Chelsea sau Benfica?

mai 14, 2013 in Liga Europa

„Amsterdam Arena” va găzdui marție seară, de la ora 21:45, finala Ligii Europa, Chelsea - Benfica. Un stadion demn de un astfel de eveniment!

„Amsterdam Arena” va găzdui, marți seară, de la ora 21:45, finala Ligii Europa, Chelsea – Benfica. Un stadion demn de un astfel de eveniment!

O nouă finală în care se află față în față fotbalul latin și cel anglo-saxon. Două stiluri diferite, două concepții diametral opuse. Chelsea vine la regal cu pragmatism și experiența dată de cucerirea altor trofee. Ultimul, chiar în sezonul trecut: Liga Campionilor. Benfica are de partea ei inventivitatea și exuberanța specific latină dar vine la marea finală cu moralul șifonat serios de FC Porto, în campionat, unde se pare că a pierdut titlul. Plus frica de statistică: din opt finale, Benfica le-a câștigat doar pe primele două. Chelsea sau Benfica? Să fie fotbal și goluri!

Dacă va căștiga trofeul Ligii Europa, Chelsea Londra intră în istorie deoarece deține și trofeul Ligii Campionilor. Până la finala de pe Wembley, Bayern – Borussia, Chelsea poate fi cu adevărat regina Europei. Dacă… La rândul ei, Benfica vrea să spargă blestemul marilor finale europene. Nu a căștigat decât două din opt. Și astea primele, la început de drumuri europene.
La prima vedere, Chelsea are avantaj total. În sferturile de finală ale UEFA Champions League, din sezonul precedent, „albaștrii” i-au desființat pe lusitani: 1-0 pe „Estadio da Luz” și 2-1 pe „Standford Bridge”. Mai e de pus la socoteală starea nu tocmai ok a jucătorilor portughezi. În week-end au pierdut la Porto, în ultimele secunde, un meci echivalent cu titlul de campioană. Greu de suportat, mai ales acum, înaintea finalei Europa League.
Experiența va juca un rol esențial. Și aici englezii au avantaj. Anul trecut au câștigat Liga Campionilor la München, acasă la Bayern. N-a fost ușor. Astfel de momente dau putere și încredere. Poate și superioritate care, dacă este gestionată corect de antrenorul Rafa Benitez, ar aduce plusul decisiv.
Benfica are și ea puncte tari. În drumul spre finală a reușit să elimine o echipă din Premier League, Newcastle. Nu de talia lui Chelsea dar acest succes poate da speranțe elevilor lui Jorge Jesus. Mai e și lipsa presiunii. Portughezii nu au atâta apăsare pe umeri precum londonezii. Poate conta un pic în ecuația finalei.
Așadar, marți seară, la regal. Finala Ligii Europa, Chelsea – Benfica, de la ora 21:45, în direct la Pro TV, Digi Sport 1 și Dolce Sport 1. O ultimă concluzie: dacă Chelsea ia trofeul performanța Stelei din Europa League e și mai mare pentru că „roș-albaștrii” au fost eliminați chiar de deținătoarea Ligii Europa!