E pe bune? Sau șmecherii strigă „hoții”?

octombrie 3, 2016 in Liga 1

Echipele importante din Liga 1 trebuie să învețe să se gândească doar la joc și mai puțin la arbitri. Altfel nu vor reuși atunci când scot capul în Europa!

Echipele importante din Liga 1 trebuie să învețe să se gândească doar la joc și mai puțin la arbitri. Altfel nu vor reuși atunci când scot capul în Europa!

De aproape 24 de ore s-a pornit împotriva Stelei o campanie cum rar am văzut în ultima vreme. Fură arbitri, Steaua e avantajată, campionatul e la pământ, să ne retragem din competiție și numai din astea. Mai lipsea să se invoce exilul „roș-albaștrilor” pe Lună și era tacâmul complet. 🙂 Lăsând gluma la o parte cred că trăim într-o lume nebună, nebună, nebună. Într-adevăr, arbitrul Radu Petrescu nu trebuia să acorde penalty la golul doi al Stelei. Dar tot el nu a arătat punctul de la 11 metri atunci când Boldrin, Muniru sau Man au fost împiedicați să joace mingea în careul mare. L-am văzut la televizor pe antrenorul Șumudică plângându-i de milă lui Dinamo după „episodul Botoșani”. De ce n-a plâns „Șumi” anul trecut când Stelei i s-au anulat trei goluri clare în poarta Astrei, la Giurgiu? Patronul Negoiță sau nea Gigi Mulțescu au sărit și ei la gâtul Stelei. Dar câte penalty-uri n-a primit Steaua în sezonul trecut, nu mai departe, de la arbitri Petrescu, Balaj, Tudor sau Hațegan? Cam multe! Și-atunci? Nu cumva unii se cred mai șmecheri și strigă cu gura până la urechi „hoții”?

Când arbitri greșesc în favoarea Stelei rivalele sar repede în sus și vorbesc despre hoție, aranjamente, jocuri de culise, interese de grup și tot așa. Când aceeași arbitri greșesc în defavoarea Stelei aceleași personaje invocă erori umane, iar când deciziile „fluierașilor” avantajează echipele pe care le conduc tac mâlc.
L-am văzut la televizor pe antrenorul Marius Șumudică cum le plângea de milă celor de la Dinamo după meciul de la Botoșani. „Mie mi-a rămas un gust amar după ce s-a întâmplat cu Dinamo. Mi-a fost silă să țin televizorul deschis, să văd comentariile. Este același arbitru care ne-a oprit și pe noi la Cluj, când am avut penalty clar la Teixeira”, a spus „Șumi” la Digi Sport. Dar după meciul de anul trecut Astra – Steaua, de la Giurgiu, unde era domnul Șumudică? Trei goluri i-a anulat Stelei arbitrul Colțescu, trei goluri care puteau rezolva altfel soarta titlului. Și nu s-a mai pus problema de silă! 🙁
Mi-am făcut cruce când i-am auzit pe cei de la Dinamo, după înfrângerea de la Botoșani, invocând retragerea din campionat. Chiar și la nivel de declarații tot prostie rămâne. De ce nu vorbesc ei despre meciurile, nu puține, în care aceeași arbitri pe care astăzi îi pun la zid au greșit în favoarea lor? Aaaa, despre asta nu se discută ci doar despre ce le convine lor. La fraieri poate că ține dar la cine se pricepe la fotbal, nu. La ultimele derby-uri cu Steaua „câinii” au fost iertați de câteva penalty-uri clare ca lumina zilei. Plus un roșu arătat gratis lui Bourceanu, anul trecut, iar dacă mai căutăm prin arhive sigur găsim și alte exemple. 
Până și antrenorul Gigi Mulțescu, un tip destul de pragmatic în declarații, a invocat necuratul din campionat. Arbitri fac și dreg pentru Steaua. Asta să fie esența fotbalului? Dar cele trei penalty-uri refuzate „roș-albaștrilor”, la intervențiile asupra lui Boldrin, Muniru și Man, pe alea nu le-a văzut? Jumătatea de oca nu face bine. Nicăieri și nimănui. Arbitri greșesc, poate prea mult, dar de aici până la un campionat viciat de jocuri de culise imaginate peste noapte e cale lungă.
Adevărul este altul. Marșul Stelei în Liga 1, la pas de defilare, deranjează pe mulți. Un scandal iscat din senin poate aduce niște suspendări, poate ceva tensiuni la echipă etc. Doar așa mai poate fi oprită Steaua? Chiar aici s-a ajuns cu mizeria? Din păcate, la fel ca și societatea românească, fotbalul traversează o perioadă grea și complicată. Nu mai contează ce și cum faci, important este să moară capra vecinului. Ca la noi, la nimeni! 🙁