Barça, fantastică!

mai 29, 2011 in Liga Campionilor

Ceasul arată 23:52 iar Barcelona face poza pentru istorie. Trupa antrenată de Josep Guardiola a cucerit trofeul Ligii Campionilor într-o manieră entuziasmantă. Cea mai bună echipă de club din istoria fotbalului a transformat Manchester United într-o formaţie de pluton care a alergat fără rost după minge. Catalanii s-au impus cu un fotbal adus parcă de pe altă planetă. Şi asta tocmai pe legendarul „Wembley”!

Barcelona a reinventat fotbalul şi a schimbat istoria. Un spectacol de gală dar şi un moment de civilizaţie a sportului. Mă gândesc aici la maniera reţinută în care s-au bucurat ibericii. Ceea ce a reuşit Guardiola cu Barça n-a mai reuşit nimeni în lume.
Dincolo de valoare, Barcelona s-a impus pentru că a creat un grup unitar, modest, pe care l-am văzut bucurându-se decent după victorie. Imaginea cu Messi ţinându-l pe umeri pe unul dintre masori care tăia plasa porţii pentru a păstra-o ca amintire spune totul despre ce se întâmplă acolo.
O seară de poveste în care Barcelona ne-a arătat încotro se îndreaptă fotbalul. Magicianul Messi a vrăjit din nou balonul de parcă asistam la o reprezentaţie de iluzionism. David Villa a scos şi el din joben un gol de poveste pentru un 3-1 care i-a lăsat cu gura căscată pe cei 87.695 de spectatori. În timp ce venerabilul Sir Alex Fergusson mesteca nervos gumă. Manchester United era în genunchi…
Şampania a curs din toate părţile. Bănuiam că urma o chestie care ţine doar de protocol. Mai ales când l-am văzut pe Guardiola că îl trimite în teren pe unicul căpitan, Carles Puyol. Era minutul 88… Şoc uriaş la festivitatea de premiere. Puyol l-a lasat pe Eric Abidal să ridice primul trofeul Champions League, după ce francezul a trecut prin momente dificile în acest an. În primăvară, lui Abidal i s-a descoperit o tumoare la ficat, acesta fiind nevoit să suporte o intervenţie chirurgicală. După nici două luni, francezul a revenit pe teren, iar sâmbătă seară a avut onoarea de a ridica primul trofeul UEFA Champions League. Puyol a făcut posibil acest lucru, deoarece el ar fi trebuit să ridice primul cupa deasupra capului. Un gest de gentleman în templul fotbalului!
Barcelona a jucat extraordinar şi a meritat să devină regina Europei. „Diavolii roşii” au fost reduşi la tăcere de o echipă de vis „blau-grana”. La trei ani de când a preluat echipa, marele „Pep” şi-a trecut în cont dubla în Liga Campionilor, iar Barcelona cea dea patra „Cupă fără capac”.
Mă gândesc acum nu la câte trofee va mai câştiga Barça cât mai ales la ziua în care va lua sfârşit „dictatura”. Guardiola are deja o mare dilemă: motivarea unor vedete precum Messi, Xavi, Iniesta şi compania după ce aceştia au câştigat cam tot ce se putea câştiga. Deocamdată, toţi trăiesc clipa!