Camelia Anca Baciu: „La detoxifierea organismului cea mai populară, mai utilizată și eficientă plantă este armurariul care conține un compus numit silimarină cunoscut ca fiind benefic pentru regenerarea ficatului și accelerarea funcțiilor de detoxifiere ale acestuia”

februarie 20, 2018 in Natură și sănătate

De profesie psiholog-psihoterapeut, doamna Camelia Anca Baciu a avut amabilitatea să ne ofere un interviu, în exclusivitate, despre relația dintre natură și sănătate, despre ce ar trebui să facem atunci când nu ne simțim bine dar și cum putem preveni neplăcerile fel de fel. În prezent psiholog-consultant la „Hofigal”, cel mai mare producător autohton de suplimente alimentare și cosmetice pe bază de plante, Camelia Anca Baciu ne vorbește despre aspirina naturală, păpădie și miracolele ei, tratarea bronșitei cronice, detoxifierea organismului, salinoterapie și alte recomandări pentru sănătatea de zi cu zi. „Iubiți-vă corpul, mintea și sufletul! Ascultați-le vocea, șoapta!”, este mesajul doamnei Baciu.

„«Salicilol», aspirina naturală din scoarţă de salcie, rozmarin și sovârv.”

Suporter de Serviciu: Cu ce putem înlocui aspirina?
Camelia Anca Baciu: Cu „Salicilol”. Se știe că salcia emite niște câmpuri magnetice care induc omului o stare de calm și liniște. Întregul organism resimte o stare de bine. „De la bătrânii mei am știut de când eram mic copil că Maica Domnului însăși ar fi binecuvântat această plantă, pentru că a ajutat-o să treacă peste apele învolburate ale unui râu” – ne mărturisește cercetător inginer Ștefan Manea, fondatorul HOFIGAL și adaugă: „Nu vreau să intru prea mult în detalii de chimie și biologie, mai greu de înțeles de către necunoscători, vreau doar să spun că mereu am fost preocupat să păstrez toate efectele extraordinare ale aspirinei, dar nici unul dintre riscurile despre care vorbesc zeci de studii clinice la ora actuală și care, ca o consecință a acestui fapt ne cer să fim prudenți în administrarea acestui produs.
Acesta a fost principiul de care a ținut seama divizia de cercetare de la HOFIGAL care a generat un produs integral natural din scoarţă de salcie, rozmarin și sovârv numit „Salicilol”. Este un remediu total natural, cu un conținut semnificativ de salicină, substanță cu puternice caracteristici analgezice, antipiretice, antiinflamatorii. În treacăt fie spus, această substanță se regăsește și în unele alimente precum ciuperci, migdale, roșii, fructe de pădure, turmeric, oregano, rozmarin, etc. și chiar în alți arbori, dar într-o doză mult prea mică pentru a genera efect terapeutic. Cea mai mare cantitate o găsim în scoarța de salcie albă și noi de aici am plecat pentru a obține un supliment alimentar sigur, natural, eficient.

Produsul este foarte ușor de asimilat, nu irită sub nici o formă tubul digestiv și are proprietăți terapeutice importante: Este antiinflamator, antireumatic, antiseptic al căilor respiratorii și acționează ca un agent natural de curățare a stratului lipicios și gras de pe suprafața trombocitelor, reducând riscul de formare a cheagurilor de sânge și diminuând pericolul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. De efectele aspirinei beneficiază și bolnavii de artrită sau Alzheimer. De asemenea, aspirina naturală este utilă și în cancer pentru că așa cum arată cele mai serioase studii din lume, procesul de generare al celulelor canceroase este asociat cu inflamația cronică pe care aspirina naturală o combate cu succes. Sportivii sunt unii dintre marii beneficiari ai acestui produs deoarece asigură efortul fizic susținut la care performanța te obligă și calmează durerile musculare și articulare.

„Rădăcinile păpădiei sunt utile pentru stimularea poftei de mâncare, pentru probleme de ficat și vezică biliară.”

Suporter de Serviciu: Ce ar trebui să știm despre relația dintre păpădie și sănătate?
Camelia Anca Baciu: Păpădia este o sursă bogată de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B precum și minerale cum ar fi fier, potasiu și zinc. Frunzele de păpădie sunt utilizate la salate, sandwichuri și ceaiuri, pentru a le oferi aroma.
Rădăcinile sunt folosite ca înlocuitori de cafea, iar florile se pot folosi la producerea vinurilor. În mod tradițional, rădăcinile și frunzele de păpădie au fost utilizate pentru tratarea problemelor hepatice. Mulți oameni tratează unele boli de rinichi, inflamația, afecțiunile pielii, arsurile stomacale și diareea cu infuzie și ceai de păpădie.
În medicina tradițională chineză, păpădia este adjuvant pentru vindecarea problemelor stomacale și unora dintre manifestările de la nivelul sânului, cum ar fi inflamația sau lipsa fluxului de lapte. Planta mai este întrebuințată pentru ameliorarea febrei, problemelor oculare, diabetului zaharat și diareei.
Rădăcinile plantei sunt utilizate în principal ca stimulent al poftei de mâncare, pentru probleme de ficat și vezică biliară.
Frunzele de păpădie sunt folosite ca diuretic pentru a ajuta organismul să elimine excesul de lichid. Frunzele de păpădie acționează ca un diuretic, crescând cantitatea de urină pe care organismul o produce. Frunzele sunt folosite pentru a stimula apetitul, dar și digestia.
Florile de păpădie au proprietăți antioxidante și pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Unii specialiști recomandă rădăcina de păpădie pentru detoxifierea ficatului și a vezicii biliare, păpădia având rol de adjuvant al funcției renale.

Rădăcina de păpădie poate acționa ca un laxativ ușor și este utilizată pentru a îmbunătăți digestia. Unele cercetări preliminare sugerează că păpădia poate ajuta și la îmbunătățirea funcției ficatului și a vezicii biliare.
Păpădia este, în general, considerată a fi sigura pentru consum, însă unele persoane pot dezvolta o reacție alergică la atingerea păpădiei sau chiar leziuni bucale după utilizare. Dacă sunteți alergic la ambrosie, crizanteme, gălbenele, mușetel, coada șoricelului, margarete sau iod ar trebui să evitați consumul de păpădie.

La unii oameni, păpădia poate provoca aciditate gastrică și arsuri. Persoanele cu probleme renale, disfuncții ale vezicii biliare sau calcuri biliari ar trebui să solicite părerea unui specialist înainte de a începe să consume produse ce au la bază păpădia.

„Eucaliptul acționează excelent în cazul afecțiunilor căilor respiratorii și urinare, calmează tusea și fluidizează expectorațiile”

Suporter de Serviciu: Există alternative naturiste pentru tratarea bronșitei cronice?
Camelia Anca Baciu: Natura ne oferă și variante adjuvante pentru vindecarea bronșitei:
– Usturoiul este un antiseptic excelent al intestinelor și al căilor respiratorii. Consumul usturoiului simplu, negătit, tratează o serie de afecțiuni pulmonare, răceli, gripe, bronșite. Poate fi folosit și sub formă de ulei esențial;
– Eucaliptul este un antiseptic general extraordinar ce acționează excelent în cazul afecțiunilor căilor respiratorii și urinare, calmează tusea și fluidizează expectorațiile;
– Salvia, o plantă considerată sacră de către latini, are efecte antispastice și tonice mai ales în cazul bronșitelor, mai ales în cazul bronșitelor cronice, extrem de obositoare;
– Cimbrișorul de câmp, ceva mai greu de găsit, cu proprietăți asemănătoare cimbrului, este de fapt o specie de cimbru sălbatic cu proprietatea de a calma spasmele, de a fluidiza secrețiile, de a stimula sistemul imunitar, de a facilita respirația și de a calma crizele de tuse;
– Cimbrul este un stimulent general excepțional, cu proprietate de a calma spasmele, cu proprietăți expectorante și antiseptice ale căilor respiratorii, și sudorifice.
Hofigal recomandă:
– „Gemoderivat de Carpen Alb – muguri”
– „Gemoderivat de Coacaz Negru – muguri”
– „Gemoderivat de Nuc – muguri”

– „Gemoderivat de Porumbar – muguri”
– „Hof Imun” (capsule)
– „Lemn Dulce” (capsule)

„La detoxifierea organismului util este «Complexul Mag – Anghinar», din extract uscat de anghinare îmbogatit cu săruri organice de magneziu, care stimulează fluxul biliar și diureza.”

Suporter de Serviciu: Cum putem detoxifia organismul?
Camelia Anca Baciu: Corpul are capacitatea naturală de a se autoregla atunci când este hrănit în mod corespunzător şi sănătos. Organismul uman este un sistem foarte complex în care toate organele sunt intercorelate, iar atunci când starea de sănătate este perfectă, funcţiile corpului sunt echilibrate şi armonioase.
Detoxifierea corectă a organismului este într-adevăr o ştiinţă şi o artă în sine, capabilă să remedieze problemele datorate consumului de alimente toxice şi congestive care formează sedimente şi obstrucţii nocive în organism. Detoxifierea este de un mare ajutor şi în cazul stresului cronic şi în general, a unui stil de viaţă nesănătos şi dezechilibrat.  Există multe variante de detoxifiere a corpului de exemplu, prin post, prin cure cu sucuri de legume şi fructe, printr-o dietă alcalină.
În prezent, datorită vastelor studii în domeniul nutriţiei, există nenumărate posibilităţi şi modalităţi de curăţare şi regenerare a organismului. Este important ca aceste cure să se realizeze periodic pentru că pot preveni din timp apariţia bolilor sau afecţiunilor, dar este necesar să cereţi întotdeauna îndrumarea avizată din partea unui medic competent care să vă ofere varianta cea mai potrivită şi personalizată pentru dumneavoastră. O variantă foarte simplă şi uşor de pus în practică este să introduceţi în dietă cât mai multe alimente proaspete, care nu sunt preparate şi mai ales fructe care au proprietăţi de autopurificare. Aceste alimente hrănesc organismul, dar în acelaşi timp îi menţin şi curăţenia interioară. Este foarte important să curăţăm, să întărim şi, prin urmare, să regenerăm celulele şi ţesuturile.
Detoxifierea este procesul obligatoriu prin care trebuie să treacă organismul pentru a realiza acest lucru. Detoxifierea este un proces declanşat pe cale naturală din momentul în care începe alcalinizarea organismului prin adoptarea unei diete compuse din alimente crude, neprelucrate. Regenerarea şi detoxifierea corpului determină eliminarea totală a cauzei care conduce la manifestarea simptomelor. Dacă vom corecta cauza problemei, simptomele vor dispărea în mod automat. Iată ce afirmă dr. Robert Morse în acest sens: „Regenerarea trebuie înţeleasă în sensul de reconstrucţie a ţesutului epuizat, în timp ce detoxifierea este metoda folosită pentru a elimina inflamaţia şi toxinele care au determinat degradarea iniţială a ţesutului. Cel mai important lucru este să determinaţi cauza care a produs manifestarea simptomelor şi să vă concentraţi asupra ei.”
După ani întregi de studii în domeniul nutriţiei şi de cazuri vindecate cu mult succes în clinica sa, dr. Robert Morse afirmă că există trei cauze principale de manifestare a simptomelor de boală:
1. acidoza care provoacă inflamaţii care conduc la congestii, ulceraţii şi atrofiere (distrugerea ţesutului);
2. toxicitatea care produce congestie, inflamaţii şi distrugere la nivel celular, ceea ce va conduce la distrugerea ţesuturilor;
3. epuizarea sau distrugerea tisulară provocată de informaţii genetice, acidoză şi/sau toxicitate.
Toate acestea pot fi prevenite şi vindecate din timp printr-o alimentaţie cât mai pură, echilibrată şi diversificată, alcătuită în mod optim din alimente alcaline în proporţie de 80% şi alimente acide în proporţie de 20%.
Detoxifierea nu priveşte doar corpul. Ea este utilă şi pentru limpezirea minţii, deoarece atunci când organismul este curăţat, mintea ne devine mai limpede, ne putem concentra mai bine pe scopurile noastre în viaţă. Într-un spaţiu de-acum curăţat, nu mai este loc pentru gânduri negative, depresie, violenţă, gelozie, furie. Cu cât avem mai multe blocaje interne, cu atât ne simţim mai rău în propria minte şi corp. Există o legătură incontestabilă între minte şi corp.
Cele mai recente cercetări din psihosomatică au demonstrat că expresia „a-şi face sânge rău” este adevărată în sensul cel mai propriu. O activitate mentală haotică şi negativ orientată poate să determine gradat chiar leziuni organice. Instabilitatea şi agitaţia vieţii moderne, stresul cronic, neîncrederea în sine, lipsa de siguranţă creează în timp dezechilibre nervoase şi structurale ale stomacului şi intestinelor. Psihosomatica modernă a arătat că un om relaxat şi fericit trăieşte într-un corp total diferit din punct de vedere biochimic decât cel pe care îl are un om tensionat, mânios sau trist.
În cartea sa „Vindecarea cuantică”, Deepak Chopra afirmă: „A gândi înseamnă a practica chimia creierului. Corpul si mintea sunt ca două universuri paralele. Tot ceea ce se petrece în universul mental lasă urme în cel fizic. Fiecare gând şi fiecare emoţie se manifestă în corp sub forma unui mesager molecular care circulă prin fluxul sanguin pentru a-şi transmite ordinele fiecărei celule, modificându-ne aspectul fizic şi starea de sănătate întotdeauna din interior spre exterior.”
Dezintoxicarea sau detoxifierea se referă la reducerea substanțelor toxice din organism, prin sânge. Corpul uman are o funcție de detoxifiere naturală, prin intermediul ficatului, plămânilor, pielii, rinichilor și a tractului gastro-intestinal inferior. Pe aceasta trebuie să o exploatăm pentru a aplica proceduri sănătoase de detoxifiere.
Prima regulă înainte de a procesa la rețete de detoxifiere constă în înțelegerea modului în care organismul uman se curăță. Corpul nostru este expus permanent la o mulțime de toxine și chimicale provenite din toate mediile: propriile noastre case, aerul pe care îl respirăm, dar mai ales din produsele alimentare pe care le consumăm etc. În special alimentația de zi cu zi include nenumarate, și neștiute, produse procesate, zaharuri și grăsimi nesănătoase, în zilele noastre mai mult decât în alte vremuri. Acesți factori, alături de alți contribuitori, precum boli și afecțiuni, alcoolul, tutunul, medicamentele, chiar și supraalimentarea, pot destabiliza si dezechilibra procesul natural de detoxifiere al organismului (prin „căile” menționate mai sus).
Nenumăratele studii în domeniu arată că nu întotdeauna organismul nostru este capabil să curețe singur o așa mare varietate de toxine și chimicale pe care noi le ingerăm în fiecare zi. Astfel se face că toxinele se acumulează în voie în celule, sânge, țesuturi, organe (colon, ficat și creier), și, ce este mai rău, rămân depozitate acolo pentru o perioadă de timp nedeterminată. Astfel se pot justifica tot felul de probleme de sănătate care nu au o cauză aparentă.
Organismul nostru are propria inteligență și știe să ne spună când are nevoie să fie curățat. Există semnale pe care le dă organismul atunci când a acumulat prea multe deșeuri toxice și are nevoie de detoxifiere: stare de oboseală și lipsă de energie aparent nejustificate; senzația de ceață în gândire, lipsă de concentrare și/sau o memorie mai slabă; pofta relativ permanentă și consumul efectiv de dulciuri; dureri inexplicabile și subite în abdomen, uneori și de mai multe ori pe zi; somnolența imediat după mese, senzații de balonare; indigestii sau reflux acid după mese; supraponderalitate; greutate în efectuarea exercițiilor sport sau activităților fizice; ușurința cu care apar infecțiile, mâncărimile sau ciupercile; dureri ale articulaților sau rigiditatea organismului; nevoia de a administra stimulente sau sedative; dureri frecvente de cap; respirație urât mirositoare și transpirație frecventă; stări de depresie sau schimbări bruște de comportament; diverse alergii la mâncare sau probleme dermatologice; semne de îmbătrânire prematură; predispoziția de a consuma produse tip fast-food, prăjeli sau mâncăruri semi-preparate mai des de trei ori pe săptămână.
Organismul nostru „muncește” fără odihnă, filtrând și eliminând toxine și reziduuri. Alcoolul, medicamentele, produsele rezultate în urma proceselor metabolice și a digestiei, celulele moarte, chimicalele provenite din poluare, bacteriile, sunt numai câteva dintre ele. „Uzina de procesare a deșeurilor integrată în corpul nostru are „secții cu foc continuu” în care au loc procese fascinant de complexe: ficatul, rinichii, pielea, intestinele și plămânii. Atunci când ne simțim slăbiți, când obosim cu ușurință, când ne încearcă o stare de rău general fără explicație, poate să fie un semnal că organismul ne cere să-l ajutăm „să facă curățenie”.
Ideal este să nu așteptăm semnalele de epuizare (de obicei acestea vin târziu, când organismul este deja extenuat) și, la fiecare schimbare de sezon, să urmăm un program complex de detoxifiere.
Fitoterapia în sprijinul detoxifierii, în sprijinul dietelor specifice de detoxifierese pot folosi și chiar se recomandă utilizarea de suplimente fitoterapeutice. Cea mai populară, mai utilizată și eficientă plantă este armurariul care conține un compus numit silimarină cunoscut ca fiind benefic pentru regenerarea ficatului și accelerarea funcțiilor de detoxifiere ale acestuia. În plus, silimarina are și efect puternic antioxidant. Produsele cu extract de armurariu, cele care contin cuticulă de pipotă de pasăre cu conținut enzimatic similar stomacului uman, precum și extractul de topinambur – protejează ficatul și reglează tranzitul digestiv. Util este „Complexul Mag – Anghinar” din extract uscat de anghinare îmbogatit cu săruri organice de magneziu care stimulează fluxul biliar și diureza.

Recomand și „Complexul detoxifiant natural Hofigal” care conține extract din rădăcina de lemn dulce, extract din fructe de armurariu, extract de busuioc, extract de cimbru, extract din fructe de zmeur, extract de roiniță, extract de mentă, extract de levănțică, ulei esențial de rozmarin, ulei esențial de mentă și excipienți. Asigură aportul necesar de nutrienți și substanțe bioactive pentru protejarea și restabilirea funcțiilor celulei hepatice și a efectului profilactic împotriva apariției afecțiunilor provocate de acumularea de toxine în organismul uman. Poate fi adjuvant în insuficiența hepatică, steatoza hepatică, afecțiuni inflamatoare și de motilitate ale vezicii biliare, rol benefic în constipația cronică, indigestii, toxiinfecții alimentare, intoxicații cu ciuperci; complementar în tratamentul congestiilor renale, splenice, hemoroizi, varice, sindrom premenstrual, hipertrofia benignă a prostatei; în stări depresive induse de influența negativă a funcționării defectuoase a ficatului asupra activității metabolice generale a organismului.

„Prin inhalare, aerosolii salini dezinfectează și fluidizează secrețiile mucoaselor, elimină toxinele și curăță de infecții căile respiratorii.”

Suporter de Serviciu: La ce poate ajuta salinoterapia?
Camelia Anca Baciu: Deoarece se află prea la îndemâna noastră, de multe ori uităm că sarea, prin natura sa bactericidă, nu permite dezvoltarea culturilor de microbi, în multe cazuri comportându-se exact ca un dezinfectant. Așa s-a născut salinoterapia ca o metodă prin care sunt inhalați aerosoli salini și prin care sunt tratate diverse afecțiuni, mai ales cele respiratorii. Ca să beneficiezi de efectul terapeutic al acestora, expunerea se face prin inhalare sau prin piele.
La Complexul „Alexandra”, de la Breaza, Hofigal oferă pacienților accesul la cabina salină de suprafață pentru tratamentul unui spectru larg de afecțiuni precum:
– infecții respiratorii printre care: angine, faringite,traheo-bronșite, pneumonii;
– astm bronșic fie el infecțios, alergic sau mixt;
– sinuzită maxilară/cronică;
– silicoză;
– emfizem pulmonar;
– nevroză;
– stări de oboseală cronică.
Sunt doua metode prin care beneficiem de efectele aerosolilor:
1. Prin inhalare, aerosolii salini dezinfectează și fluidizează secrețiile mucoaselor, elimină toxinele și curăță de infecții căile respiratorii, atât la adulți cât și la copii. Are loc ușurarea progresivă și de lungă durată a respirației, pacienții expectorează în mod natural și facil și se elimină materiile alergene.
2. Absorbția prin piele, pielea fiind al doilea organ prin care respiră corpul. Accesul în salină înseamnă intrarea automată în contact cu atmosfera saturată de aerosoli, contact ce se face prin intermediul pielii, acolo având loc și absorbția.
Nu uitați, prevenția este mai eficientă, mai ieftină și mai plăcută decât tratamentul!
Nu așteptați să vă îmbolnăviți ca să folosiți salinoterapia
Salinoterapia presupune și anumite restricții: hipertensiune arterială, boala Basedow, TBC si cancer pulmonar, hipertiroidism sau epilepsie. Precauții trebuie să manifeste și femeile aflate într-un stadiu avansat de sarcină.