Acționari = creditori = faliment?

septembrie 23, 2014 in Special

De parcă nu avea atâtea belele pe cap, fotbalul românesc pare să intre într-o criză de proporții:  lipsa banilor. Urmează falimentul?

De parcă nu avea atâtea belele pe cap, fotbalul românesc se află într-o criză de proporții: lipsa banilor. Urmează falimentul?

O triplă egalitate care explică neajunsurile și neregulile din fotbalul românesc. În majoritatea cazurilor, indiferent de numele și locul clubului, acționarii ajunși peste noapte în fenomenul fotbal au avut un singur scop: publicitatea. Nu au băgat bani în cluburi ci au preferat să le împrumute, iar atunci când au vândut un jucător sau mai mulți au dat năvală la caserie ca să semneze dispoziția de restituire parțială sau totală a „finanțării”. Acolo unde au fost mai mulți s-a ales praful de tot. Cazul Dinamo este un exemplu. În situațiile cu acționar unic lucrurile au stat puțin mai bine. Steaua este un exemplu pozitiv însă la polul opus se află Craiova și Timișoara, două nume de legendă distruse de faliment. Alte grupări au ajuns în insolvență, iar acum se zbat între viață și moarte. Adevărul e crud dar trebuie spus: în fotbalul românesc nu au existat acționari ci doar creditori. De aceea vorbim acum mai mult despre faliment decât de performanță!

După revoluție, cei căpătuiți peste noapte au găsit în fotbal cel mai rapid și mai ieftin mijloc de publicitate. Așa au apărut din anonimat nume și brand-uri de care nu auzise nimeni dar care au devenit celebre doar pentru că au apărut în fotbal.
Din păcate, noțiunea de „acționar” n-a mai avut sensul pe care-l are în lumea afacerilor. Sub acestă mască s-au ascuns cei care au finanțat, mai mult sau mai puțin transparent, fotbalul. Creditori care au înecat cluburile în datorii după care au încercat să-și recupereze banii. Când nu au mai putut s-au repezit să declare insolvența.
Greșeala capitală a apărut în anii ’90. În loc ca banii obținuți din vânzarea jucătorilor valoroși să ajungă în infrastructură sau în centrele de copii și juniori, sume importante au fost rambursate celor care au finanțat fotbalul prin… împrumutare. 🙁 De aici până la faliment a fost sau mai este doar un pas!
Fotbalul românesc abia mai respiră. Cei care sunt deja în fenomen vor să-și recupereze banii, iar la prima ocazie să dispară în neant. Până nu apare vreun dosar cine știe pe unde. Alții, care vor să se implice, n-o mai fac de frică și așteaptă vremuri mai bune. Fără bani și fără perspective, deasupra fotbalului românesc plutește falimentul. Și nu este o exagerare!