Cupa Ligii, o altă șansă!

martie 16, 2012 in Liga 1

Anglia: Liverpool câștigă Cupa Ligii! Ce frumos! Poate învățăm ceva de la ei...

Într-un fotbal mediocru invadat de mulți fotbaliști străini șansele de afirmare pentru juniorii români devin din ce în ce mai mici. Cupa Ligii este o competiție de care era nevoie. Nu pe post de campionat de tineret-speranțe ci de a oferi alternative de promovare pentru jucătorii autohtoni. Echipele vor avea nevoie de loturi lărgite, de 28-30 de jucători, poate și mai mult, pentru a acoperii tot calendarul competițional: campionat, Cupa României, Cupa Ligii, cupele europene. Cum este greu să cumperi numai vedete, din intern sau de afară, e clar că fotbaliștii din țară vor avea o șansă în plus de afirmare. Măcar din această perspectivă, Cupa Ligii este  binevenită!

Am susținut de multă vreme că fotbalul românesc are nevoie de noi provocări pentru a dinamiza și eficientiza sistemul de promovare a jucătorilor români. În ultimii ani, numărul fotbaliștilor străini prezenți în România a crescut îngrijorător. Asta pentru că pe plan intern centrele de copii și juniori nu mai produc valori autentice, iar de afară se pot importa la sume rezonabile fotbaliști care fac față în campionatul nostru. Dar fără a aduce prea mult în plus ca valoare.
Efectul? Rezultatele din cupele europene sunt dezamăgitoare, iar aria de selecție pentru echipele naționale a fost practic dinamitată la mai toate nivelurile. Era nevoie de ceva. Mă gândesc că această Cupă a Ligii poate fi o șansă sau măcar o speranță pentru fotbașliștii tineri din România. Spaima de un program încărcat va fi repede risipită de mirajul milionului de euro anunțat ca premiu de către Liga Profesionistă de Fotbal (LPF). Englezii joacă din trei în trei zile și nu se mai vaită.
De ce o șansă pentru români? Simplu. Ca să facă față pe cele patru fronturi (campionat, Cupa României, Cupa Ligii, cupele europene) cluburile vor fi obligate să își mărească loturile de jucători cu costuri minime. Ceva de genul la 28-30 de jucători, poate si mai mult. Or a continua să transfere de afară înseamnă alți bani. Mulți. Consider că jucătorii români, în special cei tineri, vor fi primii vizați, iar centrele de copii și juniori vor fi mai atent monitorizate și susținute. Astfel, încet, încet, balanța se va echilibra un pic, iar numărul jucătorilor români legitimați în Liga 1, și nu numai, va crește.
Nu este suficent. Vor trebui corelate și regulamentele. Mă gândesc la obligativitatea cluburilor prezente în Cupa Ligii, poate și în Cupa României, de a avea pe teren, permanent, cel putin doi jucători români sub 21 de ani. Se pot găsi soluții. Poate și pentru desfășurarea meciurilor pentru ambele Cupe. Primul joc să se dispute pe terenul echipei cel mai slab clasată în sezonul anterior, iar la egal să se rejoace pe terenul adversarului, cu prelungiri și penalty-uri dacă este cazul.
Eu zic că este binevenită această Cupa a Ligii. Fotbalul românesc trebuie să ofere șanse de afirmare pentru fotbaliștii din țară. Doar așa mai pot trăi cluburile și echipa națională. Altfel se alege praful!