Afară din Europa. Urmează dezastrul?

august 28, 2015 in Liga Europa

După Liga Campionilor și Liga Europa a ajuns o pălărie prea mare pentru fotbalul românesc!

După Liga Campionilor și Liga Europa a ajuns o pălărie prea mare pentru fotbalul românesc!

Ceea ce era de așteptat s-a întâmplat: după 12 ani, România nu are echipă în grupele competițiilor europene. Astra aproape că s-a bătut singură în returul din Olanda, iar Steaua n-a putut reface decalajul înregistrat după catastrofa de la București. Fotbalul românesc se află în cea mai complicată situație din ultimii 25 de ani și riscă să rămână departe de lumea bună a fotbalului. Ne amăgim în continuare cu rezultatele pozitive ale echipei naționale însă acestea nu țin de cald. Vor urma mulți ani în care vom privi la televizor turneele finale. Nu este apocalipsa de după ratările Astrei și ale Stelei dar acesta este adevărul. Nu mai există valori în piramida de selecție, iar numărul jucătorilor legitimați este în scădere de ani buni. Urmează dezastrul?

De mulți ani, formațiile de club din România preferă jucătorii străini în locul celor români. Zice-se pentru mai multă încredere dar mai ales pentru economii la bani. Majoritatea străinilor vin liberi de contract și e mai simplu de rezolvat problema transferului decât să se dea ceva bănuți la tinerii de perspectivă crescuți în țară.
Acest peisaj sumbru și-a arătat efectele după ani și ani de incertitudini și stat în ceață. Poate că fenomenul n-a fost luat în serios și, ca la noi, s-a mers pe ideea că se poate și așa. Uite că am ajuns să trăim clipa când vom vedea meciurile din Liga Campionilor și Liga Europa doar la televizor. Și e tare trist! 🙁
Astra a fost la un pas. Zece minute și era în grupe. Păcat de rezultatul fabulos din tur. O eroare de portar i-a urcat pe olandezi pe val, iar pe ai noștri i-a dus direct în iad. Li s-au tăiat genunchii și gata. Alkmar a bătut cu 2-0. Adio calificare. Păcat de muncă, păcat de acel 3-2 de la Giurgiu, păcat de Șumudică, un antrenor care merita să își arate clasa pe drumurile Europei.
Steaua a mai spălat ceva din rușinea acelui neverosimil 0-3 de la București. O victorie de orgoliu la Trondheim. Un 1-0 cu Rosenborg care dă speranțe pentru viitor, calificarea fiind pierdută în meciul-tur. O palidă consolare, o frântură de puncte pentru coeficientul de țară făcut praf în acest sezon.
Afară din Europa sau fotbal la… televizor. Dezastru? Cam așa ceva. Și nu e totul… Se anunță vremuri grele la națională. Nu acum, că de ajuns la EURO 2016 s-o ajunge cumva, ci după acest barometru de performanță. Repet ceea ce afirm de ani și ani: România riscă să copieze declinul Ungariei care de zeci de ani nu mai știe cei ăla turneu final de campionat mondial sau european. Acum se pare că s-au trezit ei și murim noi. 🙁