„10”, din nou pe bancă?

octombrie 3, 2017 in Națională

Gică Hagi: „Decarul, de când este înfiinţat fotbalul, este un jucător important”.

De la retragerea lui Adi Mutu din echipa națională nr. 10 a fost mai mult pe banca de rezerve decât pe teren. Globalizarea, care a cuprins și fotbalul, spune că nu contează numărul de pe tricou ci doar calitatea prestației. Nu este chiar așa. Numărul 10 reprezintă un simbol pentru toată România. Gică Hagi l-a purtat cu onoare și i-a dat sclipiri de aur. Pe lângă asta, în istoria naționalei noastre jocul s-a conturat în jurul unui „decar” de meserie, de finețe. Selecționerul Cosmin Contra i-a nominalizat pe Nicușor Stanciu și Gicu Grozav, iar de ales l-a ales pe Grozav. Un pas înainte, față de „era Daum”, dar timid. Din păcate, la meciul cu Kazahstan este foarte probabil ca nr. 10 să rămână tot pe banca de rezerve. Aici e problema. „Decarul” ales trebuie să fie mereu în teren, să dea tonul, să dirijeze orchestra. Suporterii naționalei și-au dorit mereu ca purtătorul acestui tricou să iasă la rampă. Fără un lider autentic, pe care poate să-l formeze în timp, lui Contra îi va fi tare greu să alcătuiască o echipă cu personalitate, cu caracter, cu valoare!

Greu de explicat de ce „decarul” nu mai are loc în primul unsprezece al naționalei de fotbal a României. Teoretic, nu contează numărul purtat ci evoluția jucătorului. Practic, povestea naționalei noastre s-a învârtit mereu în jurul unui nr. 10 de meserie. Nicolae Dobrin, Ilie Balaci, Gică Hagi, Adrian Mutu. Ce fotbaliști de legendă!
În 2014, revista „FIFA Weekly” l-a inclus pe Gică Hagi în topul celor mai buni decari din istoria fotbalului. După retragerea „Regelui” nr. 10 a ajuns pe umerii lui Adi Mutu. „Briliantul” a continuat munca lui Hagi dirijând jocul și adunând în jurul său energiile celorlalți „tricolori”. Și Hagi, și Mutu, ambii au avut rezultate!
Selecționerul Contra încearcă să corecteze erorile din ultimii ani, mai ales din mandatul germanului Christoph Daum căruia nu i-a păsat de statutul „decarului”. „Guriță” i-a nominalizat deja pe Stanciu și Grozav ca fiind jucătorii cei mai compatibili pentru a primi responsabilitatea numărului 10. Poate și Budescu trebuia adăugat pe lista scurtă. Până la urmă l-a ales pe Gicu Grozav. Puțin subiectivism dacă ne gândim că a lucrat cu el la Petrolul.
Eroarea lui Daum a fost corectată doar pe jumătate. Din câte știm, Grozav va începe meciul cu Kazahstan pe banca de rezerve. Asta e rău. Simbolul naționalei rămâne în continuare departe sufletul celor care iubesc România!

P.S. Preliminariile CM 2018: România – Kazahstan, joi, 5 octombrie, stadion „Ilie Oană” – Ploiești, ora 21:45, în direct la TVR1 !