Cupa Mondială 2014: Olanda se gândește la… semifinală, Costa Rica visează frumos!

iunie 30, 2014 in CM 2014 - Brazilia

Deși n-a marcat, Arjen Robben a fost artizanul calificării Olandei. Corner bătut perfect la golul lui Snejder și a scos penalty la reușita lui Huntelaar!

Deși n-a marcat, Arjen Robben a fost artizanul calificării Olandei. Corner bătut perfect la golul lui Snejder și a scos penalty la reușita lui Huntelaar!

Storși de căldură, la Fortaleza olandezii au avut fiori de gheață pe șira spinării până s-au văzut cu saci-n căruță pentru „sferturi”. Așa cum se anunța, Mexicul a fost o nucă tare și s-a aflat la câteva minute de o performanță incredibilă. Dar a ieșit la iveală stofa de campioană a Olandei. Al doilea meci întors de la 0-1. Portarul Ochoa a făcut minuni dar nu la infinit. În fața sa a avut o formație care a știut ce vrea. Torpila lui Sneijder, din finalul meciului, și penalty-ul scos de Robben în minutele de prelungire, parcă din nimic, au fost suficiente ca să ducă „portocala mecanică” mai aproape de trofeu. În timp ce Mexic rămâne eterna promisiune frumoasă din fazele eliminatorii. Olanda e cu gândul la semifinala cu Costa Rica. O misiune ușoară dacă ne gândim la ce efort au făcut costaricanii cu Grecia. A fost 1-1 după timpul regulamentar. Prelungiri, lovituri de departajare, om eliminat, stres. Prea mult pentru o echipă mică dar frumoasă prin joc și spirit. Costa Rica și-a câștigat dreptul de a visa frumos!

E clar că Olanda arată a campioană mondială. Un nou meci în care „portocala mecanică” revine după ce a fost condusă. Cu Spania a renăscut de la 0-1 și a câștigat cu 5-1, cu Australia s-a impus cu 3-2 după 1-2, iar cu Mexicul a câștigat cu 2-1 după 0-1. Cele trei meciuri seamănă un pic dar nu se pot compara decât pe tema puterii de revenire a Olandei.
„Optimea” cu Mexic a fost dramatică. Mexicanii și-au făcut-o cu mâna lor. Au condus 88 de minute pe tabela de marcaj dar au crezut că partida s-a terminat un pic mai devreme. Atât i-a trebuit Olandei. După golul lui Dos Santos (min. 48), „batavii” au mărit presiunea la poarta lui Ochoa de la un minut la altul. Golul a plutit în aer, iar ceea ce trebuia să se întâmple s-a întâmplat. Sneijder și Huntelaar, din penalty, au dus Olanda în turul următor. Destin corect după ce arbitrul portughez Pedro Proenca i-a refuzat lui Robben, în prima repriză, un penalty clar ca lumina zilei.
Adversara Olandei din „sferturi” este Costa Rica. „Coasta bogată” a Americii Centrale a făcut dreptate la acest Mondial trimițând acasă Grecia. Grecii au ajuns în „optimi” cu un gol marcat în ultimele secunde în poarta Coastei de Fildeș, iar cu costaricanii au trimis calificarea în prelungiri cu un gol marcat tot în ultimele secunde. Doar că norocul i-a părăsit pe eleni care după 1-1 și un om în plus pe teren s-au fâstâcit în prelungiri, iar la penalty-uri a ratat unul dintre cei mai experimentați jucători, Gekas. Cu 5-3 la loviturile de departajare, Costa Rica și-a câștigat dreptul de a visa că poate elimina Olanda. Bravo lor, bravo lor, bravo costaricanilor!