Borcea, adrenalină pentru Dinamo

octombrie 1, 2012 in Liga 1

Cristi Borcea, o viaţă pentru o idee: să bată Steaua. Principalul motiv care l-a determinat să intre în fotbal. Şi să iasă, atunci când a pierdut!

Chiar dacă a bătut Pandurii la scor de neprezentare (3-0), Dinamo nu are cadenţa şi forţa unei pretendente la titlu. De ce spun asta? Oricât de băiat bun este antrenorul Dario Bonetti, oricâtă îngăduinţă i s-a acordat de către acţionari, „câinilor” le lipseşte ceva. Poate motivaţia. Poate spiritul de luptă. Poate acea dorinţă de a juca de la egal la egal cu marea rivală, Steaua. Până acum mai nimic din toate astea. A lipsit şi omul care să transmită aşa ceva. Până azi. Uite că la meciul cu Pandurii lui Condescu, într-una din lojele „Arenei Naţionale” s-a aflat Cristi Borcea. „Acţionarul-suporter” gata să-şi vândă şi casa pentru Dinamo. O posibilă explicaţie a tonusului pozitiv pe care l-am văzut la jucători. Iar declaraţia dată presei, după meci, seamănă cu o declaraţie de război: „Batem Steaua!”. Cu Borcea, Dinamo trăieşte. Altfel. Mereu cu gândul la Marele Derby!

Despre meci nu am prea multe de spus. Victorie clară. Pandurii n-au jucat râu dar contraatacurile dinamoviştilor au făcut prăpăd. Curtean, Alexe şi Dănciulescu au executat o formaţie în pierdere de viteză faţă de cum începuse campionatul. Trupa lui Bonetti s-a descurcat destul de bine. O notă bună pentru tehnicianul Italian care promovează cu încredere tinerii ceea ce nu-i rău deloc. Ca filosofie de sport, de fotbal. Nica sau Filip sunt câştiguri certe pe termen lung.
Am spus mereu că după retragerea lui Cristi Borcea, Dinamo va ajunge o echipă de mijlocul clasamentului. La un moment dat, cam pe acolo se învârtea. Fostul acţionar s-a aflat într-una dintre lojele „Arenei Naţionale”. Jovial, pătimaş, dornic de fotbal. Un fel de adrenalină pentru vremuri grele. Dovadă ca la finalul meciului Borcea a lansat săgeţi spre rivalii din Ghencea: „Batem Steaua!”.
Cristi Borcea nu este omul perfect dar dincolo de reproşurile care i s-au adus nu a ezitat să facă orice, absolul orice pentru clubul său. Prietenia cu jucătorii a fost unul dintre atuuri. Le-a fost aproape, i-a şi criticat dar când au avut nevoie de bani i-a rezolvat. Mai mereu. Or asta este menirea unui conducător. Ce să mai lungesc vorba, a conduce un club de fotbal cere să ai şi puţin har.
Dacă Borcea va rămâne în lojă şi la meciurile următoare vom vedea o altă stare de spirit la Dinamo. Oficial, Borcea nu mai are treabă cu acţionariatul dar pentru dinamovişti el a rămas omul care are un singur obiectiv major în fiecare sezon: să bată Steaua. La o adică, poate fi şi asta o motivaţie!