Fotbal și război

septembrie 19, 2011 in Liga 1

Foc, fum, teroare... Unde este fotbalul?

Derby-ul Dinamo – Rapid a fost de două ori întrerupt de arbitrul Sebastian Colțescu din cauza torțelor aruncate de fanii dinamoviști din Peluza „Cătălin Hâldan”. Pe unul dintre bannerele afișate de galeria dinamovistă era scris: „Foc, fum, teroare, să plece conducerea din Ștefan cel Mare”. Un mesaj care explică starea de tensiune existentă în rândul suporterilor lui Dinamo. O stare alimentată de prețul exagerat al biletelor, de rateurile europene ale echipei dar și de declarațiile ironice date de oficialii celor două grupări în zilele premergătoare meciului.

În loc de fotbal am avut război! Prefer să vorbim despre ceea ce s-a petrecut în tribune. Asta pentru că, pe teren, am avut parte de un 0-0 dorit parcă de ambele formații. Fotbal puțin, nervi la greu, iritare, durități și cam atât. Nimic din ceea ce ne-am fi așteptat de la două echipe care au început foarte bine sezonul intern.
Problemele lui Dinamo sunt în tribune, în peluze, în relația cu spectatorii. După eliminarea jenantă din Liga Europa, provocată de cvasianonimii de la Vorksla Poltava (Ucraina), cei de la Dinamo au făcut-o lată. În loc să îi ajute pe suporteri cu tarife decente la bilete și acțiuni de marketing specifice promovării meciurilor s-a întâmplat exact invers. Și logic că fanii s-au supărat. Un bilet la Peluza „Cătălin Hâldan” a costat 25 de lei. Cel mai ieftin dintre tichetele emise pentru partida cu Rapid. Un preț mare dacă ne gândim că la meciul cu Franța, găzduit de „Arena Națională”, un bilet în peluze a costat… 50 de lei. Pe un stadion din clasa „elite”, nu unul cenușiu și trist cum este cel din Șoseaua „Ștefan cel Mare”.
Dar asta nu explică în nici un fel reacția suporterilor din timpul meciului. Ploaia de petarde și torțe, declanșată după doar cinci minute de joc, au pus în pericol integritatea spectatorilor, a oamenilor de ordine dar și a jucătorilor. Una dintre torțe a aterizat pe teren la mică distanță de locul în care se afla portarul lui Dinamo, Bălgrădean. Nici suporterii nu au scăpat de belele, unul dintre fani fiind rănit la față, iar altul și-a rupt mâna.
O stare de război alimentată și de declarațiile ironice pornite din ambele tabere. Și de la cine? Tocmai de la șefii celor două grupări. Am mai scris despre așa ceva și repet încă odată. Dacă nu se va acționa ferm pentru a stopa vorbele spuse aiurea, la nervi, înaintea unor partide importante, în tribune vom avea puțini spectatori, tensiune, război și suferință. Nu este o exagerare, iar Liga și Federația ar trebui să pună piciorul în prag. ACUM.
După astfel de incidente, regretabile, am văzut oameni simpli care spuneau că în viața lor nu vor mai veni la meciurile lui Dinamo. Acesta este efectul unor acte necugetate și a unor politici de marketing falimentare. Rămân uimit că după multe evenimente similare conducerea lui Dinamo nu a învățat ce trebuie făcut. Cu Rapid a fost mai mult război decât fotbal. Ce va urma?