Amatorism sau profesionism?

decembrie 17, 2012 in Liga 1

Alex Maxim nu dă două parale pe Steaua. Vrea mai mult. Să nu caute acul în carul cu fân!

Alex Maxim nu dă două parale pe Steaua. Vrea mai mult. Să nu caute acul în carul cu fân!

Mă întreb unde vrea să ajungă fotbalul ăsta amărât? Citesc că Maxim n-ar mai vrea la Steaua pentru că așa vrea mușchii impresarului. Un alt jucător valoros, dinamovistul Alexe, conform spuselor impresarului său, „mai bine moare de foame decât să vină la Steaua”. Nu este vorba de Steaua ci despre un principiu. Ca amator, poți face orice. Ca profesionist, joci unde ești plătit bine și ai condiții. Altfel, ca jucător, riști să rămâi în gară, pe peron, în așteptarea trenului performanței care nu se știe când va mai trece. Maxim și Alexe ar trebui să învețe de la Dănciulescu. „Danciu-gol” a jucat la Steaua dar n-a ezitat să semneze pentru Dinamo ca să-i fie mai bine. Și a ajuns idolul fanilor dinamoviști!

Mi-e indiferent ce vrea Alexandru Maxim de la viață. E problema lui însă nu este în regulă influența prea mare a impresarului sau impresarilor. Cu Wesley a fost cam la fel. Oamenii ăștia sunt în stare să distrugă vieți pentru un comision sau o primă de instalare. Până la urmă jucătorul este cel care trebuie să decidă unde vrea să muncească. Mulți dintre ei sunt tineri și debusolați. Li se urcă repede la cap când primesc o ofertă spectaculoasă, iar atunci se pierd și greșesc!
Steaua este sau mai exact era o pistă bună pentru Maxim. Aici putea juca în preajma unor coechipieri de valoare, vedea Europa și era în vizorul echipei naționale. Mai evident decât la Pandurii. Și la Standard Liege e bine, cu Rednic, cu mențiunea că posibilitatea de a prinde un loc de titular este mai mică decât la Steaua. Gigi Becali, patronul Stelei, a tunat și-a fulgerat pe la televiziuni insinuând că impresarul lui Maxim, Lucian Marinescu, l-a determinat pe jucător să nu ia în calcul oferta sa. „Impresarul ăla o să-l nenorocească”, a spus Becali la GSP TV. Cam dur!
Culmea, tot azi, un alt refuz însă de altă nuanță. Victor Becali, impresarul dinamovistului Marius Alexe, i-a spus lui Gigi Becali că „Alexe mai bine moare de foame decât să vină la Steaua. E «cîine turbat», e crescut acolo”. Asta a afirmat Gigi la Digi Sport. Sentimental, este o atitudine de lăudat. Profesional, eu nu o înțeleg deși o respect!
Cariera unui jucător este relativ scurtă. Când poți juca pe bani mai mulți sau în condiții mai bune nu are rost să dai cu șutul unei oferte chiar dacă aceasta vine de la o mare rivală. După un astfel de raționament, Van Persie nu ajungea niciodată la Man United după ce a scris istorie la Arsenal. În fotbalul mare sunt multe exemple pe tema asta. Joci unde ți-e mai bine. Profesionism înseamnă să-ți faci datoria pentru clubul care te plătește și să iubești culorile acestuia. Altfel, vorbim despre amatorism unde orice este posibil!
Poate greșesc dar cred că așa stau lucrurile!