A fost sau n-a fost?

septembrie 27, 2012 in Special

Klose, fotbalistul care a refuzat să păcălească fotbalul. Uite că mai există şi onoare

În clipa asta, la mai puţin de o jumătate de ceas de miezul nopţii, a fost singurul titlu care mi-a trecut prin cap. De la filmul cu acelaşi nume regizat de Corneliu Porumboiu, fiul lui Adrian Porumboiu, patronul de la Vaslui. Supărare mare după meciul cu FC Botoşani. Şi umilinţă. La câţi bani a băgat în fotbal domnul Porumboiu este de înţeles că n-a mai rezistat şi i-a făcut de jucători cu ou şi cu oţet. În frunte cu Sburlea, autorul unor ratări incredibile. A fost sau n-a fost păcăleală? Poate că da, poate că nu. La alţii este altă lume. Cu alte apucături. În minutul 5 al partidei Napoli – Lazio, la scorul de 0-0, Miroslav Klose a marcat un gol cu mâna. A fost sau n-a fost gol? Neamţul s-a dus la arbitru şi a recunoscut henţul. La final tabela arăta 3-0 pentru napoletani. Ce om! Ce caracter!

Nu ştiu dacă paralela pe care am făcut-o în deschidere este cea mai potrivită. Vă asigur însă că este una corectă pentru că vorbeşte despre lucruri adevărate. Şi oameni care trăiesc în fotbal.
Adrian Porumboiu este supărat foc. Pe jucători. FC Vaslui a părăsit Cupa României încă din 16-imi după un ruşinos 0-1 cu divizionara secundă FC Botoşani. Culmea, pe teren propriu. Dincolo de umilinţă este frustrarea. Omenească, iar în acest caz chiar logică. Să bagi milioanele de euro în posibile certitudini şi să te trezeşti peste noapte înconjurat doar de iluzii este o postură greu de suportat.
Sabrin Sburlea este unul dintre ţapii ispăşitori criticaţi dur de Porumboiu. A venit de la Rapid pentru că a fost dorit de Marius Şumudică, fostul antrenor al „galben-verzilor”. Un alt transfer nereuşit. Cel puţin până în acest moment. De ce? Poate că decizia s-a luat repede, fără o analiză suficientă a calităţilor jucătorului, fără o monitorizare de durată a acestuia, fără detalii suficiente despre comportament şi viaţa de dincolo de stadion. Cred că dacă se ştiau toate astea Adrian Porumboiu nu mai avea pe cine să fie supărat. A fost sau n-a fost păcăleală? Vă las pe voi să căutaţi răspunsul!
Fug la o altă temă pentru a schimba un pic atmosfera. Fug într-un altfel de fotbal. Occidental. Civilizat. Povestea s-a derulat la Napoli, oraşul unde Diego Maradona este văzut ca un rege. Dar nu despre „Butoiaşul atomic” este vorba ci despre Miroslav Klose. Jucătorul lui Lazio. Când am dat pe Digi mi-a sărit în ochi scorul: Napoli – Lazio 3-0. Cam mult. Habar n-aveam ce se întâmplase…
Apoi am auzit comentatorul. Hattrick Cavani. Senzaţional. Dar mai senzaţional a fost Klose. A dat gol cu mâna, în minutul 5, iar arbitrul a arătat centrul terenului. Cum făcuse Maradona, în 1986, la meciul cu Anglia din „sferturile” Cupei Mondiale. Gol valabil? De data asta, nu! Miroslav Klose a fost fair-play, iar centralul a anulat golul. Restul ţine de onoare şi caracter. Două calităţi rare la fotbaliştii români. Din nefericire.
Până la urmă tot ceea ce facem în viaţă depinde de atitudine, educaţie şi profesionalism. Valabil şi în fotbal.