Arbitraje slabe, jocuri și mai și!

octombrie 6, 2013 in Liga 1

Echipele importante din Liga 1 trebuie să învețe să se gândească doar la joc și mai puțin la arbitri. Altfel nu vor reuși atunci când scot capul în Europa!

Echipele din Liga 1, și nu numai, trebuie să învețe să se gândească doar la joc și mai puțin la arbitri. Altfel nu vor reuși atunci când scot capul în Europa!

Înfrângerile încasate de Astra și Petrolul au urcat Steaua pe prima poziție a clasamentului Ligii 1. Asta deși „roș-albaștrii” mai au de jucat două restanțe. Dar nu fără scandal. Se arată cu degetul spre partidele de la Vaslui și Mediaș acolo unde au fost greșeli de arbitraj. Or fi fost dar dincolo de ele rămân evoluțiile modeste ale Vasluiului și Petrolului. Valabil și pentru Astra dar măcar giurgiuvenii nu au acuzat arbitrajul că n-a fost cazul. Prea mult se aruncă pisica moartă în curtea arbitrilor. O echipă cu pretenții bate și atunci când gafează brigada de fluierași. Important este jocul, exprimarea pe teren. Din păcate, la acest aspect, echipele noastre rămân foarte departe de ceea ce vedem în Europa.

Arbitrul Sebastian Colțescu a comis erori în meciul Vaslui – Steaua (0-1). Presa i-a pus multe în cârcă. Eu aș insista doar la faza eliminării brazilianului Madson care a primit prea ușor al doilea cartonaș galben. În rest este de discutat. La presupusul penalty comis de Szukala sau la eliminarea portarului Cerniauskas. Dar și așa, cât s-a jucat cu echipe complete, Steaua a arătat cu o clasă peste Vaslui deși a evoluat la pas.
Și arbitrul Cristi Balaj e subiect de scandal mediatic. Antrenorul Cosmin Contra îl acuză că a tras „într-o singură direcție. „Guriță” e supărat foc mai ales pentru faptul că Balaj i-a dat roșu și l-a trimis în tribună. Dar Contra nu are dreptate când spune că de patru etape are arbitraje ostile. Până la înfrângerea de la Mediaș, Petrolul nu a cunoscut înfrângerea: 2-1 cu Astra (deplasare), 2-0 cu Chiajna (acasă), 1-1 cu Dinamo (deplasare), 3-2 cu CFR (acasă). Despre ce arbitraje ostile este vorba?
Mă tem că problema este în altă parte. Ori de câte ori echipele cu pretenții europene o comit imediat se aruncă vina pe arbitri ca să se ascundă neputința. Da, Colțescu a greșit la Vaslui. Poate și Balaj, la Mediaș, dar dincolo de toate prestațiile jucătorilor de la Vaslui și Petrolul au fost dezamăgitoare. Dacă erau atât de tari atunci marcau și rezolvau meciurile!
Cât timp se va urla la arbitri, și cu motiv și fără, nu vom avea un campionat mai bun sau mai spectaculos. În ligile importante ale Europei apar greșeli incredibile de arbitraj dar nu vezi jucători sau antrenori năpustindu-se spre „fluierași”. Așa ceva apare mai rar. Doar la noi ca la… nimeni!