Campionat sau surogat?

mai 13, 2013 in Liga 1

Mai bine campionat decât play-off și play-out. Dacă sunt mai puține echipe se poate juca pentru un nou trofeu: Cupa Ligii?!

Mai bine campionat decât play-off și play-out. Cu mai puține echipe se poate juca pentru un nou trofeu: Cupa Ligii?!

Modificarea sistemului competițional este iminentă. Fotbalul are nevoie de altceva, de o nouă provocare. Campionat înseamnă tur și retur, plus clasament. Ideea de play-off și play-out poate avea justificare în plan financiar și spectacular dar dispare spiritul competiției. Cu riscul ca, la un moment dat, să plictisească. Să vezi Steaua – Dinamo de patru sau de șase ori într-un sezon merge prima dată după care începi să te saturi. O primă ligă cu 14 sau 16 echipe pare ok, poate și 18 ca acum, însă în eșalonul secund e suficient o singură serie cu 20 de formații. Ce-i mult strică, iar ce-i puțin, n-ajunge!

Liga 1 ar arăta bine cu ultimele patru locuri retrogradabile și alte două, de deasupra lor, la barajul de salvare. Și în actualul format, cu 18 echipe, sistemul poate funcționa eficient. Din Liga 2, cu 20 de echipe, să promoveze primele două, direct, iar locurile 3 și 4 să meargă la baraj cu cele două formații din prima divizie. Așa s-ar păstra ideea de campionat, cu tur și retur.
Probabil se va ajunge la sistemul cu play-off și play-out. Unul eficient din punct de vedere financiar și spectacular. Se vor juca mai multe derby-uri, iar la retrogradare va fi bătaie și mai mare decât e acum. La bani, toată lumea iese pe plus. Cred. În frunte cu televiziunile.
Puțini se gândesc la ceea ce va urma după acest moment. Să ai patru sau șase partide Steaua-Dinamo, în același sezon, fără a pune la socoteală Cupa României, mi se pare cam mult. Prima dată, suporterii vor da năvală. Dar oare cât timp îi va ține buzunarul ca să plătească acele prețuri „speciale”, de derby? Cu certitudine, mai devreme sau mai târziu, plictiseala se va cuibări în sufletul fanilor.
Ideea de campionat trebuie păstrată. În fotbalul mare așa funcționează sistemul. Formula cu play-off și play-out sună bine, la prima strigare, dar trimite fotbalul românesc în zona unui mix cu aromă de surogat. Și, treptat, de plictiseală. Mare atenție la acest mic dar important detaliu.
Vom vedea ce va fi. O schimbare este necesară. La un campionat cu 14 echipe s-ar face loc pentru un nou trofeu: Cupa Ligii. Cu condiția ca învingătoarea să obțină biletele pentru cupele europene. Și ar rămâne campionat, nu surogat!