Campionii de la Sevilla merită rente viagere!

mai 7, 2013 in Special

7 mai 1986: Steaua a câștigat, la Sevilla, Cupa campionilor Europeni. Pentru România, o performanță la fel de strălucitoare ca aurul olimpic!

7 mai 1986: Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni. Pentru România, o performanță la fel de strălucitoare ca aurul olimpic!

Despre performanța de la Sevilla, din 1986, se va scrie și se va vorbi mult timp de acum încolo. Și astăzi, pe Sport.ro, de la ora 19:00, puteți (re)vedea marea finală din 1986, Steaua – FC Barcelona. Din acest motiv m-am gândit să insist asupra unei teme ce ține de viața campionilor de la Sevilla. Unii dintre ei o duc bine, alții, mai puțin. Indiferent de situația materială a unora sau altora, performanța lor echivalează cu o medalie olimpică de aur sau cu un titlu mondial. Din păcate, legislația actuală nu le permite accesul la rentele viagere pe care statul român le plătește, pe viață, marilor campioni. E timpul ca Parlamentul și Ministerul Sportului să analizeze acest caz și să modifice legea astfel încât eroii de la Sevilla să se bucure, în viață, de o recunoaștere completă a succesului de acum 27 de ani!

Helmuth Duckadam – Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu – Lucian Bălan (Anghel Iordănescu, min. 73), Gavril Balint, Ladislau Bölöni, Mihail Majearu – Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă (Marin Radu II, min. 112). Ei sunt magnificii care au înfruntat în finala din 1986 pe FC Barcelona. La ea acasă, în Spania, cu regele Juan Carlos în tribuna oficială gata să-i premieze pe jucătorii catalani. O performanță de răsunet pentru care jucătorii Stelei au fost premiați în bătaie de joc. Fiecare a primit câte 20.000 de lei și o mașină ARO de tot râsul, cu peste 100.000 de km la bord.
Astăzi sunt acordate rente viagere, în funcție de performanțe, pentru medaliații cu aur la competițiile olimpice. Și nu numai. Din păcate, nicio guvernare de după Revoluție nu a ținut cont de situația reală și nu a prevăzut în lege posibilitatea ca jucătorii și staff-ul tehnic al „roș-albaștrilor” să poată intra în posesia rentei viagere.
De aceea și aproape obsesiv, succesul Stelei din 1986 revine în actualitate la fiecare început de mai. Și astăzi, la fel. Poate că politicienii se vor gândi bine și, în sfârșit, vor decide acordarea unei rente viagere pentru eroii de la Sevilla. La fel cum primesc campionii olimpici.
În final, lansez un apel către ministrul Tineretului și Sportului, Nicu Bănicioiu, pentru a studia această situație și a încerca să schimbe cadrul legislativ de acordare a rentelor viagere. Steaua ’86 merită această onoare din partea statului român!