despre sume de bani importante jucate la acest meci. Procuratura ar trebui să intre pe fir și măcar să verifice dacă este adevărat. Acum sincer, care e senzația? Credeți că meciul a fost pe bune?
S-au făcut și se fac averi din pariuri. Poate nu ar fi un deranj așa de mare dacă totul ar fi cinstit, iar protagoniștii oameni simpli. Din păcate, cei care se îmbogățesc peste noapte sunt nume importante din fotbal.
După ce că nu mai avem valori, după ce că sistemul de selecție și promovare la copii și juniori e la pământ, după ce că nu mai sunt banii de altădată asta ne mai trebuia: meciuri trucate pentru pariuri. Un cancer mai mare decât amărâta aia de „cooperativă”!