Camelia Anca Baciu, psiholog-psihoterapeut: „Detoxifierea organismului este primul pas spre eliminarea celulitei!”

iunie 14, 2017 in Natură și sănătate

De profesie psiholog-psihoterapeut, doamna Camelia Anca Baciu a avut amabilitatea să ne ofere un interviu, în exclusivitate, despre relația dintre natură și sănătate, despre ce ar trebui să facem atunci când nu ne simțim bine dar și cum putem preveni neplăcerile fel de fel. În prezent psiholog-consultant la „Hofigal”, cel mai mare producător autohton de suplimente alimentare și cosmetice pe bază de plante, Camelia Anca Baciu ne vorbește despre detoxifiere, alternative naturiste pentru bolile cardiace, tratarea cataractei și scheme gemo-fitoterapeutice bazate pe plante pentru combaterea celulitei. „Iubiți-vă corpul, mintea și sufletul! Ascultați-le vocea, șoapta!”, este mesajul doamnei Baciu.

„Detoxifierea este indicată, în general, la fiecare schimbare de anotimp”

Suporter de serviciu: De ce este necesară detoxifierea?
Camelia Anca Baciu: Stresul și alimentația modernă sunt două surse importante de toxine. Detoxifierea este una dintre cele mai indicate terapii naturale. Aceasta, realizată atent și periodic, accelerează metabolismul și îmbunătățește oxigenarea celulară, elimină constipația și sindromul colonului iritabil, înlătură balonarea, reduce edemele cauzate de retenția de lichide, diminuează burta proeminentă, stopează luarea în greutate, elimină oboseala cronică, diminuează sau rezolvă hiperaciditatea gastrică, omoară și elimină paraziții intestinali, combate durerile de stomac, diverticuloză, multe din problemele părului și ale pielii, alergii variate și mirosuri neplăcute ale corpului, dureri de cap și multe alte indispoziții.
Detoxifierea este indicată, în general, la fiecare schimbare de anotimp, în special primăvara și toamna, pentru a ajuta organismul să elimine toxinele, pentru a crește imunitatea organismului și redobândirea tonusului fizic și psihic.
Pentru efectuarea unei cure complete și eficiente de detoxifiere generală a organismului, în general, se recomandă de către medicii fitoterapeuți câteva produse cum ar fi „Complex detoxifiant natural” – conține extract armurariu, extract busuioc, extract cimbru, extract de zmeură, extract roiniță, extract mentă, extract de levănțică, extract lemn dulce ulei volatil de rozmarin, ulei volatil de mentă. Prin asocierea extractelor din compoziția suplimentului alimentar „Complex detoxifiant natural” se realizează un fitocomplex cu o pronunțată acțiune detoxifiantă generală care asigură neutralizarea toxinelor şi eliminarea acestora din organism. Este un produs destinat suplimentării dietei pentru proprietățile hepatoprotectoare, de stimulare a sintezei de proteine. Protejează şi induce regenerarea celulei hepatice, contribuie la normalizarea valorilor transaminazelor serice crescute, induce creşterea fluxului biliar, îmbunătățeşte digestia grăsimilor, are un efect uşor laxativ, un efect depurativ eficient în procesele de eliminare a substanțelor dăunătoare (alcool, medicamente cu efecte secundare hepatotoxice, metale grele, pesticide, anestezice, toxine din ciuperci otrăvitoare); efect imunostimulator şi de neutralizare a unor substanțe alergogene; efect antidepresiv; acțiune detoxifiantă a sistemului nervos central şi neurovegetativ; are rol de protecție şi restabilire a funcțiilor celulei hepatice şi efect profilactic împotriva apariției afecțiunilor provocate de acumularea de toxine în organismul uman.

„Depurin” – sub forma de comprimate, conține extract total de cătină, extract de rădăcină de lemn dulce, extract de trei frați pătați, extract de rădăcină de brustur şi extract de păpădie. Păpădia, răspândită oriunde, pe lângă case, prin parcuri, pe lângă ulițele caselor sau chiar îninima oraşelor, este o plantă cu proprietăți extraordinare capabilă să-ți revigoreze organismul. Este un produs destinat dietei pentru asigurarea aportului de nutrienți şi substanțe bioactive pentru proprietățile: depurative, diuretice, sudorifice, laxative, de stimulare a funcțiilor hepatobiliare şi a secreției pancreatice, tonic-amare, detoxifiante (stimulează funcția secretorie şi detoxifiantă a ficatului, intensifică eliminarea toxinelor din colon).

„Urzica” – sub formă de capsule, conține pulbere din partea aeriană de urzică. Este un supliment alimentar care asigură dietei o sursă naturală de oligoelemente (Fe, K, Mg şi alte minerale) cu proprietăți remineralizante, efecte pozitive diuretice, depurative, antialergice, antianemice, astringente, hemostatice, antiinflamatoare, antioxidante, de stimulare a sistemului imun, tonic general al organismului, fitogeriatric.

„Tinctura de fructe de soc” – conține fructe de soc şi alcool etilic 96% v/v pentru 100 g soluție. Este un produs destinat suplimentării dietei pentru stimularea mecanismelor de eliminare a toxinelor din organism pe cale urinară, digestivă, expectorantă, sudorifică, un bun drenor renal, uşor laxativă, antalgică. Asigură aportul de substanțe nutritive necesar în curele de dezintoxicare, obezitate (cură de slăbire) și constipație cronică.

„«Hof Lipomin» oferă o cale de normalizare a valorilor colesterolului”

Suporter de Serviciu: Ce alternative naturiste există pentru bolile cardiace?
Camelia Anca Baciu: Se știe că excesul de colesterol este cauza majoră a bolilor de inimă, care debutează cu hipertensiunea. Colesterolul este de fapt o grăsime modificată sub formă de alcool (sterol), care arată ca o ceară. Nefiind uleios sau gras, nu se dizolvă cu ușurință în sânge. Cel mai mult este produs în ficat, dar în cantități mici poate fi produs și în intestinul subțire sau de către celulele altor organe sau țesuturi din organism.
Rolul colesterolului este deosebit de important, deoarece se regăsește în membranele celulare. Acționează ca barieră împotriva substanțelor ce tranzitează pereții celulari. Oferă de asemenea o barieră protectoare pentru piele.
Colesterolul din piele previne pătrunderea în organism a unor substanțe și împiedică apa să părăsească organismul într-un mod alert. Corpul pierde doar 280-400 g apă pe zi prin transpirație tot datorită colesterolului. Acesta contribuie și la formarea hormonilor steroizi, produși de glandele suprarenale, ovare și testicule. Contribuie și la producerea vitaminei D. Ficatul folosește aproximativ 80% din colesterol pentru a produce sărurile biliare, ce sunt depozitate apoi în vezica biliară, folosite ulterior în digestia și absorbția lipidelor din alimente. În fiecare zi în organism se produc 1500-1800 mg colesterol; din acesta numai 200-800 mg provin din alimentația obișnuită.
Semnele avansate de hipertensiune includ dureri de cap, puls ridicat, respirație superficială, amețeli, tulburări de vedere. Ateroscleroza presupune îngroșarea, întărirea și pierderea elasticității pereților arterelor. Arterele devin obturate de plăci de colesterolși substanțe minerale, îngreunând circulația sângelui.
„Hof Lipomin” oferă o cale de normalizare a valorilor colesterolului. Produsul îmbină proprietățile unor extracte din plante într-un mod optim, de punere în valoare sinergică a acestora.

Acestea sunt:
a) Un concentrat de inulină (obținut cu un randament foarte bun, printr-o metodă specială) cu un grad mare de puritate;
b) Semințe de in;
c) Ulei de in;
d) Concentrat de usturoi;
e) Extract de praz.
a) Inulina – un polizaharid care poate fi găsit în tulpina și rădăcina de dalie, anghinare, nap, inula, etc.; prin hidroliză inulina produce fructoză. S-a demonstrat că inulina stimulează creșterea bifido- și lactobacteriilor, îmbunătățește absorbția ionilor de calciu care reduc riscul de osteoporoză, reglează metabolismul lipidelor, reduce riscul aterosclerozei la nivelul întregului sistem vascular. Inulina elimină din organism metalele grele și alte toxine și participă la dezinflamarea mucoaselor de-a lungul tractului digestiv. Inulina are efect reglator asupra florei digestive, în special la nivelul intestinelor. Componentele care însoțesc inulina sunt fibre digerabile, care măresc conținutul stomacului și produc senzația de sațietate. Ajută la reglarea scaunului.
b) Semințele de in – Inul are calități nutritive importante: conține vitaminele A, B, D, E, caroten, lecitină, foarte multe minerale și aminoacizi.
c) Uleiul de in – așa cum scrie și Chase Revel în cartea sa „Medicamente miraculoase pe care nu le cunoașteti încă” este „o altă substanță folosită cu succes în temperarea diabetului; este uleiul de in, o sursă bogată de omega-3. Deși o alimentație săracă în grăsimi este recomandată pentru toată lumea, inclusiv pentru diabetici, s-a dovedit că lipidele omega-3 conținute în uleiul de in măresc reacția organismului la inulină. Un experiment prezentat în «New England Journal of Medicine» a dezvăluit că lipidele omega-3 «au fost cele mai eficiente în depășirea unei imunități la inulină foarte profundă și generală». Avantaje suplimentare ale uleiului omega-3 sunt micșorarea colesterolului și trigliceridelor, cât și întărirea sistemului imunitar”. Poate așa se înțelege mai bine și rolul deosebit al unui alt produs Hofigal „Omega-3 & Omega-6 Vegetal”.

Uleiul de in ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, iar sămânța conține fibre insolubile care ajută la curățarea tubului digestiv prin legarea toxinelorși formarea masei fecale. Uleiul de in trebuie apreciat; amintesc numai în treacăt că este folosit ca adjuvant în tratarea acneei, artritelor, cancerului, bolilor de inimă, sclerozei multiple; scăderea colesterolului, tulburări digestive, piele uscată, refacerea energiei, probleme de memorie, etc.
Semințele de in reprezintă nu numai o modalitate excelentă de a crește cantitatea de fibre din alimentația zilnică ci alături de cele ce însoțesc inulina crează mucilagiile cu efect calmant, care contribuie la vindecarea unui tub digestiv inflamat și iritat. În plus, semințele de in „hrănesc bacteriile bune” care la persoanele cu probleme digestive sunt în cantitate redusă.
d) Concentratul de usturoi – Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanță cu un puternic efect antibiotic. Acest compus rezultă în urma acțiunii unei enzime – alinaza – asupra aliinei din compoziția plantei. Alicina este substanța responsabilă de toate binefacerile usturoiului, considerat și antibiotic natural:antisclerozant, anticancerigen, vermifug, hipotensiv, combate tusea și diareea, laxativ, diuretic, antiseptic, bactericid, revulsiv, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor (scăderea tensiunii arteriale), antireumatismal, antiasmatic, detoxifiant, sudorific, cu efect antihelmintic și anticarcinogenetic, afrodisiac.
Usturoiul exercită o întreagă gamă de acțiuni antimicrobiene împotriva virusurilor, bacteriilor, fungilor și viermilor intestinali. Folosirea îndelungată a usturoiului ajută la protejarea elasticității aortei. Aorta este un vas de sânge foarte mare care transportă sângele oxigenat de la inimă și se ramifică în alte artere, pentru a alimenta cu sânge restul corpului. Scăderea elasticității ei este asociată cu îmbătrânirea, ca și cu hipertensiunea arterială și cu dezechilibrele colesterolului. Elasticitatea acestui vas este importantă în special pentru prevenirea formării unui anevrism aortic, o afecțiune care pune viața în pericol. (Dacă peretele vasului de sânge se slăbește, pierzându-și integritatea și flexibilitatea, există posibilitatea ca aorta să se rupă.)
Cercetătorii care, în 1997, au condus un studiu asupra proprietăților usturoiului au ajuns la concluzia că „ingestia de usturoi are un efect protector împotriva scăderii elasticității aortei, legată de îmbătrânirea la oameni.”
Usturoiul are un efect direct asupra capacității de coagulare a sângelui. Este cunoscut că el împiedică aglomerarea trombocitelor, celulele care determină producerea cheagurilor de sânge. Aglomerarea lor excesivă (numită în limbaj medical agregare) are legătură cu bolile cardiovasculare, deoarece este unul dintre factorii care determină proasta circulație a sângelui. De asemenea, usturoiul scade și cantitatea de fibrinogen, o proteină care este implicată în producerea cheagurilor de sânge, care este și ea asociată în grad înalt cu bolile cardiovasculare.
Hipertensiunea arterială este cunoscută ca fiind una dinte afecțiunile cele mai importante care produc boli de inimă, iar usturoiul s-a dovedit a avea efecte de scădere blândă a tensiunii arteriale. Clinic, eu nu m-aș baza numai pe usturoi pentru a scădea tensiunea arterială. El ar trebui folosit împreună cu măsurile de corectare a regimului alimentar și a stilului de viață, alături de suplimente care scad tensiunea, cum sunt păducelul, ginkgo, magneziul și calciul.
Utilizarea cea mai cunoscută a usturoiului este pentru protecția împotriva bolilor cardiovasculare. Multe studii au arătat că usturoiul scade colesterolul total, iar oamenii de știință cred că el realizează acest lucru influențând producerea de colesterol la nivelul ficatului nivelul colesterolului total cu 12% după o perioadă de 1 – 3 luni de tratament, 11 studii au fost făcute cu praf de usturoi, doza zilnică fiind de 600-900 mg.
e) Extract de praz – cromul este un element important care se găsește în extractul de praz, altă componentă a produsului „Hof Lipomin”.
Cercetători de la Universitatea Auburn (SUA) au redus colesterolul cu 14% folosind o cantitate foarte mică de niacină și crom. Cromul joacă un rol foarte important și în controlul glicemiei.
Sucul de praz conține: 4 mg% hidrați de carbon, 3 mg% sodiu, 130 mg% potasiu, Ca, Fe, Mg, Mn, S, Si, Vitaminele A, B1, B12, C (30 mg%). Cantitate de potasiu face ca produsul să fie acceptat ușor de celule.
Produsul „Hof Lipomin” asigură aportul de nutrienți în combaterea aterosclerozei cauzată de hipercolesterolemiile cu valori crescute, atenuează acțiunea unor factori de risc (hiperglicemia, hipertensiunea arterială); este ușor de administrat, nu produce reacții adverse, nu interferă cu linia metabolică a altor medicamente.
Din aceste motive sfătuim consumatorii să respecte recomandările terapeutice ale medicilor specialiști și să meargă la controale periodice, iar dozele de produse alopate vor putea fi reduse treptat de medicul curant.

„«Gemoderivatul din mlădițe de afin» este benefic în tulburări de vedere cu diminuarea acuități vizuale”

Suporter de Serviciu: Plantele pot ajuta la tratarea cataractei?
Camelia Anca Baciu: Cataracta este o afecțiune a cristalinului care devine opac, ceea ce duce la scăderea acuității vizuale şi poate fi congenitală sau dobândită. Cataracta congenitală apare cel mai adesea din cauza mamei care se îmbolnăvește în timpul sarcinii. Cataracta dobândită este legată de îmbătrânire, diabet, traumatisme sau agenți fizici (electrocutare, raze x, infraroşii), de tratament îndelungat cu derivați de cortizon sau poate fi asociată altei afecțiuni a ochiului (glaucom). Iată câteva exemple de adjuvante naturale în tratarea cataractei:
a) „Omega-3 şi Omega-6 vegetal” sub formă de capsule moi are în compoziție uleiuri vegetale din semințe de in, cînepă şi negrilică, obținute prin presare la rece. Uleiurile sunt o sursă directă de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6 într-un raport optim, echilibrat,1 la 3. Deşi sunt lipide care se găsesc din abundență în creier (circa 60 %) şi fac parte integrantă din membranele celulare şi neuronale, aceşti acizi graşi sunt obținuți exclusiv prin aport alimentar. Ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive mărind coeficientul de inteligență şi contribuie la dezvoltarea retinei şi îmbunătățirea funcției vizuale la copii. În perioada de sarcină şi perioada de alăptare previne deficitul de Omega 3 la făt şi nou născut, în dezvoltarea şi maturarea creierului şi dezvoltarea acuității vizuale.
b)„Spirulina cu extract total de cătină” – Este un produs sub formă de comprimate care conține biomasă spirulină şi extract concentrat de cătină. Produsul rezultat este un supliment alimentar care intervine în reglarea şi echilibrarea principalelor funcții metabolice şi imunologice ale organismului. Spirulina este o sursă bogată de proteine, conține o gamă largă de aminoacizi, acizi graşi saturați şi nesaturați, polizaharide, vitamine hidrosolubile şi liposolubile, hormoni vegetali, enzime, microelemente şi pigmenți activi biologici. Extractul din fructe de cătină este o reală sursă naturală polivitaminică, de microelemente bioactive, precum şi acizi graşi esențiali. Produsul este benefic în unele afecțiuni oculare cum ar fi glaucomul, cataracta, retinopatiile.

c)„Uleiul de cătină” (picături, capsule moi) – este un concentrat natural polivitaminic, revigoreză şi tonifică organismul. Uleiul de cătină reprezină un complex polivitaminic care asigură un aport optim de fitonutrienți necesari dietei, în principal beta caroten, vitamine liposolubile D,E,F,K, o serie de compuşi polifenolici, acizi graşi polinesaturați, aminoacizi liberi şi microelemente pentru susținerea sănătății organismului şi îmbunatatirea calității vieții. Produsul este un trofic retinian eficient, benefic în stoparea unor tulburări de vedere, combate procesul de diminuare a acuității vizuale. Are rol benefic în stagnarea şi regresul diverselor afecțiuni oculare cum ar fi glaucomul, cataracta.

d) „Gemoderivatul din mlădițe de afin” – cu rol vasoprotector, protectoare şi regeneratoare a țesutului retinian este benefic în tulburări de vedere cu diminuarea acuități vizuale (hemeralopie, hemianopsie, nictalopie), miopie severă, diminuarea câmpului vizual, protector vascular în retinopatia diabetică şi hipertensivă, retinita pigmentară, retinopatia senilă, dezlipire de retină, uveite. Gemoderivatul se asociază în retinite cu gemoderivatul din muguri de frasin şi gemoderivatul din muguri de coacăz negru, în retinopatie diabetică şi diabet cu gemoderivat din muguri de dud.

e) „Tinctura de crăițe” – ameliorează procesul (viteza) de adaptare oculară la întuneric şi lumină a ochiului normal şi miop, creşte acuitatea vizuală şi posedă o acțiune hipotensivă oculară. Asigură un aport bogat de substanțe bioactive necesar suplimentării dietei pentru menținerea sănătății ochilor, îmbunătățește acuitatea vizuală, contribuie la ameliorarea sensibilității receptorilor vizuali, ajută la menținerea sănătății ochilor în cazul persoanelor cu profesii care solicită intens acuitate vizuală (mecanici de locomotivă, şoferi, radiologi, controlori de trafic aerian, folosirea calculatorului).

f) „Tinctura de afin” – protejează circulația periferică (arteriolară şi capilară), ajută la regenerarea microcirculației retiniene şi de sensibilizare a fotoreceptorilor, contribuie la protecția oculară împotriva radiațiilor, are efecte antioxidante, antiinflamatoare şi hipoglicemiante. Asigură aportul de nutrienți necesari menținerii integrității funcțiilor fiziologice ale ochiului, benefică pentru ameliorarea unor afecțiuni oculare cum ar fi tulburări vasculare ale diabeticilor, tulburări vasculare de senescență, cataractă.

„«Supliform gel» previne și ameliorează fenomenele de celulită”

Suporter de Serviciu: Dar în cazul celulitei există scheme gemo-fitoterapeutice bazate pe plante?
Camelia Anca Baciu: Celulita se caracterizează prin patru semne fundamentale: creșterea volumului, a consistenței, a sensibilității și diminuarea mobilității pielii. În 12% din cazuri celulita apare în perioada de pubertate, 25% în consumul de anticoncepționale, 20% în timpul și după sarcină și 25% din cazuri în perioada de menopauză.
Estrogenii acționează asupra vaselor sanguine din țesutul adipos subcutanat. Ca rezultat al dereglării circulației sângelui în vasele mici se dereglează aportul de oxigen spre țesutul de grăsime. Se formează celule moarte și celule muribunde, precum și conglomerate dure de grăsime.
În cazul apariției celulitei:
– Se beau multe lichide (apă plată și ceaiuri de plante, neîndulcite), peste 2 litri pe zi (în funcție de greutatea persoanei);
– Se vor face zilnic exerciții fizice, mers pe jos;
– Trebuie evitate băuturile alcoolice, produsele cu cofeină, carnea grasă, brânzeturile, mezelurile sau lactatele grase. Excludeți zahărul!
– Se vor consuma multe verdețuri, legume și fructe bogate în fibre. La salate se adaugă frunze proaspete de păpădie și de măcriș. Exemplu de salată anticelulitică: se aleg doi pumni de frunze tinere de păpădie, înainte ca planta să înflorească, se spală bine sub jet de apă rece, se rup dacă sunt prea mari, se așează în salatieră, iar în momentul servirii se stropesc cu un sos preparat din două linguri de ulei de măsline și o lingură de zeamă de lămâie, puțină apă rece și sare. Frunzele de păpădie se pot combina cu frunze de măcriș, ceapă verde, usturoi verde sau mărar.
a) Detoxifierea organismului este primul pas spre eliminarea celulitei. Orice dietă de detoxifiere care se bazează pe consum de fructe, legume și sucuri naturale este eficientă. Efectul ei poate fi potentat dacă în fiecare seară efectuezi un periaj al corpului care ajută la drenajul limfei și stimularea circulației sangvine. Cu o perie rigidă, folosind mișcări largi, masează începând cu talpa piciorului și continuă în sus, pe întregul corp. Acesta se numește periaj uscat și se efectuează întotdeauna înainte de baie.
b) Împachetările anticelulitice îmbunătățesc circulația sângelui eliminând toxinele superficiale și excesul de lichid din țesuturile adipoase; netezesc porțiunile pufoase ale pielii, îmbunătățind și întinerind textura acesteia; previn apariția celulitei.
Celulita, inclusiv aspectul de portocală, este mai ușor de eliminat când este într-un stadiu incipient. În stadiile avansate de celulită se impun tratamente mai îndelungate și masaj anticelulitic profesional.
Pentru masajul împotriva celulitei recomand cu entuziasm „Supliform gel” – ce conține substante bioactive ce accelerează microcirculația la nivelul articulațiilor, previne și ameliorează fenomenele de celulită, vergeturi, depuneri adipoase nedorite.

Prin acțiunea ușor revulsivă, de activare a microcirculației datorate capsicinei și componentelor din uleiurile esențiale, se absorb prin piele componentele vasculo-protectoare (flavonozide, proantocianidine), antioxidante (carotenoide, tocoferoli, fitoestrogeni) ca și componentele hormono-mimetice. Un rol deosebit în aceste procese îl au sistemele enzimatice ce se găsesc în extractele de plante utilizate. Toate aceste componente implicate în amendarea proceselor inflamatorii, contribuie la acțiunea lipolitică de îndepărtare a depunerilor excesive de grăsimi. Ca urmare se reduc sau dispar fenomenele inflamatorii caracteristice celulitei, cele distrofice prin depuneri excesive de grăsime și modificări ale colagenului pielii (vergeturi, etc.) revenind la normal elasticitatea și aspectul sănătos al pielii.
Totodată, produsul are acțiune relaxantă, decongestivă, tonic muscular, sedativă conferind pielii un aspect plăcut catifelat și un tonus pozitiv al întregului organism.