Cupă cu dedicație: pentru Oli!

mai 26, 2011 in Cupa României, Fotbal

Steaua a câștigat Cupa României, pentru a 22-a oară, reușind să salveze în extremis un sezon ce părea compromis. O transformare miraculoasă. În bine. Meritul aparține antrenorului Cosmin Olăroiu care a revigorat psihic niște jucători resemnați cu ideea că orice ar face pe teren vor fi criticați de patron. O Cupă dedicată lui Olăroiu. Nu şi suficent pentru a rămâne antrenorul Stelei. Oli a ales un alt drum!

O finală de totul sau nimic pentru ambele formații. Fără trofeu de cinci ani, Steaua știa că fără Cupă nu se prea poate. Valabil și pentru Dinamo. De aceea a ieșit un meci frumos. Cu de toate: goluri superbe, execuții sublime dar și o gafă de curtea școlii la autogolul lui Bărboianu. Doar arbitrul Marius Avram a ieșit din tiparele pozitive ale marii finale. N-a dat penalty Stelei când Bănel a fost secerat în careu de Moți, nu l-a eliminat pe același Moți în vreo două situații, a inventat o lovitură liberă din care Torje a egalat, iar în prelungirile din final s-a făcut că nu vede hențul lui Emeghara, adică penalty pentru Dinamo. De ce nu Tudor? De ce nu Balaj? Deaconu? R. Dumitru? „Por qué?”, cum spunea nu demult Mourinho nemulțumit de „fluierașii” trimiși de UEFA în meciurile sale din Liga Campionilor.
Mă întreb dacă este cazul, acum, să vorbim despre arbitraj când am avut parte de o seară în care bucuria de a juca fotbal s-a amestecat tulburător de frumos cu bucuria suporterilor de a privi spre teren. Excelentă și transmisia colegilor de la Pro TV. A fost show de la început până la sfârșitul finalei semn ca Federația a învățat multe. Fotbalul de pe gazonul arenei situată la poalele Tâmpei ne-a adus în atenție fericirea victoriei și lacrimile înfrângeri.
Sclipirile unor fotbaliști de calitate precum Dică sau Torje au fost întunecate de demența unor fani puși pe scandal și aruncat torțe sau de gesturile iresponsabile ale unor așa-ziși oficiali care nu mai știu să-și controleze ieșirile golănești. Steaua a avut exeperiența de partea ei. Mă refer la experiența meciurilor cu miză, grele, de genul celor din cupele europene. Un detaliu care a contat decisiv.
Meritul acestei victorii steliste aparține lui Oli. Un profesionist desăvârșit care nu a avut o baghetă magică dar a avut tact și inspirație. Olăroiu a știut cum să-și motiveze elevii. Chiar și cu minciunica cum că ei pot decide rămânerea sa la Steaua. În realitate, Cosmin Olăroiu luase o decizie înainte să vină să ajute Steaua.Practic, Olăroiu și-a câștigat dreptul de a-i închide gura lui Gigi Becali. Cred că acest aspect este evenimentul nr. 2 al finalei de la Brașov după câștigarea râvnitului trofeu de către „roș-albaștrii”. O Cupă cu dedicație de la jucători: pentru Oli! Farmecul fotbalului…