Cu gândul la Europa

septembrie 29, 2012 in Internaţional

Manchester United vine, din nou, în România. Man Utd., mai mult decât legendă!

Sincer, nu prea mai îmi arde de Liga 1. Deja mă gândesc la meciurile de săptămâna viitoare din Liga Campionilor şi Liga Europa. Până la urmă acolo este testul adevărat. Şi pentru CFR, şi pentru Steaua. Vine în România un nume de legendă al fotbalului mondial: Manchester United. Şi Sir Alex Ferguson, omul care a pus serios umărul la construirea acestei legende. Precum Matt Busby. Vine şi Copenhaga, la Bucureşti, cu iz de „outsider” gata să dea peste cap calculele hârtiei. Dacă trupa lui Andone are un test uşor, cu Bistriţa lui nea Jean Pădureanu, Steaua intră în infernul de la Ploieşti. Dar gândul fuge tot spre meciurile europene. Unii, care se cred mai cu moţ, ţin cu adversarele echipelor noastre. Culmea este că aceleaşi persoane râvnesc pentru cluburile lor la un loc direct în grupele UEFA Champions League. Cu ce puncte? Dar vor răul altuia. Ca la noi la nimeni!

Vine Manchester United. Un club din altă lume. Poate cel mai popular, cu peste 50 de milioane de fani. În 1968, sub comanda legendarului Matt Busby, Manchester United a fost prima echipă engleză care a câștigat Cupa Campionilor Europeni. La zece ani după drama aviatică de la München în care și-au pierdut viața opt jucători. Antrenorul actual, Alex Ferguson, este cel mai de succes antrenor din istoria fotbalului englez. De când a fost instalat în funcția de antrenor, în noiembrie 1986, Sir Alex Ferguson are în palmares 37 de trofee majore cu Man United.
Am simţit nevoia să scriu rândurile de mai sus pentru a încerca să vă prezint dimensiunea adevărată a fotbalului românesc. Una micuţă şi palidă. Tot mai palidă. Şi asta pentru că în ultimii ani nu au existat rezultate majore. În Liga Campionilor, CFR dă peste cu Manchester. Un egal ar fi senzaţional, iar o victorie ceva fantastic. Nu poţi avea realizări măreţe dacă nu îţi propui ţinte îndrăzneţe!
Steaua la fel. E musai să bată Copenhaga. Face puncte. Şi ia prins bine până acum. Nu întâmplător „roş-albaştrii” sunt mai mereu capi de serie la tragerea la sorţi. Păcat că unii oameni din fotbalul românesc, educaţi, umblaţi prin lume, tot spun pe la televiziuni că ţin cu danezii. Sau cu englezii. Dintr-o rivalitate prostească. În fond este vorba despre România. Mizeria morală atinge cote maxime atunci când, aceleaşi persoane, îşi fac calcule atunci când vine vorba de titlu şi de participarea directă în grupele Ligii Campionilor. Pe punctele altora. 🙂
Dar ăştia sunt şi cu ei defilăm. Până când? Până se va alege praful de tot şi va fi nevoie de o schimbare radicală. Peste tot. De sus până jos!