Camelia Anca Baciu, psiholog-psihoterapeut: «„Spirulina cu extract total de cătină” intervine în reglarea şi echilibrarea principalelor funcții metabolice şi imunologice ale organismului»

aprilie 17, 2017 in Natură și sănătate

De profesie psiholog-psihoterapeut, doamna Camelia Anca Baciu a avut amabilitatea să ne ofere un interviu, în exclusivitate, despre relația dintre natură și sănătate, despre ce ar trebui să facem atunci când nu ne simțim bine dar și cum putem preveni neplăcerile fel de fel. În prezent psiholog-consultant la „Hofigal”, cel mai mare producător autohton de suplimente alimentare și cosmetice pe bază de plante, Camelia Anca Baciu ne vorbește despre primăvară, sindromul astenic, regalul culinar de sărbători, detoxifiere și cum putem avea sărbători fericite. „Iubiți-vă corpul, mintea și sufletul! Ascultați-le vocea, șoapta!”, este mesajul doamnei Baciu.

„Primăvara avem poftă de viață și entuziasm”

Suporter de Serviciu: De ce se spune că primăvara este „anotimpul renașterii?
Camelia Anca Baciu: După o iarnă cu haine groase și exces culinar, cu lumină solară mai zgârcită, cu natura în hibernare, vine primăvara care transformă toate acestea într-o variantă mai veselă! Pentru că natura înmugurește și înverzește, soarele e mai generos, am trecut la ora de vară, schimbăm cizmele cu pantofii, totul pare mai simplu, mai ușor. Parcă ne trezim dintr-un somn lung, după o oboseală care ne-a copleșit și organismul ne e mai odihnit. Avem poftă de viață și entuziasm, în special pentru proiecte noi, deschidere pentru relații noi și ne pasă din nou de sănătatea noastră fizică și psihică!

„Echina VIT.C”, un tonic pentru astenia de primavară

Suporter de Serviciu: Există remedii naturale pentru sindromul astenic?
Camelia Anca Baciu: Sindromul astenic esteo afecțiune caracterizată prin oboseală, lipsă de vitalitate, de chef de viață.Femeile sunt mai predispuse la astenie de primăvară decât bărbații, deoarece cauzele acestor simptome neplăcute țin de schimbări hormonale odată cu adaptarea la vremea caldă a primăverii și la luminozitatea crescută. Astenia de primăvară este legată și de alimentație, iar cazurile mai severe sunt de obicei asociate cu deficiențe de vitamine și minerale.
Combinația dintre simptomele fizice și psihice poate cauza o stare de oboseală generalizată, de la problemele musculare până la dificultăți legate de puterea de concentrare. Uneori, starea de melancolie sau de tristețe este însoțită și de iritabilitate, de anxietate și de intoleranță la stimuli puternici, de la luminozitate până la sunete.
Semnele cele mai clare ale asteniei de primăvară țin de pierderea interesului pentru activitățile care îți provoacă de obicei plăcere, inclusiv o scădere puternică a libidoului. Astenia se poate manifera mai puternic la persoanele sedentare, iar lipsa de energie și oboseala îi afecteză mai mult și pe cei care suferă de boli cronice.
Astenia de primăvară poate cauza și probleme legate de alimentație, de la bulimie până la diminuarea puternică a poftei de mâncare și poate influența și somnul. La unele femei se manifestă prin somnolență, în timp ce altele suferă de insomnie.
Cele mai eficiente soluții pentru înlăturarea asteniei ar fi: alimentație bazată predominant pe legume, fructe și carne slabă (din care să ne luăm proteinele și deci anticorpii), sport (cine poate și cui îi place) și plimbări în natură, somn și odihnă activă, respectiv exercitarea hobby-urilor. Din categoria suplimentelor alimentare naturale,recomand„ECHINA VIT.C”, un tonic pentru astenia de primavară, eficient în creșterea capacității de apărare naturală a organismului și care asigură un aport bogat de fitonutrienți necesar în menținerea funcționării normale a sistemului imunitar, întărește capacitatea de apărare natural a organismului uman față de agresiunea unor contaminanți, are proprietăți vitaminizante, de remineralizare și fortifiere a organismului.

De asemenea,foarte utilă este și „Spirulina cu extract total de cătină”, un produs destinat suplimentării dietei datorită calităților nutriționale şi funcționale care rezultă din asocierea între biomasa de algă „Spirulina Platensis”şi extractul de cătină; intervine în reglarea şi echilibrarea principalelor funcții metabolice şi imunologice ale organismului; posedă o pronunțată activitate antioxidantă şi de captare a radicalilor liberi superoxidici;creşte capacitatea de apărare a organismului față de infecții cu germeni virali şi bacterieni.

„Secretul este să mâncăm cu măsură”

Suporter de Serviciu: La ce trebuie să fim atenți cu ocazia regalului culinar adus de Sărbătorile Pascale?
Camelia Anca Baciu: Cel mai bine este să gustăm din toate bunățile specifice sărbătorii pascale, să nu ne refuzăm nimic (cu excepția produselor despre care știm deja că ne fac rău). Secretul este să mâncăm cu măsură și să mestecăm foarte bine!
Să ne bucurăm de plăcerea gustului și mai ales de faptul căstăm la masă cu oameni iubiți de sufletul nostru!
Să mâncăm în tihnă, rememorând semnificația Sărbătorii! Între mese, între feluri de mâncare, faceți scurte plimbări, respirați și fiți recunoscători!

„Detoxifierea: cea mai populară, mai utilizată și eficientă plantă este armurariul!”

Suporter de Serviciu: De ce este necesară detoxifierea?
Camelia Anca Baciu: Dezintoxicarea sau detoxifierea se referă la reducerea substanțelor toxice din organism, prin sânge. Corpul uman are o funcție de detoxifiere naturală, prin intermediul ficatului, rinichilor și a tractului gastro-intestinal inferior. Pe aceasta trebuie să o exploatăm pentru a aplica proceduri sănătoase de detoxifiere.
Prima regulă înainte de a procesa la rețete de detoxifiere constă în înțelegerea modului în care organismul uman se curăță. Corpul nostru este expus permanent la o mulțime de toxine și chimicale provenite din toate mediile: propriile noastre case, aerul pe care îl respirăm, dar mai ales din produsele alimentare pe care le consumăm etc. În special alimentația de zi cu zi careinclude nenumărate și neștiute produse procesate, zaharuri și grăsimi nesănătoase, în zilele noastre mai mult decât în alte vremuri. Acesți factori, alături de alți contribuitori, precum boli și afecțiuni, alcoolul, tutunul, medicamentele, chiar și supra-alimentarea, pot destabiliza si dezechilibra procesul natural de detoxifiere al organismului (prin „căile” menționate mai sus).
Nenumăratele studii în domenii arată că nu întotdeauna organismul nostru este capabil să curețe singur o așa mare varietate de toxine și chimicale pe care noi le ingerăm în fiecare zi. Astfel se face că toxinele se acumulează în voie în celule, sânge, țesuturi, organe (colon, ficat și creier) și, ce este mai rău, rămân depozitate acolo pentru o perioadă de timp nedeterminată. Astfel se pot justifica tot felul de probleme de sănătate care nu au o cauză aparentă.
Organismul nostru are propria inteligență și știe să ne spună când are nevoie să fie curățat. Există semnale pe care le dă organismul atunci când a acumulat prea multe deșeuri toxice și are nevoie de detoxifiere: stare de oboseală și lipsă de energie aparent nejustificate; senzația de ceață în gândire, lipsă de concentrare și/sau o memorie mai slabă; pofta relativ permanentă și consumul efectiv de dulciuri; dureri inexplicabile și subite în abdomen, uneori și de mai multe ori pe zi; somnolența imediat după mese, senzații de balonare; indigestii sau reflux acid după mese; supraponderalitate; greutate în efectuarea exercițiilor sport sau activităților fizice; ușurința cu care apar infecțiile, mâncărimile sau ciupercile; dureri ale articulaților sau rigiditatea organismului; nevoia de a administra stimulente sau sedative; dureri frecvente de cap; respirație urât mirositoare și transpirație frecventă; stări de depresie sau schimbări bruște de comportament; diverse alergii la mâncare sau probleme dermatologice; semne de îmbătrânire prematură; predispoziția de a consuma produse tip fast-food, prăjeli sau mâncăruri semipreparate mai des de trei ori pe săptămână.
Organismul nostru „muncește” fără odihnă, filtrând și eliminând toxine și reziduuri.Alcoolul, medicamentele, produsele rezultate în urma proceselor metabolice și a digestiei, celulele moarte, chimicalele provenite din poluare, bacteriile sunt numai câteva dintre ele. „Uzina de procesare a deșeurilor” integrată în corpul nostru are „secții cu foc continuu” în care au loc procese fascinant de complexe: ficatul, rinichii, pielea, intestinele și plămânii. Atunci când ne simțim slăbiți, când obosim cu ușurință, când ne încearcă o stare de rău general fără explicație, poate să fie un semnal că organismul ne cere să-l ajutăm „să facă curățenie”. Ideal este să nu așteptăm semnalele de epuizare (de obicei acestea vin târziu, când organismul este deja extenuat) și, la fiecare schimbare de sezon, să urmăm un program complex de detoxifiere. Fitoterapia în sprijinul detoxifierii, în sprijinul dietelor specifice de detoxifiere se pot folosi și chiar se recomandă utilizarea de suplimente fitoterapeutice. Cea mai populară, mai utilizată și eficientă plantă este armurariul care conține un compus numit silimarină cunoscut ca fiind benefic pentru regenerarea ficatului și accelerarea funcțiilor de detoxifiere ale acestuia. În plus, silimarina are și efect puternic antioxidant. Produsele cu extract de armurariu, cele care conțin cuticulă de pipotă de pasăre cu conținut enzimatic similar stomacului uman, precum și extractul de topinambur – protejează ficatul și reglează tranzitul digestiv. Util este „Complexul Mag – Anghinar” din extract uscat de anghinare îmbogatit cu săruri organice de magneziu care stimulează fluxul biliar și diureza.

Recomand și «Complexul detoxifiant natural „Hofigal”» care conține extract din rădăcina de lemn dulce, extract din fructe de armurariu, extract de busuioc, extract de cimbru, extract din fructe de zmeur, extract de roiniță, extract de mentă, extract de levănțică, ulei esențial de rozmarin, ulei esențial de mentă și excipienți. Asigură aportul necesar de nutrienți și substanțe bioactive pentru protejarea și restabilirea funcțiilor celulei hepatice și a efectului profilactic împotriva apariției afecțiunilor provocate de acumularea de toxine în organismul uman.

„Celebrați-vă viața (și) ACUM, de Sărbătoarea Învierii!”

Suporter de Serviciu: Ce ne mai puteți recomanda pentru a avea sărbători fericite?
Camelia Anca Baciu: Faceți ce vă cere inima, ce simțiți că vă face bine! Nu vă chinuiți, nu vă judecați, nu vă criticați! Fiți blânzi cu voi, iertați-vă, acceptați-vă, iubiți-vă, respectați-vă!
Întocmiți o listă cu toate lucrurile și întâmplările pozitive și vesele care au apărut în viața voastră de la începutul anului!
Celebrați-vă viața (și) ACUM, de Sărbătoarea Învierii!