Cine face transferuri: patronul, președintele de club sau antrenorul?

ianuarie 6, 2017 in Liga 1

Antrenorul marius Șumudică targe un semnal de alarmă despre modul cum se face politica de transferuri la cluburile de fotbal din România. Îl aude cineva?

Antrenorul Marius Șumudică trage un semnal de alarmă despre modul cum se face politica de transferuri la cluburile de fotbal din România. Îl aude cineva?

Declarație-șoc dată de Marius Șumudică, antrenorul Astrei: „Mi-a fost adus la cunoștință să nu mai fac eu politica de transferuri, să nu mă mai implic!”. Incredibil dar adevărat. Ce-a fost și ce-a ajuns fotbalul românesc! Din păcate, acest fenomen stă la baza deciziilor la multe cluburi. Patronii și președinții fac listele, iar antrenorii lucrează cu ce li se dă de la birouri. Anormal, păgubos, ineficient. Oameni buni, antrenorul este cel care trebuie să propună numele care pleacă și cele care vin. Omul ăla știe ce sistem vrea să joace, știe ce fel de atmosferă va avea în vestiar, știe cel mai bine pe ce se poate baza. Apoi, decizia finală se ia în trei. Dacă sunt rezultate patronii și președinții sunt primi care ies la televizor. La înfrângere dau afară antrenorul deși transferurile le fac ei. E normal?

„Mi-a fost adus la cunoștință să nu mai fac eu politica de transferuri, să nu mă mai implic. Din momentul respectiv, îi las pe cei din conducere să facă respectivele transferuri. Nu este problema mea, eu sunt antrenor să antrenez ce mi se pune la dispoziție. Dacă vor să aducă și copii, îi antrenez.”, a spus Marius Șumudică conform www.dolce-sport.ro (https://www.dolce-sport.ro/fotbal/fotbal-intern/umudica-mi-s-cerut-sa.html). Șocant, put și simplu șocant!
Ceea ce fac cei din conducerea Astrei nu reprezintă o surpriză chiar așa de mare. Mai degrabă expun o practică din ce în ce mai folosită în fotbalul românesc: șefii fac transferuri, iar antrenorii trag ponoasele atunci când apar rezultatele negative. E nefiresc și falimentar. Nu mă mai miră deloc că insolvențele și falimentele se țin lanț! 🙁
O politică de transferuri eficientă are câteva repere de care ar trebui să se țină seama: lista cu numele care pleacă și cele care vin trebuie propusă doar de antrenor, analizată cu patronul și președintele de club, iar decizia finală să aparțină celor trei; jucătorii care trebuie aduși la echipă să fie monitorizați cu atenție și discreție cel puțin un sezon competițional; anunțarea transferului să se facă doar la conferința de presă de după semnătură, nu după primele discuții cu jucătorul. Poate or mai fi și alte aspecte dar cred că astea sunt de bun simț.
Patronii și președinții de club se gândesc doar la bani și la interesele pe termen scurt, iar antrenorii nu prea au încotro. Greu de găsit o rezolvare. O cale ar fi dacă ar putea strecura în contract ideea că antrenorul are ultimul cuvânt la aducerea unui jucător. Măcar așa s-ar asigura că nu afectează strategia de joc care și-a propus-o cu echipa.
Și totuși rămâne întrebarea: Cine face transferuri: patronul, președintele de club sau antrenorul?