„Da” pentru prezența „echipelor-satelit” în Cupa României!

octombrie 27, 2016 in Cupa României

Cupa României, o competiție a surprizelor în care orice se poate întâmpla!

Cupa României, o competiție a surprizelor în care orice se poate întâmpla!

După ce sorții au adus față în față pe Dinamo și Dinamo 2 cei de la Federație au și anunțat că din sezonul următor vor interzice participarea „echipelor-satelit” în Cupa României. O decizie pripită ca să nu-i spun proastă. După ce-am văzut cum au luptat „tinerele-speranțe” dinamoviste cu „dulăii” de la prima echipă prezența unor astfel de formații trebuie încurajată, nu interzisă. Problema se poate rezolva foarte simplu: jucătorii care au bifat cel puțin un minut la echipa mare, în celelalte competiții, nu mai pot juca pentru „satelit”. În acest mod, vrând-nevrând se va da credit tinerilor, juniorilor. Cupa României reprezintă o competiție importantă, iar pentru fotbaliștii de perspectivă o motivație în plus. A le tăia șansa de a juca într-o competiție motivatoare, când și așa nu sunt multe ca număr, este o greșeală. Lăsați să joace orice echipă în Cupa României dar cu condiția de a controla tranzitul jucătorilor de la prima echipă la „satelit”!

Am vrut să scriu acest editorial imediat după tragerea la sorți a „16-imilor” Cupei României. Nu am făcut-o pentru că am așteptat să văd ce se întâmplă la meciul Dinamo – Dinamo 2. Părea un fel de miuță în curtea școlii. Și totuși „tinerele-speranțe” dinamoviste sau agățat scai de orice minge punându-i pe elevii antrenorului Ioan Andone să alerge cu limba scoasă. Modul acesta de abordare, cu determinare, cu dorință de a arăta valoarea m-a făcut să cred cu tărie că „echipele-satelit” trebuie lăsate să joace în Cupa României.
După tragerea la sorți, care a generat valuri de comentarii în zona mass-media, și nu numai, Federația a reacționat cu fermitate. „Am luat măsura de a interzice din ediţia viitoare participarea echipei satelit în Cupa României. Acum, competiţia era deja în derulare, practic de anul trecut. Competiţia începuse din fazele judeţene şi îşi câstigaseră dreptul să participe în fazele naţionale, nu puteam să-l luăm”, a declarat Gabi Bodescu, secretarul general al Federației Române de Fotbal, la Sport.ro. (http://www.sport.ro/cupa-romaniei/exclusiv-prima-masura-luata-de-frf-dupa-ce-dinamo-a-picat-cu-echipa-a-doua-in-cupa-romaniei.html).
Greșit. Într-o perioadă de criză pentru fotbalul românesc orice fel de competiție la care pot avea acces juniorii, tinerii de perspectivă, este binevenită. Decât să fie blocate „echipele-satelit” mai bine se controlează tranzitul de la echipa mare spre „satelit”. Simplu: jucătorii care au bifat cel puțin un minut la prima echipă, în celelalte competiții, nu mai pot evolua în Cupa României pentru „satelit”.
Cupa României reprezintă o miză importantă pentru orice jucător, mai ales pentru cei tineri, un trofeu respectat, un simbol al promovării fotbalului la nivel național!

P.S. Într-adevăr, la tragerea la sorți era bine să existe interdicția întâlnirii directe între echipa mare și „satelit”. Important este să existe o competiție cu miză în care și juniorii sau tinerii fotbaliști să poată progresa !!!