2012, anul Spaniei!

decembrie 29, 2012 in Internaţional

Spania, campioana Europei în 2012. O echipă care joacă fotbal cu zâmbetul pe buze!

Spania, campioana Europei în 2012. O echipă care joacă fotbal cu zâmbetul pe buze!

Spania a reușit o triplă pentru istorie: EURO 2008, Cupa Mondială 2010 și EURO 2012. Trei titluri majore cucerite unul după altul. Așa ceva nu s-a mai întâmplat până acum. Pe undeva asistăm la un paradox pentru că vorbim despre o țară cu un campionat dominat de două echipe mari și late: FC Barcelona și Real Madrid. Dar ce echipe! Secretul Spaniei stă în jocul colectiv dus aproape de perfecțiune. Acea morișcă de pase repetate numită „tiki-taka”, un termen care îi enervează pe mulți dar care exprimă clasa unei reprezentative greu de bătut. Ca invincibila „Armada”. Spania este regina lumii!

În finala EURO 2012, Spania a pus cu botul pe labe și ultimii cârcotași. Cei care se mai îndoiau de valoarea selecționatei iberice au primit în dar, în ultimul act al Europenelor, un fabulous 4-0 administrat Italiei. Să umilești „Squadra azzura” în asemenea hal nu este la îndemâna oricui!
Iniesta, Xavi, Xabi Alonso și colegiilor au transformat fotbalul într-o odă a bucuriei. Pasele interminabile, date cu precizie de calculator, au tocat nervii adversarilor. O morișcă care îi amețește de-a binelea după care vin ruperile de ritm devastatoare în urma cărora golul plutește în aer.
Filosofia jocului Spaniei este de fapt filosofia jocului Barcelonei. Un joc în care s-au integrat perfect și starurile Realului, Xabi Alonso și Sergio Ramos. Plus îngerul păzitor al porții, Iker Casillas. Nu întâmplător, „Furia Roja” a încasat doar două goluri în meciurile oficiale jucate de la debutul EURO 2012.
Mă gândesc dacă această reprezentativă are puterea să continue la același nivel de valoare. Urmează Mondialul din 2014, găzduit de Brazilia. Spania se gândește la un nou titlu. Dacă îi iese, din nou, devine cea mai grandioasă reprezentativă din istoria fotbalului. Selecționerul Vicente Del Bosque are la dispoziție mulți jucători valoroși, experimentați dar și tineri de mare talent. Așa că n-ar trebui să ne mire dacă Spania va triumfa și la Rio de Janeiro!
În fotbal, 2012 a fost anul Spaniei. Un an fantastic pentru o echipă care a dus acest sport în zona perfecțiunii. Poate de aceea are dușmani înverșunați. Victoriile nasc frustrări pe măsură. Fanii Spaniei sunt însă cu milioanele. Sunt cei care iubesc fotbalul cu adevărat!