Corner, henț plus antifotbal egal… calificare!

iulie 2, 2018 in CM 2018 - Rusia

Spania, la finalul erei „tiki-taka”. Urmează reconstrucția cu selecționerul Fernando Hierro!

Spania a avut 1.137 de pase în cele 120 de minute plus prelungirile, iar Rusia doar 284 (vreo 2,3 pase pe minut). Dominare totală cu 75% – 25% la posesie. Pur și simplu rușii au lipsit din meci însă un corner venit de nicăieri și un henț neintenționat dar sancționat la Pique i-a trimis pe iberici acasă. Dar nu trebuie condamnată Rusia și nici morocănosul selecționer Cherchesov. Omul și-a învățat elevii să joace exact ce și cât puteau să ofere. Astfel, diferența enormă la numărul de pase au recuperat-o prin alergare nebună, dusă la limita isteriei: 146 de kilometri pentru ruși față de 137 contabilizați la spanioli. Uneori fotbalul oferă și astfel de situații când echipa care joacă bine pierde, iar cea care dă în minge ca să scape de ea merge mai departe. Până la urmă o lecție de viață că tot Spania e vinovată. Ce vârf de careu a avut în 120 de minute ca să de-a gol? Cu un Diego Costa apatic și cu Iago Aspas de la Celta Vigo golul nu avea cum să vină. Și uite așa un corner, un henț și-un antifotbal dus aproape de perfecțiune au adus Rusia la trei meciuri distanță de trofeu. Oare?

Ceea ce s-a întâmplat în „optimea” Spania – Rusia este incredibil. Ibericii au avut 25 de șuturi spre poartă, iar rușii doar 6. Pe poartă au fost 9-1. Un șut pe poartă Rusia și ăla din penalty-ul transformat de Dzyuba. La șuturi blocate a fost 10-2, iar la cele pe lângă poartă 6-3. Plus o posesie năucitoare de 75% la 25% dată de cele 1.137 de pase reușite de spanioli dintre care 1.031 au fost corecte. Năucitor de clar dar insuficient pentru accesul în sferturile de finală.
Trupa antrenată de Stanislav Cherchesov a făcut orice ca să ajungă la loteria loviturilor de la 11 metri. Oricum nu avea nimic de pierdut, Spania era considerată mare favorită, iar prezența Rusiei la penalty-uri însemna deja o mare realizare. Așa s-a și întâmplat. Spania a avut 1-0, a venit hențul aiurea făcut de Pique, s-a făcut 1-1 după care rușii au bubuit balonul unde au văzut cu ochii sau au alergat după el cu limba scoasă de-un cot. Spania a pasat, a pasat și iar a pasat dar nu a marcat golul izbăvitor, iar loteria loviturilor de departajare a dus bucuria cea mare în toată Rusia.
O prestație neonorantă pentru o asemenea competiție dar perfect logică ținând cont de interesele Rusiei. În schimb, trupa antrenată de Fernando Hierro nu a avut un atacant veritabil, de calitate și în formă. Diego Costa a fost doar cu prezența, iar Iago Aspas modest la fel ca echipa de unde a venit la națională, Celta Vigo – locul 13 în Primera Division. Aici a fost una din marile probleme ale Spaniei. Mai sunt și altele care au însemnat finalul erei „tiki-taka”. Un stil care a făcut furori de-a lungul anilor dar acum este știut și contracarat aproape de oricine.

P.S. La ora când scriu aceste rânduri Franța, Uruguay, Rusia și Croația sunt deja în „sferturi”. Dintre ele, Franța este cu o clasă în față. Să vedem cine le urmează și abia apoi putem face predicții în privința viitoarei campioane mondiale!