Deciziile false ucid performanța

august 23, 2015 in Liga 1

Gigi Becali l-a întors din drum pe Rădoi după ce acesta și-a dat demisia. O decizie riscantă și cu două tăișuri!

Gigi Becali l-a întors din drum pe Rădoi după ce acesta și-a dat demisia. O decizie riscantă și cu două tăișuri!

Fotbalul românesc se află la un pas de dezastru. Nu este o noutate. O spun de multă vreme mulți oameni de fotbal cu minte la cap. În cupele europene doar Astra mai are speranțe la grupe, iar în campionat cluburile care erau pe plus în sezoanele precedente, cum a fost Steaua, se clatină din temelii. Și asta pentru că deciziile aiurea ucid orice tentativă de performanță. O comparație între Dinamo și Steaua este edificatoare. La Dinamo, patronul Ionuț Negoiță a înțeles că e vremea să nu se bage peste un antrenor cu experiența lui Mircea Rednic, iar echipa a ajuns pe primul loc în Liga 1. La Steaua, Gigi Becali, după ieșirea din pușcărie, și-a reluat rolul de manager absolut și a dat trupa pe mâna unui tehnician la început de drum, Mirel Rădoi. Diferența se vede și se simte în clasament!

Dinamo a învățat enorm din umilințele sezoanelor precedente. În special patronul Ionuț Negoiță care a realizat că implicarea sa în politica de transferuri poate aduce mai degrabă falimentul decât performanța. Așa s-a ajuns la soluția Mircea Rednic. Un antrenor cu experiență care a învățat meserie sub bagheta magului Mircea Lucescu. Un tehnician căruia îi place să construiască de la zero sau aproape zero.
Și uite că Rednic a dus-o pe Dinamo pe prima poziție din Liga 1 pentru că a avut mână liberă la transferuri și a dat încredere unor jucători tineri formați în curtea grupării din șoseaua „Ștefan cel Mare”. Insolvența l-a obligat pe Negoiță să își schimbe atitudinea față de fotbal. Poate singurul lucru bun pe care îl poate aduce o astfel de situație financiară. Pentru cei care vor să înțeleagă… 🙂
Gigi Becali ar face bine să învețe ceva de la omologul său. Orgoliul nu îi va da pace dar trebuie să facă asta dacă vrea să mai salvaze ceva din investițiile făcute la Steaua. Mirel Rădoi este un luptător, un sufletist însă nu are experiență ca antrenor. Steaua a uitat să joace fotbal. Faptul că Gigi l-a întors din drum după demisie reprezintă o decizie cu două tăișuri. Dacă Steaua pierde astăzi la Craiova, Rădoi se va afla într-o postură de o mie de ori mai complicată decât după eșecul usturător cu Rosenborg. 🙁
Concluzia e simplă: deciziile false ucid fotbalul. Menirea unui patron este să bage bani și să aleagă oameni cu experiență care să se ocupe de club și de echipă. Pe ăia să-i tragă la răspundere dacă nu merge ceva. Altfel, câtă vreme Gigi Becali își bagă nasul în politica de transferuri și în strategia de joc insolvența e mai aproape decât performanța.
Dovada? În cei trei ani și junătate de închisoare Gigi a stat departe de Steaua, iar echipa a avut rezultate fantastice. De când a revenit în prim-plan s-a cam ales praful și de ceea ce mai era bun!