Chelsea, echipa-trofeu!

mai 15, 2013 in Liga Europa

Chelsea Londra a cucerit trofeul Ligii Europa. Rafa Benitez și elevii săi au știut ce vor mai mult decât Benfica!

Chelsea Londra a cucerit trofeul Ligii Europa. Rafa Benitez și elevii săi au știut ce vor mai mult decât Benfica!

Ultimele secunde ale finalei Ligii Europa. Era 1-1. Corner pentru Chelsea. Pe micul ecran apare în cadru un fan al londonezilor. Gras, ras în cap, cu ochii aproape ieșiți din orbite. Striga cât îl țineau plămânii: „C’mon Chelsea, c’mon!”. Știa el ce știa. Bate Mata, Ivanovic se desprinde din marcaj și lovește mingea cu capul. Am avut senzația că o secundă balonul rămăsese suspendat în aer, apoi, ca lovit de trăznet, coboară în plasa porții lusitane. Chelsea a devenit regina absolută a Europei. Cu două trofee mari în vitrină: Liga Campionilor și Liga Europa. Deși n-a fost cea mai bună echipă a finalei. La fel s-a întâmplat anul trecut, cu Bayern München, la fel acum, cu Benfica. Adevărul e că în istorie rămân doar victoriile. Și când te gândești de cine a fost eliminată Steaua. De Chelsea, echipa-trofeu!

Ciudat destin are Benfica. Să ai un antrenor pe care-l cheamă Jesus și să pierzi în patru zile două trofee, campionatul și Europa League, pare un pic straniu. Mai ales că înfrângerile au venit în ultimele secunde de joc. Și la Porto, și la Amsterdam. Mintea fuge fără să vrei în trecut. Pe „google” găsiți repede o istorie: antrenorul Bela Guttmann.
În anii ’60, Guttmann a câștigat cu Benfica, de două ori, Cupa Campionilor Europeni. După ultima ispravă, cea din 1962, Bela Guttmann a cerut o primă dar a fost refuzat pe motiv că solicitarea sa nu figura în… contract. Așa s-a născut blestemul: „Nici în 100 de ani de acum încolo Benfica nu va mai câştiga Cupa Campionilor”. De atunci „vulturii” au pierdut toate finalele: șase. Uite că se leagă!
De cealaltă parte, Chelsea este echipa norocoasă. Pe „Amsterdam Arena” n-a jucat cine știe ce dar a câștigat. „Albaștrii” au lovit când portughezii se gândeau la ce vor face în prelungiri. Banal, în stil britanic. Până atunci, Torres, respectiv Cardozo, băgase mingea-n ațe. Era 1-1. Lovitură de colț, balonul ajunge în careu la Ivanovic care pur și simplu zboară peste fundașii lusitani și înscrie plasat. Erau ultimele secunde. Ce poate fi mai frumos? Ce poate fi mai trist?
Chelsea este regina reginelor. Are în vitrină cele mai tari trofee intercluburi din lume: Liga Campionilor și Liga Europa. Abia acum ne dăm seama de dimensiunea reală a performanței reușită de Steaua. Campioana României a fost eliminată de însăși deținătoarea trofeului. Chelsea, o formație cu un pragmatism rar întâlnit. Un fel de… echipă-trofeu!