Cu Kazahstan, măsura realității?

octombrie 11, 2016 in Națională

Nicușor Stanciu merită tricoul cu nr. 10 care a ajuns pe banca de rezerve. De ce?

Nicușor Stanciu merită tricoul cu nr. 10 care a ajuns pe banca de rezerve. De ce?

Victoria cu Armenia poate să fie înșelătoare dacă nu privim lucrurile corect. Cu un om în plus din primele minute puțini s-ar fi încurcat la Erevan. Valoarea naționalei României reflectă valoarea competiției interne, acolo unde se formează jucătorii. Că sunt „interni” sau devin „stranieri” tot în amărâtul ăsta de campionat și-au făcut ucenicia. Singurul câștig cert a fost tânărul Răzvan Marin. Cu Kazahstan vom afla exact cam pe unde se află trupa selecționerului Daum. Ori la bal, ori la spital. Dar în niciun caz meciul în sine nu va reprezenta o măsură a realității din fotbalul românesc. Îndiferent de rezultatul „tricolorilor” acasă rămân eternele probleme: meciuri modeste, arbitraje de râsul curcilor, terenuri mai ceva ca pe arătură, lipsa banilor, acuzații care mai de care etc. Într-un astfel de peisaj calificarea la mondialul rușilor rămâne doar o fata morgana!

E bine să nu tragem concluzii „la cald”. Niciodată, indiferent de subiect. La câteva zile distanță aș spune că victoria cu Armenia este înșelătoare. Euforia a cuprins prea repede mințile multora. Se fac socoteli deși știm bine că Polonia și Danemarca sunt cu două clase peste „tricolori”. Dar e bine să socotim de zor că doar așa speranța moarte ultima. 🙂
La Erevan, selecționerul Christoph Daum a ținut cont, în sfârșit, de recomandările lui Gică Hagi, și nu numai, și a promovat un tânăr de mare perspectivă: Răzvan Marin. Puștiul a fost magnific: gol, pasă de gol, bară, o altă ratare uriașă, pase bune, tupeu, atitudine, de toate. Cu Marin, Stanciu, Chipciu și Adi Popa cred că Daum a rezolvat problema la mijloc. Dar nu-i suficient.
Faptul că tricoul cu numărul 10 rămâne pe banca de rezerve spune aproape totul despre ce a fost și ce-a ajuns echipa națională. Deși ar fi trebuit purtat de Stanciu, selecționerul Daum i-a cântat în strună lui Maxim :(, iar acum i l-a dat dinamovistului Rotariu. Că e greu de crezut că la Erevan, „Roti” și l-a luat singur. 🙂 Nu este normal ca imagine, ca impact, ca mesaj public. Adică tricoul purtat cu onoare de marele Hagi chiar pe banca de rezerve a ajuns? Dar nu mă mai miră nimic…
Cu Kazahstan vom afla ce pot cu adevărat „tricolorii”. Orice alt rezultat în afara victoriei nu are scuze. Dar chiar și cu trei puncte aduse de acolo problemele de acasă rămân aceleași. Miroase a insolvență generalizată. Cu baza de selecție diminuată grav în ultimul sfert de secol, cineva s-a găsit să anunțe că din sezonul următor „echipele-satelit” sunt „out” din Cupa României. Asta după ce Dinamo a picat cu Dinamo 2 în 16-imi. Păi în loc să încurajeze tinerii ca să joace Federația vrea să le dea în cap? Dacă se dorește evitarea unor „cumetrii” în fazele superioare ale competiției era suficient să se pună o condiție: jucătorii care au bifat un minut la prima echipă în sezonul respectiv nu mai pot juca pentru „satelit” în Cupa României. Așa, vrând-nevrând, se apela la juniori și era mai bine!
Naționala are nevoie de jucători valoroși, iar jucătorii de meciuri și competiții tari. De terenuri de calitate, nu de combinații de pământ, zgură și iarbă din care mingea sare aiurea sau rămâne pe loc. Mai are nevoie de arbitraje de calitate de sus până jos, de un climat profesionist. Doar așa vor veni și rezultatele.
Cu certitudine, confruntarea cu Kazahstan nu reprezintă o măsură a realității pentru echipa națională, pentru tot fotbalul românesc. Trei puncte sunt bune și mențin România în cărțile calificării dar dacă nu se rezolvă problemele de acasă toate aceste eforturi nu vor valora nici măcar cât o ceapă degerată și vor rămâne doar o simplă conjuctură fericită!
Kazahstan – România, diseară de la ora 19:00, în direct la TVR 1!

P.S. 1 –  La meciul din această seară tricoul cu nr. 10 revine la Alex Maxim. Probabil, tot pe banca de rezerve. Aceeași întrebare pentru domnul Daum: de ce nu mai este Stanciu „decarul” României?
P.S. 2 – România, echipa probabilă: Tătăruşanu – Benzar, Săpunaru, Dr. Grigore, Toşca – Hoban – Ad.Popa, R. Marin, N. Stanciu, Chipciu – B. Stancu