Astra, „efectul de bumerang” și Sânmărtean

mai 24, 2014 in Cupa României

Astra Giurgiu a intrat în istorie după ce a cucerit, în premieră, Cupa României!

Astra Giurgiu a intrat în istorie după ce a cucerit, în premieră, Cupa României!

Astra a bătut Steaua la penalty-uri și a luat Cupa României. Asta rămâne în statistică, restul e poezie. Avantajul stadionului arhiplin, statutul de mare favorită și dorința nebună de a face eventul au generat „efectul de bumerang” care a întors meciul împotriva Stelei. Bomboana pe colivă a fost pusă de capriciosul Sânmărtean care, văzând că nu-i iese jocul, l-a atacat extrem de dur, cu talpa pe tibie, pe Budescu. Acum cred că avem răspunsul de ce acest jucător nu e chemat la echipa națională sau de ce nu a reușit să ajungă la cluburi mari din Europa. Gestul lui Sânmărtean, din minutul 54, a trimis trofeul în vitrina Astrei. Altfel, giurgiuvenii s-au impus meritat pentru că au dorit cu ardoare Cupa. Mai mult decât steliștii. Urmează revanșa, în Supercupă!

Statutul de mare favorită, atmosfera de sărbătoare pregătită de fani după finală, laudele care nu mai conteneau s-au întors împotriva Stelei. Un „efect de bumerang” despre care am vorbit și în editorialul de ieri, iar rezultatul s-a văzut la final.
Lucian Sânmărtean a înclinat balanța în favoarea Astrei după faultul dur făcut asupra lui Budescu. Era minutul 54 și până la final Steaua s-a chinuit să acopere omul în minus. O reacție iresponsabilă care a decis la cine ajunge trofeul.
Una peste alta, Astra a meritat pentru că a arătat mai mult că știe ce vrea. Inclusiv la penalty-uri. Investițiile din ultimii doi ani au dat roade, iar asta e bine pentru fotbalul românesc. Chiar și pentru Steaua care de ceva vreme domină copios competițiile interne.
Astra are jucători de calitate. „Stranierii” Yazalde, Morais, Yoda, Laban, Ben Youssef, De Amorim, Bukari sau Yahaya și-au pus amprenta asupra jocului de vineri seară, dar mai ales asupra echipei. E rău că nu vorbim despre fotbaliști români dar aceasta este realitatea.
Urmează revanșa. În Supercupă. Astra și Steaua sunt cele mai bune echipe din sezonul care s-a încheiat și merită acest privilegiu. Important este ca în fotbalul românesc să mai apară astfel de echipe. Doar așa se poate progresa. Steaua nu câștigă nimic dacă nu are adversari tari. În Europa e infinit mai greu.