Despre jumătăţile de măsură

septembrie 26, 2012 in Special

Toate nerealizările din fotbal apar pentru că se lucrează cu jumătăţi de măsură. Până când?

Conform DEX-ului, profesionalism înseamnă conştiinţă profesională, caracter profesional al unei activități sau profesionalitate. Am citit că Dinamo îi va pune pe liber pe Issa Ba şi Edgar Alvarez. Din cauza accidentărilor. Issa Ba s-a lovit la genunchi, iar Alvarez s-a rupt după un sfert de oră de joc. Mai mare râsul. Întrebarea este cum de au ajuns la Dinamo fără un control medical amănunţit, ca la carte? O dovadă clară de neprofesionalism la unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din România. Scuze se găsesc. Fel de fel. Adevărul este că astfel de lucruri, care la prima vedere par banale, sunt reguli clare în lumea bună a fotbalului. Pentru cine nu vrea să arunce banii pe geam. Iar cei care i-au aruncat deja rămân cu regretele, fie cu ceaţa care învăluie „combinaţia”.

Nu pot să cred că un club de talia lui Dinamo poate transfera jucători fără o analiză amănunţită a stării lor de sănătate dar mai ales a potenţialului fizic. Cel puţin asta deduc după ce am citit în presă că gruparea din şoseaua „Ştefan cel Mare” vrea să rezilieze contractele jucătorilor Issa Ba şi Edgar Alvarez din cauza accidentărilor.
Nu e nevoie să fii doctor ca să înţelegi că un transfer în fotbalul profesionist se perfectează doar după ce jucătorul a trecut cu brio testele medicale. Dar şi pe cele de măsurare a parametrilor fizici vitali: forţă, rezistenţă şi viteză. Au trecut prin aşa ceva fotbalişti mari, cu nume. Nimeni nu pune semnătura pe contract până când nu apare viza „apt de joc” pe fişa medicală.
Într-un astfel de peisaj este firesc să apară discuţii şi semne de întrebare. Nu numai în cazul celor doi fotbalişti de la Dinamo. Mai la toate cluburile din Liga 1 ajung fotbalişti care după câteva minute de joc ajung să iasă într-un picior. Ţine de organizare, de reguli şi nu în ultimul rând de protejarea investiţiei făcută în jucătorul respectiv.
Din câte ştiu, Dinamo a încheiat un acord cu o clinică din Turcia. Încă din vară. Aşa se face însă e păcat de parteneriat dacă nu este folosit. Acum, după ce s-a luat ţeapa, orice fotbalist care vine la Dinamo dă fuga la control şi apoi intră pe teren. Până la urmă este bine că se-nvaţă din nereuşite astfel încât, pe viitor, acestea să nu se mai repete.
Din păcate, în fotbalul românesc vizita medicală rămâne în sfera jumătăţilor de măsură. În ligile inferioare controalele medicale se fac de ochii lumii, iar în ligile superioare un pic mai bine dar cu ceva iz de superficialitate. Şi se întâmplă nenorociri. Fie mor fotbalişti, fie se cheltuie bani aiurea.
A venit vremea ca regula să fie regulă, iar asta depinde nu doar de cluburi!