Amânări sau combinații periculoase?

august 29, 2016 in Liga 1

Reguli simple și clare. Doar așa crește competiția, doar așa sunt respectate de toată lumea!

Reguli simple și clare. Doar așa crește competiția, doar așa sunt respectate de toată lumea!

Dinamo are cinci jucători convocați la loturile naționale. Steaua trimite opt. Dinamo și-a amânat meciul cu Astra, din Cupa Ligii. Steaua nu a putut amâna restanța cu Iașiul după o reprogramare aiurea pe 31 august deși se știa bine de programul echipelor naționale. Cu alte cuvinte, pentru unii, mumă, pentru alții, ciumă. Marea problemă este că astfel de practici pot duce la schimbarea ierarhiilor sportive ceea ce e rău. Cluburile care trimit mulți jucători la loturile naționale sau au confruntări importante în Europa pot solicita reprogramări de meciuri. Cu condiția ca regula să fie valabilă pentru toți că altfel iese scandal mare, zău așa!

Dinamo trimite trei jucători la naționala de tineret (Brănescu, Nedelcearu, Olteanu și I. Șerban), plus încă doi la prima reprezentativă (Filip și Rotariu). Plus Mevlja, la naționala Sloveniei, și Penedo, chemat la reprezentativa statului Panama. Logic, meciul cu Astra din „sferturile” Cupei Ligii, programat pentru data de 8 septembrie, a fost amânat. 🙂
Steaua are nu mai puțin de opt jucători convocați. Cojocaru, Tudorie, Ovidiu Popescu și Tănase – la tineret, Enache, Achim, Stanciu și Popa – la prima reprezentativă. „Roș-albaștrii” vor juca cu Iașul, miercuri, o partidă care trebuia să se dispute pe 24 iulie. Din cauza confruntărilor europene jocul a fost reprogramat în această săptămână deși se știa de debutul naționalei în preliminariile CM 2018. Cu un lot decimat de „virusul FIFA”, Steaua avea tot dreptul să ceară o nouă amânare. Dar nu s-a putut deși Iașul era de acord. Din cauza birocrației, cel mai probabil. 🙁
Nu este ok pentru că astfel de decizii, diferențiate, pot modifica ierarhia internă și pot produce stări de tensiune inutile între cluburi. Ori respectă toată lumea programul inițial și s-au închis astfel toate comentariile, ori să se accepte doar solicitările de amânare venite din partea echipelor care ne reprezintă în Europa pentru că acestea au meciuri în plus dificile dar extrem de importante pentru fotbalul românesc.
E musai să se folosească o singură oca. De toată lumea. Altfel, mai devreme sau mai târziu, va ieși scandal mare. Și nu e bine pentru credibilitatea competițiilor interne. Aici e marea problemă, aici este marele risc al decizilor diferite pentru aceeași speță. Dar totul se poate rezolva prin regulament. Cu condiția să se vrea asta!