Campioana umilinței

aprilie 9, 2014 in Handbal

În urmă cu 40 de ani handbalul masculin din România era cel mai bun din lume. Acum a ajuns în cenușa mediocrității!

În urmă cu 40 de ani handbalul masculin din România era cel mai bun din lume. Acum a ajuns în cenușa mediocrității!

Campioană mondială în urmă cu 40 de ani, naționala masculină de handbal a României a ajuns de râsul curcilor. Bătută și eliminată de Finlanda. Un mare „nimeni” în acest sport. Selcționerul Eliodor Voica și-a dat demisia dar nu este suficient. Nu există o explicație logică. De ce s-a ajuns aici? E incredibil cum o fostă campioană a lumii este ciuca bătăilor. Și totuși există răspunsuri. Aria de selecție s-a redus dramatic, antrenorii nu se rup cu firea ca să caute noi talente, arbitri fac legea în competițiile interne, selecția este de mântuială și tot așa. Ca popor avem talentul nativ de a juca handbal la cel mai înalt nivel. Totul este să existe antrenori competenți care să pregătească jucători competitivi. Dar și așa, fără centre de copii și juniori și cu un campionat foarte slab tot nu aveam voie să pierdem cu Finlanda. Chestie de onoare. Din campioană mondială, naționala a ajuns campioana… umilinței. Păcat!

Handbalul nu este singurul sport de echipă cu probleme. Mai toate. Fără banii de afară e greu să faci performanță. La acest capitol, România este la coadă. De înțeles dar de neacceptat umilințe de genul celei trăite, în urmă cu o săptămână, cu Finlanda. 🙁
Mai bine juca HCM Constanța, calificată în „sferturile” Cupei EHF. Scotea străinii din echipă și plomba găurile cu alți jucători autohtoni. O rețetă simplistă, de curtea școlii, dar cu certitudine mai eficientă decât formula folosită pe pământ finlandez.
Ceva nu este în regulă. Când Știința Bacău și HCM oferă o finală de infarct în Cupa României nu este posibil ca echipa națională să-și bată joc de palmares. Înseamnă că selecția s-a făcut după ureche. Că o altă explicație nu găsesc. E nevoie de măsuri drastice. Acum, nu mai târziu!
Selecția trebuie făcută doar pe criterii de valoare. Antrenorul Eliodor Voica și-a dat demisia dar problema rămâne nerezolvată. Există un număr de jucători valoroși, mic sau mare, care trebuie valorificat. Asta e situația, iar în paralel începută reconstrucția centrelor de copii și juniori.
La fete e un pic mai bine pentru că în multe școli se face handbal de calitate. La băieți, mai puțin. Aici se găsesc, poate, o parte din răspunsurile pentru eșecul cu Finlanda!