Cu mâinile curate

septembrie 26, 2011 in CCA

Fluier de final pentru Avram. În cătușe!

Titlul celebrului film „Cu mâinile curate” poate ține loc de denumire codificată pentru acțiunea pe care procurorii DNA au demarat-o în fotbalul românesc. Arestarea președintelui CCA și a omului de afaceri Sorin Țerbea, membru în Comitetul Executiv al FRF și sponsor al echipei din Tg. Mureș, este doar începutul curățeniei de toamnă. O curățenie așteptată de multă vreme. O curățenie care ar fi trebuit făcută chiar de către șefii fotbalului românesc. Cum aceștia au închis ochii la fel și fel de „combinații” uite că s-a găsit cineva din oficiu: Procuratura!

Prea multe scandaluri legate de arbitrajele din Liga 1. Că de ligile inferioare nu mai vorbesc. Acolo e prăpăd. Vasile Avram, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) este în arest pentru 29 de zile. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) îl acuză pe Avram de „luare de mită în formă continuată”. Miza: 19.000 de euro. În arest preventiv a ajuns și omul de afaceri Sorin Țerbea, acesta fiind cercetat pentru „dare de mită”.
O operațiune derulată rapid și precis. S-a început de sus, de la șefia CCA, și probabil că va continua în zilele următoare. Cu certitudine există mult mai mulți vinovați pentru arbitrajele ciudate pe care le tot vedem etapă de etapă. Cred că trebuie mers până jos, la baza piramidei, acolo unde încă se promovează arbitri pe alte criterii decât competența.
Asistăm la un cutremur în fotbalul românesc. Probabil că UEFA nu va privi nepăsătoare la circul din România și va reacționa. Cred că semnalul a fost deja trimis de către forul european din moment ce președintele Federației, Mircea Sandu, a cerut reunirea imediată a conducerii CCA pentru a desemna succesorul lui Avram.
Cât despre Vasile Avram mă surprinde postura în care a ajuns. Sincer nu mă așteptam să-l văd cu cătușe la mâini. Deocamdată preventiv, pentru cercetări, dar e clar că asistăm la finalul unei alte cariere în fotbal. După cazurile din dosarul Penescu. Sunt surprins de ceea ce i se întâmplă pentru că există o diferență foarte mare între ceea ce a spus și ceea ce a făcut. Unele surse susțin că persoana interceptată ar fi fost Sorin Țerbea. Omul de afaceri era în vizorul autorităților de mai multă vreme pentru afaceri dubioase, un trecut infracțional și relații strânse cu clasa politică.
Sunt destule elemente care arată că asistăm doar la începutul unei furtuni devastatoare pentru fotbalul din România. Am ajuns de râsul Europei. Cred că avem cel mai pătat fotbal din Europa de Est. Se pare că Vasile Avram nu este ținta nr. 1 pentru procurori. Șeful CCA deține informații-cheie care pot duce spre alte numele mari din Liga 1. Operațiune pe care am boteza-o „Cu mâinile curate” va aduce în prim-plan cazuri spectaculoase. Există o presiune uriașă pe umerii lui Avram și din acest motiv consider vor mai apărea nume importante.