Cine transferă: antrenorii sau patronii?

decembrie 30, 2012 in Liga 1

Petre Grigoraș, un alt antrenor căruia i se bagă jucători în lot fără voia lui. Nu m-ar mira să plece de la Pandurii!

Petre Grigoraș, un alt antrenor căruia i se bagă jucători în lot fără voia lui. Nu m-ar mira să plece de la Pandurii!

Despre acest subiect am mai scris și cu alte ocazii dar văd că rămâne de actualitate. La Pandurii, Petre Grigoraș e chemat să dea socoteală pentru finalul de sezon dezamăgitor după un început senzațional. Se pare că antrenorul gorjenilor e pe picior de plecare deoarece este nemulțumit de transferurile lui Vranjes și Ilijoski. Asta înseamnă că Grigoraș nu i-a vrut pe acești jucători. Prin deducție logică, transferurile s-au efectuat doar cu aprobarea șefului cel mare, Marin Condescu. Așa se întâmplă, din păcate, și la alte cluburi. Patronii aduc jucători, nu antrenorii. O anormalitate păguboasă care nu ajută cu nimic fotbalul. Și ne mai mirăm de ce nu sunt rezultate! Să joace patronii cluburilor că văd că se pricep de minune!

Parcă acum o săptămână am aflat din presă, pentru prima dată, despre faptul că Petre Grigoraș este nemulțumit de transferurile lui Vranjes și Ilijoski. E clar, omul nu i-a vrut pe acești jucători. Și totuși s-a trezit cu ei în ogradă. E ca și cum te-ar pune cineva să mănânci o mâncare care nu-ți place. Mai exact, cu silă!
Antrenorul Pandurilor este chemat să dea explicații de ce echipa n-a putut menține parcursul debordant pe care l-a avut la început de sezon. Mi se pare o chestiune de fațadă. Motivul adevărat ar putea fi ieșirea nervoasă pe care Grigoraș a avut-o față de cei doi fotbaliști. Mai pe direct, nu-i vrea! Și cu asta, basta!
O atitudine firească la un antrenor. El este cel care, în mod normal, ar trebui să completeze lista cu plecări și sosiri. În fotbalul românesc ceea ce este normal devine anormal. Patronii cluburilor, din simț de proprietate sau pur și simplu pentru că așa vor ei, se bagă unde nu le fierbe oala. Culmea, după ce aduc sau pun pe goană jucători, antrenorul fiind pus în fața faptului împlinit, tot ei se vaită cel mai tare atunci când nu sunt rezultate. Ca să scape de apăsare dau repede vina pe… antrenor! :).
Stilul acesta îl întâlnim la mai toate echipele din Liga 1. În loc ca antrenorul să fie lăsat să construiască o strategie, să spună clar de cine are nevoie și de cine nu, hop-țop vine un bos cu o idee sau cu o simpatie. E cel mai scurt drum cu putință spre eșec. Trag acest semnal de alarmă cu speranța că măcar în ceasul al doisprezecelea toți cei care bagă bani în fotbal vor realiza că antrenorul știe cel mai bine cum se construiește o echipă competitivă. Altfel, să se gândească la insolvență!