Cercetător Dipl. Ing. chim. Ştefan Manea: „Enzimele și rolul lor în fitoterapie”

iunie 15, 2018 in Natură și sănătate

Cercetător Dipl. Ing. chim. Ştefan Manea

Realizarea unui nou supliment alimentar, uşor asimilabil, realizat prin asocierea între drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae) pe suport, pulbere din părţile aeriene de lucernă (Medicago sativa) şi extract din frunze de topinambur (Helianthus tuberosus) – bogate în siliciu organic, are drept scop valorificarea superioară a componentelor bioactive (o bună parte fiind comune) în vederea stimulării acţiunii lor biologice complexe. Această asociere conduce la o combinaţie echilibrată de fitonutrienţi, multivitamine şi minerale care asigură restabilirea şi echilibrarea funcţiilor metabolice ale unor ţesuturi şi organe, la reglarea schimburilor de substanţe la nivel celular.

„Drojdia de bere, un nutrient complex, un regenerator al metabolismului”
Datele din literatura de specialitate au scos în evidenţă că drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae) prin conţinutul în proteine, aminoacizi esenţiali, vitamine solubile în apă (tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, vitamina B12 şi piridoxină), enzime, o sursă bogată de săruri minerale (conţinut mare de potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor), alte substanţe nutritive (lipide, glucide) şi anumite oligoelemente indispensabile vieţii (seleniu, crom) constituie un nutrient complex, un regenerator al metabolismului, în general şi poate fi recomandat la toate vârstele pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii (Anghel şi colab.,1991; Hegoczki şi colab.,1997; The History of Bread Yeast, British Broadcast Corporation, 2006; Moyad M.A., 2008; Feldmann Horst,2010).

„Drojdia de bere – un supliment alimentar care poate să acopere carenţele de vitamine ale complexului B”
Drojdia de bere este o ciupercă microscopică unicelulară, saprofită, care se înmulţeşte prin înmugurire şi aparţine familiei Saccharomitaceae.
Drojdia este de două feluri: cea folosită la panificaţie – care se prezintă sub forma unor levuri (drojdii) active mai ales între 15 şi 20˚C şi drojdia folosită la fabricarea berii, care se prezintă sub forma unor levuri (drojdii) active îndeosebi la 5 – 6˚C.
Aceste levuri, mai mult sau mai puţin dezvoltate, conţin elemente nutritive de excepţie.
Compoziţia drojdiei de bere:
Cele mai bune rezultate în aplicaţii terapeutice se obţin, însă, cu drojdia folosită la fabricarea berii, care se comportă ca o adevărată uzină de medicamente.
De altfel, drojdia de bere produce aproape întreaga gamă de aminoacizi esenţiali, vitamine mai ales din grupul complexului B, dar şi vitaminele D, H, E, enzime săruri minerale cu conţinut ridicat de potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor (2%), lipide (5-10%), zaharuri, gluten şi anumite oligoelemente indispensabile vieţii (seleniu, crom).
Trebuie subliniat că, drojdia de bere este un supliment alimentar care poate să acopere carenţele de vitamine ale complexului B, deoarece reprezintă o sursă foarte bogată a acestora, unele dintre ele fiind indispensabile pentru buna funcţionare a oricărui organ sau sistem din organismul uman. Pentru a susţine cele arătate subliniem că:
Vitamina B1 – este necesară pentru sistemul nervos şi cardiovascular, fiind folosită în bolile de inimă, contra depresiei şi a asteniei, pentru comaterea nevralgiilor şi a oboselii;
Vitamina B2 – esenţială pentru piele, benefică în toate afecţiunile dermatologice pentru combaterea eczemelor, îmbătrânirea pielii;
Vitamina B3 – implicată în procese ce ţin de echilibrarea sistemului nervos;
Vitamina B5 – un stimulent natural al glandelor cortico-suprarenale, mărind rezistenţa la infecţii şi este un bun remediu antistres;
Vitamina B7 şi vitamina B8 – sunt implicate în metabolismul colesterolului şi al proteinelor, fiind importante şi pentru menţinerea sănătăţii şi rezistenţei părului.
Astfel, Vitamina B7 – participă în procesul de reglare al colesterolului, cu influenţă pozitivă în obezitate, iar Vitamina B8 – în reglarea metabolismului grăsimilor;
Vitamina B9 – are efect antianemic, contribuie la menţinerea echilibrului hormonal;
Vitamina B12 – care acţionează asupra sistemului nervos, măreşte puterea de concentrare, favorizează ameliorarea unor simptome specifice stresului psihic;
Vitamina B15 – ultima descoperită, intervine favorabil în schimburile de oxigen la nivelul ţesuturilor şi este un remediu minune împotriva îmbătrânirii, ajută la dezintoxicarea celulelor hepatice.
Drojdia de bere are proprietăţi: vitaminizante, antianemice, antidiabetice, remineralizante, antimicrobiene, depurative, calmante.

„Drojdia de bere, recomandată în oboseală fizică şi psihică, în stări de agitaţie şi iritabilitate”
Datorită acestor proprietăţi, drojdia de bere poate fi recomandată în oboseală fizică şi psihică, în stări de agitaţie şi iritabilitate, în intoxicaţii alimentare, diabet, ficat gras, este un bun fortifiant al sistemului nervos, iar în anotimpul rece menţine organismul în formă maximă.
De asemenea, mulţi specialişti susţin rolul drojdiei de bere în combaterea unor agenţi patogeni intestinali, fiind benefică în afecţiuni intestinale rebele prin refacerea florei intestinale, contribuie la reechilibrarea activităţii glandelor endocrine şi la armonizarea unor sisteme din organism.
Câteva exemple privind importanţa consumului de drojdie de bere:
– scade nivelul colesterolului „rău”(LDL) şi combate hipertensiunea arterială, doi dintre factorii majori în apariţia bolilor de inimă;
– este benefică persoanelor anemice şi celor cu probleme de asimilare ale mineralelor, în special, magneziu şi calciu;
– favorizează reglarea tulburărilor de coagulare şi alte boli ale sângelui;
– are o influenţă pozitivă în răceli şi alte boli infecţioase, iar prin aportul ridicat de vitamine şi minerale (în special seleniu) se întăreşte imunitatea şi se scurtează perioada de convalescenţă; hepatitele virale A, B, C sunt şi ele ţinute bine sub control cu ajutorul unui tratament similar (studii efectuate timp indelungat – de peste 20 ani, de doctorul german A. Schrauzer);
– are efect revigorant asupra sistemului nervos, combătând stările depresive şi tulburările psihice, precum şi ameliorarea unor afecţiuni grave Parkinson şi boala Alzheimer;
– un remediu natural care combate obezitatea participând la normalizarea greutăţii corporale; cromul conţinut de drojdia de bere scade pofta de mâncare şi, în special, dorinţa de a consuma dulciuri.

„Drojdia de bere – contribuie la îmbunătăţirea performanţelor fizice şi intelectuale”
Beneficii ale administrării drojdiei de bere pe categorii de vârstă la copii:
– administrarea drojdiei de bere este importantă pentru stimularea procesului de creştere, deoarece ajută la consolidarea oaselor, pentru dezvoltarea psihică şi mentală, mai ales, pentru copiii anemici şi cu probleme de sănătate, cu o slabă capacitate de concentrare sau cu un grad ridicat de nervozitate;
– la adolescenţi – vitaminele şi aminoacizii prezenţi în drojdia de bere ajută la reglarea proceselor hormonale, împiedicând apariţia unor fenomene neplăcute la nivel fizic, cum ar fi apariţia erupţiilor puternice de acnee şi ţin sub control instabilitatea emoţională, specifică acestei perioade de vârstă; participă la îmbunătăţirea dezvoltării intelectului şi la combaterea întârzierilor în dezvoltare;
– la adulţi – este un excelent susţinător al organismului în situaţii de efort prelungit, contribuind la îmbunătăţirea performanţelor fizice şi intelectuale; este un excelent remediu antistres, diminuând efectele neplăcute ale acestuia asupra corpului şi asupra psihicului;
– la vârstnici – prin conţinutul bogat în vitamine (în special complexul B), aminoacizi esenţiali şi oligoelemente, este un remediu eficient pentru prelungirea tinereţii biologice, împiedică apariţia bolilor degenerative, menţine sănătatea sistemului nervos şi a celui cardiac.
Deşi, drojdia de bere este considerată o adevărată minune pentru sănătate, unii specialişti susţin că în consumul şi aplicaţiile terapeutice ale acesteia e nevoie de respectarea dozelor recomandate pentru a se împiedica apariţia unor efecte nedorite.

„Lucerna – o sursă naturală de fitonutrienţi şi substanţe bioactive”
În conformitate cu datele din literatură se poate spune că şi lucerna (Medicago sativa) este o sursă naturală de fitonutrienţi şi substanţe bioactive, iar extractul obţinut din părţile aeriene, culese la o anumită vârstă, are un conţinut ridicat de vitamina K (între 20.000- 60.00 UI) şi manifestă un rol deosebit în coagularea sângelui şi în prevenirea sângerărilor.
În ultima perioadă de timp, lucerna a început să fie intens folosită în întreaga lume, fiind considerată o sursă bogată de minerale, vitamine, amidon, glucide, proteine uşor asimilabile, pectine, saponine, amine, cumarine, triterpene, carotenoizi, purine, steroli, izoflavone, fibre (Barnes D.K., C.C. Sheaffer, 1995) şi, care furnizează fitonutrienţii necesari organismului uman pentru completarea şi normalizarea dietelor dezechilibrate (Jurzysta M., Waller G. R., 1996; Elakovich S.D., Hampton J.M., 1984).
Există numeroase studii prin care se dovedeşte că lucerna ameliorează unele tulburări funcţionale ale aparatului digestiv (balonarea, inapetenţa, aciditatea crescută ), inclusiv a unor tulburări digestive cronice, motiv principal de asociere cu drojdia de bere.
Mai trebuie subliniat că, lucerna conţine cantităţi semnificative de vitamina U, asemănător cu varza.

„Siliciul organic în frunzele de topinambur este motivul asocierii cu drojdia de bere”
Literatura de specialitate arată că topinamburul (Helianthus tuberosus) sau napul este o plantă cu conţinut ridicat de proteine, vitamine, săruri minerale – în special, siliciu organic şi inulină (polizaharid cu funcţie prebiotică importantă) peste 70% – atât în bulbi cât şi în frunze – şi, contribuie la detoxifierea generală a organismului prin intensificarea eliminării de toxine şi metale grele, precum şi la stimularea dezvoltării microorganismelor specifice florei normale, utile la nivelul intestinului gros.(Flamm G., Glinsmann W., Kritchevsky D., Prosky L., Roberfroid M., 2001; Puangbut şi colab., 2012).
Dar, prezenţa siliciului organic în frunzele de topinambur este motivul asocierii cu drojdia de bere, având drept scop realizarea unei combinaţii echilibrate de componente bioactive în vederea obţinerii unui supliment alimentar benefic pentru optimizarea funcţiilor organismului.
Siliciu organic – existent de regulă în plante, cu biodisponibilitate ridicată pentru organismul uman, este necesar ţesuturilor elastice care intră în structura oaselor, tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sânge şi sunt constituite dintr-o adevărată matrice de siliciu de care sunt fixate, apoi, celelalte elemente de structură.
Studii recente au arătat că siliciu organic ar putea fi unul dintre secretele redobândirii sănătăţii şi tinereţii, el fiind eficient în tratarea unui număr mare de afecţiuni.
Prezenţa acestui oligoelement în organism este esenţială pentru asimilarea şi fixarea magneziului şi a calciului, are un rol important în funcţionarea normală a sistemului imunitar, contribuind la creşterea capacităţii de apărare faţă de agenţii patogeni prin activarea formării unei părţi importante din celulele cu rol imun, dar şi faptul că intervine favorabil în sănătatea şi prospeţimea pielii, vigoarea firelor de păr şi a unghiilor, în sănătatea smalţului dinţilor.
Recent, o descoperire deosebită în legătură cu rolul siliciului în organism, este faptul că, pe măsură ce îmbătrânim, concentraţia acestui mineral scade. La persoanele cu un stil de viaţă nesănătos, această concentraţie de siliciu scade mai rapid, iar odată cu pierderea siliciului în corp, organismul se degradează în mod direct proporţional.
De fapt, concentraţia de siliciu din ţesutul muscular al unei persoane sedentare şi îmbătrânite prematur este cu până la 30% mai scăzută, decât cea a unei persoane active fizic, iar în cazul osteoporozei concentraţia de calciu din oase scade cu 5-10%, în timp ce siliciul scade cu nu mai puţin de 50%.
Vestea bună este că procesul poate fi reversibil şi recăpătarea tinereţii şi a energiei vitale se realizează prin aport suplimentar de siliciu în urma administrării de suplimente alimentare bogate în acest oligoelement.

„«Drojdia de bere cu alfalfa şi siliciu organic» – un supliment alimentar care poate asigura un aport bogat de fitonutrienţi, multivitamine şi minerale”
În această direcţie, compania „HOFIGAL” a realizat un produs natural „Drojdia de bere cu alfalfa şi siliciu organic”, care se va găsi în piaţa din Romȃnia din luna septembrie a acestui an, un supliment alimentar care poate asigura un aport bogat de fitonutrienţi, multivitamine şi minerale printr-o asociere echilibrată a drojdiei de bere cu lucernă şi extract de topinambur, având proprietăţi net superioare pentru sănătatea organismului uman prin restabilirea şi echilibrarea funcţiilor metabolice ale unor ţesuturi şi organe.

Acest produs natural are următoarele proprietăţi: antianemice, vitaminizante, remineralizante, antitoxice, antidiabetice, antimicrobiene, protector al sistemului nervos, calmante, anticolesterolemiante, stimulator al glandelor endocrine, uşor laxativ, de combatere a diareii severe, depurativ-diuretice, de combatere a prostatitei, de reglare a ciclului menstrual, efect benefic pentru inducerea unui somn odihnitor.
participă la menţinerea integrităţii funcţiilor fiziologice ale organismului şi la corectarea carenţelor de proteine, vitamine şi minerale;
susţine sănătatea ficatului şi facilitează eliminarea substanţelor dăunătoare hepatotoxice;
– ajută la buna funcţionare a tractului gastro-intestinal, înlătură unele tulburări digestive (balonare, lipsa poftei de mâncare, digestie lentă, aciditate crescută), echilibrează flora intestinală şi sprijină reglarea tranzitulul intestinal;
– stimulează activitatea cardiacă cu acţiune benefică asupra vaselor de sânge;
– asigură reglarea metabolismului lipidelor, împiedică depunerile de colesterol pe vasele de sânge şi normalizează nivelul colesterolului din sânge;
– îmbunătăţeşte funcţiile sistemului nervos central, cu influenţă benefică în stări de oboseală cronică, tulburări de memorie şi concentrare;
– participă la reechilibrarea deficitului imunitar şi creşte capacitatea de apărare naturală a organismului faţă de agresiunea unor contaminanţi;
– este stimulent al glandelor corticosuprarenale, asigură un echilibru hormonal;
– efect benefic pentru suplimentarea nutriţională în perioade de suprasolicitare fizică şi intelectuală intensă, în stres, pentru înlăturarea stărilor de oboseală fizică şi mentală;
– ca sursă bogată de siliciu organic şi calciu promovează sănătatea sistemului osteo-articular şi favorizează creşterea densităţii osoase, ameliorează diminuarea progresivă a fragilităţii osoase;
contribuie la intensificarea eliminării toxinelor din organism;
încetineşte procesul de îmbătrânire precoce al ţesuturilor, influenţează pozitiv procesele de regenerare tisulară şi ajută la menţinerea elasticităţii pielii;
– este tonic general, asigură un nivel energetic crescut al organismului şi o stare generală de bine.
Ca mod de administrare:
– Adulţi: câte 1-2 comprimate acoperite de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de mesele principale.
– Copii între 7-12 ani: câte ½ comprimat acoperit de 3 ori pe zi sau la recomandarea specialistului.
– Copii peste 12 ani: câte 1 comprimat acoperit de 2 ori pe zi sau la recomandarea specialistului.
Produsul este un supliment alimentar care nu înlocuieşte un regim alimentar variat şi echilibrat şi un mod de viaţă sănătos.
Enzimele şi microenzimele prezintă asupra corpului uman efecte deosebite, normalizând digestia, metabolismul şi respiraţia tisulară. Abordarea naturalȃ a oricărei boli degenerative are ca punct de plecare folosirea în cantitate cât mai mare a vegetalelor bogate în enzime.
Dipl. Ing. chim.
ŞTEFAN MANEA
(6 iunie 1937 – 14 mai 2018)
Director General HOFIGAL
Revista HOFIGAL – Natură și Sănătate Nr. 48, iunie / august 2015