Adio, Europa!

decembrie 16, 2010 in Fotbal

Definitia sentimentelor traite de milioane de romani dupa meciul Napoli-Steaua poate fi gasita in versurile lui Vergilius, poetul roman care acum 2000 de ani spunea, referindu-se la frumusetea naturala a orasului napolitan: „Vedi Napoli e poi muori”. Steaua a vazut Napoli si… a murit in al treilea minut al prelungirilor. Pacat. „Ros-albastrii” aveau nevoie doar de un egal!

Steaua, ultima speranta a fotbalului romanesc de a ajunge in primavara europeana, a fost ingenuncheata de Napoli in minutele de prelungire. Un final de cosmar dupa povestea din mansa-tur cand acelasi tupeist dar valoros Cavani a executat Steaua cu sange rece. Atunci a egalat pentru 3-3, acum a marcat pentru 1-0. Pe langa asta, de parca nu era de ajuns, trupa din Ghencea a mai pierdut si un jucator de mare valoare si de viitor, Gardos. Stelistul s-a accidentat grav, diagnosticul de moment fiind ruptura de menisc sau de ligamente.
„Ros-albastrii” au facut un meci destul de bun. Mai ales in aparare. O organizare buna, o asezare buna in teren. Antrenorul Marius Lacatus a ghicit formula optima si i-au mai trebuit doar doua minute ca tactica italiana sa dea roade. Pe de alta parte, cu trei mijlocasi centrali de profil defensiv (Gardos, Ricardo Gomes si Anghelov) Steaua nu a putut duce de multe ori mingea la poarta lui De Sanctis, iar atunci cand a reusit acest lucru carentele tehnice si lipsa de curaj nu au adus golul izbavitor.
Ca deznodamant, meciul de la Napoli poate fi etichetat ca dramatic. Realist vorbind nu trebuie sa uitam ca Steaua, locul 7 in Liga 1, s-a batut cu Napoli, echipa aflata pe val in Italia si, in plus, ocupanta locului 3 in Serie A. Dar la noi, la romani, unii se bucura enorm de infrangerea Stelei uitand ca prin acest esec chiar s-a ales praful de coeficientul de tara pe care il avem la UEFA.
Asadar, „amatorii” de senzatii tari se vor pregatii in continuare pentru… tururile preliminare ale Ligii Campionilor si Ligii Europa. Pe teren sau la televizor. Cu exceptia sezonului 2011-2012, cand campioana Romaniei are ultimul privilegiu de a se califica direct in grupele UEFA Champions League, o sa mai ajungem in grupele acestor competitii cand vor alerga cainii cu covrigi in coada. Adio, Europa!