Campioni fără… mingi

mai 28, 2011 in Copii și juniori

Un titlu exagerat dacă ne gândim la fotbal? Deloc. Echipa de juniori C (U15) a clubului ilfovean ASC Măgurele (liga 4) a cucerit titlul de campioană la nivel de judeţ. O performanţă uriaşă în raport cu condiţiile dramatice în care se pregăteşte gruparea. Un succes obţinut cu doar cinci mingi la 30 de copii şi cu un antrenor angajat ca muncitor calificat la staţia de pompare a apei. Atenţie, cu un salariu de 700 de lei pe lună. Adevăruri care dor dar care trebuiesc spuse!

Aceasta este faţa adevărată a fotbalului românesc. Din păcate, în fotbal se vorbeşte mult mai mult decât se face. Spre ruşinea şi nepăsarea autorităţilor locale din oraşul Măgurele, care confunda sportul cu politica, echipa U15 a clubului din localitate a devenit campioană. Am aflat totul vineri seara, la emisiunea „Suporter de serviciu” difuzată pe postul TV Sigma.
Invitaţi speciali au fost managerul general de la ASC Măgurele, Ovidiu Rusu, şi doi dintre cei mai valoroşi elevi ai săi, Daniel Rotaru şi Andrei Oancea. O emisiune de colecţie în care am reuşit să învăţ multe despre ceea ce înseamnă fotbalul la copii şi juniori.
Elevii domnului Rusu sunt senzaţionali. Cu doar cinci mingi la 30 de copii, această formaţie s-a impus în faţa unor grupări cu bani şi condiţii. Antrenorul face munca doar din pasiune. Adică pe banii lui. De ce? Simplu: autorităţilor locale nu le prea pasă de sport. Asta pentru că domn’ antrenor nu simpatizează cu Puterea. Ce nebunie! Oameni buni, ce legătură are sportul, şi în acest caz copiii, cu politica? Serios…
Dar asta e lumea în care trăim. Cum vă spuneam juniorii din Măgurele fac fotbal de drag. Atenţie, zilnic şi fără să plătească vreo taxă! Dar în condiţii indecente. Fără mingi, cu un rând de echipament de care trag cât pot şi pe o bază sportivă lăsată în uitare. Dar au ieşit campioni! Au defilat prin oraş, au fost felicitaţi la şcoală şi mai mult de nevoie decât de voie au fost invitaţi de către domnul Primar la o pizza şi-un suc. Ştiţi vorba românească: mai bine mai târziu decât niciodată!
Aceşti copii şi performanţa lor m-au răvăşit total. Mai ales după ce l-am întrebat pe Daniel Rotaru cum se înţelege cu antrenorul său. Ştiţi ce mi-a răspuns? „Face tot ce poate pentru noi!”. Incredibil, dar adevărat! A fost principalul motiv care m-a determinat să îl sun pe domnul primar Dumitru Ruse care a promis să susţină prezenţa acestei echipe la turneul final de la Ploieşti. Cu cantonament şi transport că doar n-o să facă naveta Măgurele-Ploieşti şi retur!
Eu l-aş îndemna să vină mai aproape de aceşti copii minunaţi. Victoria lor a adus în prim-plan un oraş despre care se vorbeşte prea puţin sau aproape deloc. Măcar pentru asta ei merită să fie ajutaţi. Oricum, juniorii au dat dovadă de caracter pentru că au devenit campioni fără… mingi! Bravo băieţi! Jos pălăria domn’ antrenor!

P.S. 6 iunie 2011 – Din discuția telefonică pe care am avut-o ieri, cu managerul general al ACS Măgurele, domnul Ovidiu Rusu, dar și cu primarul Dumitru Ruse, pot să afirm că problema deplasării și cantonamentului pentru turneul final de la Ploiești a fost rezolvată. Mă bucur că acest demers jurnalistic a sensibilizat autoritățile locale din Măgurele (Ilfov). Acum așteptăm, de la copii și antrenor, o performanță pe măsura susținerii!