Campionat de „tineret-speranţe”?

martie 11, 2015 in Liga 1

Un campionat de „tineret-speranțe” poate relansa interesul cluburilor pentru centrele de copii și juniori!

Un campionat de „tineret-speranțe” poate relansa interesul cluburilor pentru centrele de copii și juniori!

O întrebare retorică necesară după un început de retur fulminant. Surprize mari, rezultate-șoc, ierarhii zdruncinate după pregătirile din iarnă mai ales în zona retrogradării. Frumos pentru spiritul de competiție dar alarmant pentru viitorul fotbalului românesc. Jucătorii străini sunt baza și speranța multor echipe din prima divizie, și nu numai, în timp ce „autohtonii” încep să dispară în ceață unul câte unul. În ritmul ăsta, naționala nu va mai avea de unde să aleagă ceva bun. Selecționerul Anghel Iordănescu se confruntă deja cu o astfel de problemă. Decât zeci de mii sau mii de euro pe lună la străini mai bine salarii de cîteva sute de euro pentru juniori. Nu mai mergem în Europa? Ei și ce? Că am făcut mare lucru în ultimii ani! Lăsați tinerii să joace că altfel se alege praful de tot!

Din ce în ce mai mulți jucători străini în campionatul românesc. În scripte, numărul fotbaliștilor români legitimați este în scădere de ani buni. Scade baza de selecție, scade numărul valorilor pentru cluburi sau națională. Cine este de vină? 🙁
Cred că sistemul. Jucătorii de perspectivă au șanse minime să evolueze atât cât este nevoie ca să poată progresa. Cluburile, mari sau mici, preferă „stranierii” deja formați, cu experiență, chiar dacă plătesc bani grei la salarii. De înțeles din punct de vedere al performanței imediate, inacceptabil însă pentru viitorul fotbalului românesc.
Legal, nimeni nu poate îngrădi dreptul la muncă al unei persoane. Din acestă perspectivă orice tentativă de a limita numărul „stranierilor” într-o echipă este sortită eșecului. Se poate face altceva: reînființarea campionatului de tineret-speranțe pentru fotbaliștii români cu vârsta de până la 21 de ani. E legal și eficient!
În momentul când cluburile de Liga 1 vor fi obligate să construiască o astfel de echipă vrând-nevrând vor diminua bugetul trupei mari. Un pic. Bineînțeles, va exista un recul la capitolul performanță dar după câteva sezoane vor avea parte de jucători de calitate și mai puțin costisitori la capitolul salariu.
Ca să poată supraviețui, fotbalul românesc are nevoie ca de aer de un campionat de tineret-speranțe. Jucătorii de perspectivă vor avea ocazia să joace, să fie văzuți de lume, să promoveze, să întrețină fenomenul. Cred cu tărie în reușita unui astfel de demers chiar dacă, la început, cluburile vor strâmba din nas gândindu-se doar la… bani!